Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

TEST: Hisense U7K (75U7KQ)

Skarp och ljusstark

Den här Hisense-skärmen har imponerande skärpa och ljusstyrka, men saknar en del på app-fronten.

Skrivet av / 2023-10-20 - 15:30
Hisense U7K (75U7KQ)
Audun Hage

Kinesiska Hisense har haft en ganska anonym position på den nordiska marknaden ett tag, men i år tar de lite större plats med ett starkare och bredare modellutbud. En av modellerna som sticker ut är den prisvänliga 2023-modellen U7K, som finns i skärmstorlekar från 55 och ända upp till 100 tum.

Hisense 75U7KQ. (Foto: Hisense)
Läs också Snart i butik: Hisense 100" U7KQ Kinesiska Hisense är redo med sin jätte-TV, och nu vet vi priset.

Hisense U7K

Hisense-skärmen har en godkänd och förtroendeingivande byggkvalitet. U7K vilar på två smala fötter som kan monteras i två olika lägen. Sätts de längst ut mot kanterna kommer det att finnas gott om plats för en soundbar mellan benen. Men det går också att sätta benen i ett smalare läge om du till exempel behöver ställa TV:n på en mindre bänk.

Användning och finesser

Till skillnad från Sony och TCL, som båda använder Google, har Hisense sitt ”eget” smarta gränssnitt som de kallar för VIDAA. Detta är lite intressant, eftersom företagets amerikanska modeller faktiskt använder Google TV.

Hur som helst blev vi positivt överraskade över användarvänligheten i systemet, som är både grafiskt snyggt och snabbt att använda. Menyerna är lätta att navigera i och reagerar snabbt på tryck på fjärrkontrollen.

Den största nackdelen är det begränsade urvalet av appar. Även om Hisense har varit flitiga med att lägga till internationella appar som Netflix, Disney+ och Amazon Prime, så lyser lokala appar med sin frånvaro. Det var till exempel svårt att hitta SVT. Om Hisense menar allvar med att satsa i Norden förväntar vi oss att de lägger till sådant längre fram. Men ännu så länge verkar det lite ofullständigt.

Anslutningsmöjligheterna är okej, men precis som hos Sony och TCL får Hisense U7K klara sig med att bara två av de fyra HDMI-ingångarna är 2.1-kompatibla. De andra två ingångarna stannar vid 4K/60 Hz.

Fjärrkontrollen. Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

Hisense U7K är en LCD-TV med direkt bakbelysning men till skillnad från de andra testdeltagarna använder den så kallad MiniLED-belysning. Den tekniken ger plats för fler ljuskällor på en given skärmyta och ska i teorin ge en mer exakt och finmaskig ljusstyrning. Beroende på storleken har skärmen mellan 300 och 1000 dimningszoner. Men – det kräver också att videoprocessorn hänger med!

Det första intrycket är att Hisense-skärmen är imponerande kontrastrik och ljusstark. De välbekanta testscenerna skiner mot oss med en saftig färgåtergivning och rejält ”tryck” i de ljusaste nyanserna. Svärtan är djup och ljuskontrollen verkar exakt.

Det här är en livlig bild som känns engagerande med en mängd olika typer av underhållning. Filmscener ser övertygande ut, med ett djup i svärtan som överträffar Samsung Q77C och Sony X85L.

U7K har också ett särskilt sportläge som ska ge mjukare rörelser, men här märker vi att rörelseutjämningen och bakbelysningen jobbar lite på övertid. Snabba panoreringar över fotbollsplanen eller ishockeyrinken hade en del eftersläpningar och skuggeffekter runt spelarna. Vårt testexemplar hade dessutom ett par ojämnheter i panelen, en artefakt som kallas för dirty screen effect. Det förstör intrycket en smula för en annars lovande storskärm.

Ljudkvalitet

Hisense-skärmen har faktiskt utmärkt ljudkvalitet. U7K-modellen har undermonterade högtalare samt en extra bashögtalare på baksidan – och det hör man verkligen!

Ljudet är både kraftfullt och fylligt, med en saftig bas som överträffar de andra testdeltagarna. Här finns det ett utmärkt tryck på både musiken och ljudeffekterna. Ljudbilden är inte nödvändigtvis ett substitut för en ordentlig soundbar, men med den här TV:n går det i alla fall att ”överleva” utan externt ljud.

Slutsats

Hisense levererar en prisvärd TV med MiniLED-bakbelysning som ger en ytterst kontrastrik bildkvalitet för pengarna. Nackdelen är ett lite enklare användargränssnitt utan lika många lokala appar. Däremot verkar det inte som om Hisense har snålat med ljudresurserna i den här skärmen, ljudet är faktiskt imponerande kraftfullt.

 

Karakter
Hisense U7K (75U7KQ)
Basic

Ljud & Bild tycker

Hisense U7K serverar en bild med bra ljusstyrka och en synnerligen bra kontrast för sin prisklass. Trots ett snabbt användargränssnitt saknar vi en del lokala appar. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standarden.

Också i detta test:

Fyra 75-tums 4K LCD-TV

TCL QLED870 (75QLED870)

Briljant bildmaskin

TCL QLED870 kör förbi konkurrenterna genom imponerande skärpa och kontrast. Vi har knappt sett en mer prisvärd TV.

TCL-skärmen levererar en kontrastrik bild med precis ljuskontroll och en snygg och nyanserad färgåtergivning. Rörelserna är dessutom mjuka och flimmerfria.
Den här LCD-skärmen har en lite begränsad betraktningsvinkel, så man bör sitta mitt framför den. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.
Läs hela testet

Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

Bra för sport och spel

Sony X85L har en skarp och ljusstark bild, och kontrasten är förvånansvärt bra. Men vart tog basljudet vägen?

Sony X85L levererar en skarp och ljus bild med mjuka rörelser, och har ett snabbt och bekvämt användargränssnitt från Google.
Ljudet är en del tunnare och svagare än hos en del av konkurrenterna. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standard.
Läs hela testet

Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Smal och smart storskärm

Samsung Q77C är ett exempel på hur en stor skärm inte behöver ta mer plats än nödvändigt. Och bildkvaliteten är riktigt bra!

Samsung-skärmen levererar skarp och färgstark bildkvalitet och har en slimmad design, synnerligen bra anslutningar och massor av smarta finesser.
Kontrasten är inte riktigt på samma nivå som de bästa i testet.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Samsungs nya OLED-TV imponerar

Perfekt utomhus-TV

Sonys MiniLED-TV gör en träffsäker comeback

Fortfarande en av de bästa?

Ljud & Bild
Rulla till toppen