Nu kan du titta på YouTube i 8K-upplösning

Med hjälp av nya videokomprimeringen AV1 blir YouTube tillgänglig i knivskarp 8K-kvalitet!
Annons
Annons
forfatter

TV-apparater med 8K-upplösning har redan funnits i ett par år, men tillgången på innehåll i så hög kvalitet har hittills varit försvinnande liten. Bortsett från demosekvenser som laddats ner på USB-minne, hårddisk eller PC har vi varit fått nöja oss med att titta på ”vanlig” 4K- och HD-upplösning på de toppmoderna skärmarna. Men även om det kan fungera riktigt bra så blir det aldrig lika skarpt som äkta vara!

I år kommer det många nya TV-modeller med 8K-upplösning. Tillverkare som Samsung, Sony och LG lockar med ett större urval av 8K-skärmar. Men en sak är säker: för att de här toppmodellerna ska vara värda att betala mer för så behöver vi mer 8K-innehåll, och vi behöver det NU!

8K-strömning från YouTube

YouTube har en glad nyhet för alla som är svältfödda på ordentligt 8K-innehåll. Med hjälp av videokomprimeringen AV1 blir det betydligt enklare att strömma video av hög kvalitet. Den effektiva AV1-kodeken stöder videoinnehåll med upplösning ända upp till 8K (7680 x 4320 pixlar). Teknik och specifikationer rullas nu ut till kompatibla 8K-TV-apparater.

Tyvärr finns det lite smolk i glädjebägaren för dig som redan äger en 8K-TV från 2018/2019: Du kommer antagligen att behöva ny TV. Efter vad Ljud & Bild erfar kommer nämligen tekniken bara att finnas tillgänglig i kommande 8K-modeller från 2020, den är inte bakåtkompatibel. (Vi letar efter mer info.)

8K-TV från Samsung

Just ankommen: Samsungs nya 8K-modell QE75Q800T. (Foto: Audun Hage)

Hittills är det bara Samsung och LG som har bekräftat att deras 8KTV-apparater för 2020 kommer att stödja AV1. Vi har just fått in Samsung QE75Q800T (årsmodell 2020) för test och kan bekräfta att tekniken fungerar redan från början.

På YouTube.com har faktiskt funnits 8K-innehåll i ett par år redan, men det är först nu som det är tekniskt möjligt att titta på det med en kompatibel 8K-TV genom den inbyggda YouTube-appen. Detta är utan tvekan en viktig milstolpe. Och ja … det ser riktigt läckert ut!

Samsung QE75Q800T kan strömma YouTube i 8K-kvalitet. (Foto: Audun Hage)

I dessa coronatider har YouTube precis som Netflix ansett sig tvungna att sänka strömningskvaliteten en smula. Du kan dock åsidosätta detta genom att gå in i menysystemet: ett litet steg upp till 4320p så kan kompatibelt innehåll visas i 8K-kvalitet.

För att titta på YouTube i 8K kan du behöva göra en liten justering i menysystemet. (Foto: Audun Hage)

Sedan är det fritt fram att utforska vad YouTube har att erbjuda i 8K! Och det är faktiskt inte lite alls. Även om det naturligtvis inte finns så mycket traditionellt materiel i form av filmer, serier och underhållning så finns det många imponerande videor av djur, natur och landskap från oberoende filmskapare och videografer, såväl proffs som amatörer. Vi kommer naturligtvis att få se ännu mer av sådant i takt med att 8K-kompatibel filmutrustning blir mer tillgänglig för fotografer.

Observera att mycket innehåll är dåligt märkt, även om titeln säger 8K – och innehållet är baserat på 8K-råmaterial – så kan det mycket väl hända att videoströmmen bara är i 4K. Vi hoppas därför att YouTube kommer att märka 8K-videor tydligare i framtiden, plus göra det möjligt att filtrera sökningarna så att de bara visar 8K-material.

 

Vill du veta mer? Ställ gärna frågor i kommentarsfältet nedan!

Ljud & Bild letar efter mer information och uppdaterar med intryck.

Läs också
Därför behöver vi 8K 2020 blir 8K-skärmarnas år. Men hur stor måste TV:n vara och hur nära måste du sitta för att det ska vara någon poäng med så hög upplösning?

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

  1. Är det inte bättre att de satsar på ljudet, stereoljud är inte okej liksom.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.