Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Loewe iconic i.65

Ikonisk lyx-TV

Loewe iconic är en av de läckraste TV-apparaterna vi har sett, innan vi ens har slagit på den.

Av / 2023-09-05 - 09:00
Loewe iconic i.65
Audun Hage

Loewe är ett varumärke som många kräsna TV-köpare har ett långt och varmt förhållande till. Den tyska tillverkaren är känd för kreativ design och hög kvalitet och nämns ofta i samma andetag som Bang & Olufsen. Efter att ha legat lågt i några år är de nu tillbaka med en exklusiv serie TV- och ljudprodukter som tillverkas i hemlandet. Flaggskeppsmodellen heter Loewe iconic och vi har testat den största: iconic i.65!

Loewe iconic

Loewe iconic finns i 55 och 65 tum och levereras komplett med golvsockel och inbyggt högtalarsystem. Själva OLED-panelen är hämtad från LG Display, men därefter har Loewe gjort allt jobb med att integrera sitt eget ljudsystem och sin egen fjärrkontroll, allt i ett extra tilltalande paket.

Loewe-skärmen gör ett mäktigt visuellt intryck, innan man ens har slagit på den. Foto: Loewe

Loewe iconic

Vi har haft många design-TV-apparater på testbänken genom åren, men den här från Loewe är något alldeles extra. Den smala OLED-skärmen vilar på en tung och rejäl golvsockel som är gjord av materialet Syno-Stone. Den finns i mörkgrått och vitt och har en särskilt snygg ytfinish.

Sockeln har även en hylla på insidan, med plats för en soundbar – i det här fallet Loewes egen klang bar3 mr – dold bakom ett ljudtransparent tygöverdrag. Här kommer det eventuellt att även finnas plats att smyga in annan elektronik. En liten kabelstrumpa på baksidan samlar ihop alla sladdar.

Loewe-skärmen ger ett gediget kvalitetsintryck när vi packar upp den och skruvar ihop den. OLED-panelen vilar lätt tillbakalutad i sockeln och skruvas in från baksidan.

Designen verkar smart och genomtänkt, det slår oss att det här lika gärna hade kunnat vara något som kläckt ur sig om de någonsin gav sig in i TV-världen på riktigt. Kanske skulle gänget i Cupertino göra ett besök i Kronach, Tyskland?

iconic pure white video still v2 Loewe_iconic_4K_video_still_9 Loewe_iconic_4K_video_still_4
<
>
Syno-Stone är en typ av kompositsten, som bland annat används till köksbänkskivor. Det tillverkas av företaget Anders Gmbh, som ligger i närheten av Loewe-fabriken i Kronach. Foto: Loewe

Användning och finesser

Loewe-skärmen sticker också ut när det gäller styrningen: den tyska tillverkaren har nämligen inte valt Google eller WebOS som operativsystem, som många av konkurrenterna. I stället är iconic laddad med VIDAA, som är ett användargränssnitt vi känner igen från kinesiska Hisense.

Loewe har dock anpassat systemet så att det passar dem, med en egen och mer dämpad design på menyerna. Användargränssnittet har välkända streamingtjänster som Apple TV+, Amazon, Disney+, Netflix och YouTube. App-utbudet kan inte riktigt jämföras med den breda repertoaren som Samsung, Google eller LG-baserade system har, men täcker det viktigaste.

Anslutningsmöjligheterna är goda, med bland annat fyra HDMI 2.1-ingångar, varav en används till soundbar-högtalaren. Dessa är dock av den äldre 2.0b-typen, som är begränsad uppåt till 4K/60 Hz.

Man kommer därför inte att kunna använda den högsta bildfrekvensen till exempelvis spel på Xbox Series X. Iconic i.65 stöder dock videoformat som Dolby Vision HDR samt Dolby Atmos och DTS:X på ljudsidan.

Bildpanelen kommer som sagt från LG Display, men själva monteringen av TV-skärmen och elektroniken görs på Loewe-fabriken i Kronach. Detta skiljer sig från B&O, som hämtar hela TV-delen direkt från LG Electronics och även använder LG:s WebOS-gränssnitt, innan det anpassas till önskad sockel- och högtalarlösning.

Loewe hävdar också att de har varit extra noga med bildkvaliteten. TV:n kommer färdigkalibrerad från fabrik, där Loewe hädar att de lägger extra tid på varje enskilt exemplar för att få bildåtergivningen så exakt som möjligt.

 

Loewe iconic-skärmen har Vidaa-operativsystemet. Foto: Loewe

Bildkvalitet

Så hur bra är den? Med en OLED-panel från LG skapas naturligtvis vissa förväntningar och redan från början ser bilden riktigt bra ut.

Loewe iconic i.65 har en kontrastrik bild som ser både skarp och läcker ut ”direkt ur kartongen”. Med streamingtjänster som Netflix och Disney+ kan vi frossa i läckra filmer och serier i 4K HDR-kvalitet, som ser kristallklara och verklighetstrogna ut. Den utmärkta svärtan ger ett suveränt djup i mörka scener.

Iconic gör även ett bra jobb med äldre serier och filmer i 1080p-kvalitet, med bra uppskalning och mjuka rörelser. De många undermenyerna ger gott om möjligheter att leka med bildjusteringar och olika bildlägen. Detta är definitivt en kompetent skärm för allround-TV-användning.

Det måste dock påpekas att med det breda urval av OLED-skärmar vi har i dag så krävs det mycket för att sticka ut! Ett par vändor med ljusmätare och kalibreringsprogrammet Calman visar att Loewe iconic har ganska ordinära prestanda när det gäller kontrast, ljusstyrka och färgkorrekthet.

Ljusstyrkan uppmättes till cirka 540 nits i ett 10 %-fönster (140 i 100 %) i HDR-filmläge. Det är som förväntat för en vanlig LG OLED-panel, men är långt ifrån den ljusstyrka vi har sett på de senaste LG-varianterna, till exempel toppmodellen OLED G3 med MLA-teknik, för att inte tala om Samsungs QD-OLED toppmodell S95C. Delta-värdena för gråskala och färgåtergivning visar också att man kan tjäna mycket på en manuell kalibrering. Eftersom Loewes TV-apparater påstås komma helt färdigkalibrerade direkt från fabrik hade vi faktiskt förväntat oss ännu mer korrekta mätningar.

Vi måste också nämna det faktum att själva sockeln gör en positiv skillnad, om inte på bildkvaliteten i sig, så i alla fall för bildupplevelsen. De absolut flesta TV-skärmarna i dag vilar på en mittmonterad sockel eller små kantmonterade fötter. Loewe-skärmen har däremot linjer som är mer i samklang med bilden, och som känns behagliga att vila ögonen på. Man måste dock vara medveten om att den tillbakalutade skärmen ger en bild som är vinklad något uppåt, till skillnad från till exempel en upprättstående eller vägghängd TV.

Sammantaget levererar iconic en behaglig bildupplevelse, men visst hade det varit kul att se den här modellen med en uppdaterad MLA OLED-panel och lite fräschare ljusstyrka.

Skärmen vilar lätt tillbakalutad. Foto: Loewe

Ljudkvalitet

Loewe-skärmen har också ett par potenta inbyggda högtalare. Fast vi pratar egentligen inte om integrerade, fastmonterade högtalare som sådana, utan faktiskt en separat soundbar. Närmare bestämt en Loewe klang bar3 mr. En sådan ingår i paketet när du beställer en iconic i.65.

Hyllan på insidan är skräddarsydd för Loewes soundbar och tygöverdragen ser till att de många högtalarelementen har fritt spelrum. Soundbaren har 3.1 kanaler och hela 360 watt, och stöder både Dolby Atmos- och DTS:X-surroundljud.

Loewe-högtalaren är definitivt en av TV:ns starka sidor. Den har en distinkt, stark och tydlig röståtergivning. Ljudet har en fyllig klangbalans, med bra tryck i musik och ljudeffekter. Ljudbilden är stor, bred och helgjuten och stämmer väl överens med det gedigna designuttrycket. Och skulle du bli sugen så går det att utöka till 5.1 med en separat trådlös subwoofer och bakhögtalare.

Visst, iconic-ljudet kan inte riktigt mäta sig med den kolossala ljudbilden eller uppgraderingsmöjligheterna i en Beosound Theatre, till exempel, fast då ligger priset i en annan liga också.

Läs också Vi testar B&O:s häftigaste soundbar Bang & Olufsens senaste skapelse, Beosound Theatre, är definitivt något av det grymmaste vi både har sett och hört i soundbar-kategorin. Men den kostar!

Slutsats

Loewe har varit lite anonyma på TV-fronten de senaste åren, men med iconic i.65 gör de ”comeback” med en imponerande TV-lösning. TV:n känns smart, elegant och genomtänkt, med ett designuttryck som kommer att göra många av konkurrenterna avundsjuka. Den stilrena sockeln gör att iconic skiljer sig rent visuellt från andra TV-apparater. Bild- och ljudprestanda är inte direkt banbrytande, men håller en bra nivå. Sammantaget tycker vi att Loewe har prickat rätt med sin sofistikerade allt-i-ett-lösning – men du måste förstås vara villig att betala för kalaset.

Karakter
Loewe iconic i.65
High End

Ljud & Bild tycker

Loewe iconic har en snygg design, fin användarvänlighet och strålande inbyggt ljud. Smakar det så kostar det: Loewe iconic är ingen billig TV och bildkvalitetens tekniska prestanda generellt bra, men inte direkt banbrytande.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen