Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung S95C (TQ77S95C)

Samsungs OLED-TV flexar med färgmusklerna

Samsung S95C är både större och starkare än sin föregångare. Och levererar en bildkvalitet som är bland det grymmaste vi har sett från någon TV, oavsett teknik!

Av / 2023-06-29 - 12:00
Samsung S95C (TQ77S95C)
Audun Hage

Samsung har länge betraktat QLED och LCD som de bästa teknikerna på TV-fronten, men nu kan vi se antydan till ett skifte hos den sydkoreanska tillverkaren. Årets nya flaggskeppsmodell S95C – kanske den bästa Samsung-TV:n hittills – är nämligen en TV med OLED-teknik. Eller QD-OLED för att vara exakt.

Samsung S95C. (Foto: Samsung)

Samsung S95C

OLED med kvantprickar – eller ”Quantum Dots” – gjorde entré med full kraft förra året, representerat av modellerna Sony A95K och Samsung S95B. Båda hade en banbrytande bildkvalitet och det slutade med att vi utsåg tekniken till årets TV-innovation.

I år har Samsung utökat sitt sortiment med två nya OLED-serier, med S95C-serien i topp. Bildkvaliteten sägs ha förbättras ytterligare, med bland annat högre ljusstyrka än i föregångaren. S95 har också med sig en del finesser som vi känner igen från andra Samsung-modeller, till exempel den separata kopplingsboxen One Connect.

Den största nyheten – bokstavligen – är dock att S95C finns i flera skärmstorlekar, med en helt ny 77-tummare i sortimentet.

När vi skulle testa en av dem valde vi naturligtvis den största!

S95C är Samsungs bästa OLED-TV modellåret 2023 och finns i skärmstorlekarna 55, 65 och 77 tum. (Foto: Samsung)

Läcker design

Att Samsungs modell är snygg råder det ingen tvekan om. Skärmen är drygt en centimeter tjock, men det mest imponerande är att den behåller samma tjocklek överallt. För att lyckas med detta har Samsung flyttat strömförsörjningen och elektroniken till en separat låda.

Samsung S95C thin edge(10) Samsung S95C panel frame(18) Samsung S95C (14)
<
>
Samsung S95C har en läcker och lyxig design där skärmen håller samma tjocklek överallt. Här sticker ingenting ut – utom bilden som verkligen ”poppar”. Foto: Audun Hage

Den så kallade One Connect-boxen kan placeras bredvid TV:n, fästas på foten på baksidan eller gömmas i en hylla, det senare är särskilt praktiskt om du vill hänga upp skärmen på väggen. Då kan alla kablar, videokällor och annat krimskrams hållas dolda.

Skärmens design är riktigt häftig och det enda vi kan anmärka på är att det finns en tunn svart rand mellan bildpanelen och själva ramen. Om man tar en titt på 8K-modellen Samsung QN900C så ser man att den har en riktigt tunn metallram där panelen går hela vägen ut till kanterna, vilket gör att skärmbilden ”svävar” i luften.

Samsung_Oled_DarkTeal_Focus Samsung_Oled_DarkTeal_Profile Samsung_Oled_DarkTeal_Back
<
>
Foto: Samsung

Användarvänlighet och finesser

Förutom att själva anslutningarna har flyttats ut är anslutningsmöjligheterna mycket bra. S95C är utrustad med fyra HDMI-ingångar, som alla stöder den moderna 2.1-standarden. Det gör att OLED-skärmen kan hantera 4K-videosignaler med upp till 144 bilder per sekund.

Detta är helt klart något som spelare kommer att uppskatta eftersom man kan koppla in både spelkonsoler och gaming-datorer utan att få slut på ingångar. Förutom Samsung är det bara LG som har så här bra anslutningsmöjligheter.

S95C levereras också med Samsungs nya uppladdningsbara fjärrkontroll. Den är gjord av återvinningsbar plast och känns betydligt lättare i handen än den gamla varianten. Å andra sidan tycker vi fortfarande att en flaggskeppsmodell som denna förtjänar en variant av borstat stål.

S95C kör Tizen, som är Samsungs egenutvecklade användargränssnitt och har ett snabbt menysystem med ett brett urval av appar. Det finns en uppsjö av streamingtjänster att vältra sig i, inklusive MAX, SkyShowtime samt Netflix, Apple TV+, Amazon, Rakuten och Disney+. Inte att förglömma Samsung TV+, som har ett antal gratis-TV-kanaler.

S95C stöder naturligtvis HDR-video, men får klara sig utan Dolby Vision, som är ett väldigt utbrett HDR-format på olika streamingtjänster (även för gaming). Även om vi vet att bra bildbehandling kan kompensera för detta genom så kallad ”tonmapping”, hade vi gärna sett Samsung krypa till korset och öppnar upp Dolby Vision på samma nivå som andra TV-tillverkare.

Samsung S95C (12) Samsung S95C (11) Samsung S95C input lag
<
>
Vi uppmätte input lag till 9,1 millisekunder i spelläge. Det är snabbt! (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet: Sagolik kontrast!

Vi öste lovord över den förra generationen, och det tar inte lång tid att inse att 2023-modellen S95C har mer av allt det fina. Att säga att den här OLED-skärmen målar upp en väldigt engagerande och verklighetstrogen bild vore definitivt ingen överdrift!

QD-OLED-panelerna har ett par tydliga fördelar när det gäller hur de återger färger. Till skillnad från ”vanlig” OLED med färgfilter använder tekniken kvantprickar (Quantum Dots) för att förstärka färgerna rött, grönt och blått. På så sätt uppnås mycket hög intensitet över hela färgspektrumet, vilket ger bra ljusstyrka, jämn färgbalans och bred betraktningsvinkel.

Det råder ingen tvekan om att detta är en av de mest spännande panelteknologierna just nu. Man kan säga att den kombinerar många av fördelarna med OLED och QLED-LCD, samtidigt som den eliminerar många av nackdelarna.

Kontrasten från mörkt till ljust är suverän och vi lägger särskilt märke till hur Samsung-skärmen bibehåller samma kontrast över ett brett färgspektrum. Både primärfärgerna rött, grönt och blått samt cyan och magenta framträder med en underbar intensitet. Det gör också att man uppskattar små färgvariationer i bilden mer. Till exempel framträder olika nyanser av rött mycket bra.

Inte nog med det: betraktningsvinkeln är väldigt bred, med en färgåtergivning som är lika enhetlig oavsett om vi tittar på skärmen rakt framifrån eller snett från sidan. Även de ”vanliga” OLED-skärmarna från LG får en liten förskjutning i färgbalansen när man tittar från sidan.

Samsung-skärmen har också en superjämn ljusfördelning. Eftersom varje pixel kan tändas och släckas individuellt uppnås en kolsvart svärta, utan de små fläckar och glorior som man får stå ut med på bakbelysta LCD-skärmar.

Samsung S95C Extraction 2(16) Samsung S95C Extraction 2(15) Samsung S95C Extraction 2(17)
<
>
Samsung S95C levererar mycket fin bildkvalitet, med en särskilt imponerande färgåtergivning. Här från "Extraction 2" på Netflix. (Foto: Audun Hage)
Läs också Actionfest? Australiensaren Chris Hemsworth visar ännu en gång varför han är en av vår tids främsta actionstjärnor – manuset däremot ...

Mycket bra ljusstyrka och lite reflektioner

Samsung-skärmen har en utmärkt ljusstyrka, inte bara för OLED, utan också i allmänhet. Vi uppmätte ljusstyrkan till drygt 1 250 nits i ett 10 % stort testfönster och närmare 250 nits med hela skärmen vit. Och vi kan tillägga att detta var i filmläge med mycket neutrala färger. S95C har också ett effektivt antireflexfilter som minskar reflektioner från omgivningen.

Dessa egenskaper gör att S95C fungerar utmärkt för varierat TV-tittande under i stort sett alla ljusförhållanden. Med andra ord får du ha särskilda behov för att vilja ha en ännu ljusstarkare TV.

Å andra sidan kan en MiniLED-skärm klara av upp till dubbelt så mycket nits, eller ännu fler om man mäter med 100 % skärmyta. Detta ger naturligtvis fördelar om du gillar att titta på TV i fullt dagsljus, i rum där det finns mycket ljus från fönster och liknande.

Samsung S95C (4) Samsung S95C reflection(8)
<
>
Samsung S95C har mer än tillräckligt med ljusstyrka för upplysta rum. Här från Latto - Big Energy på Youtube (Foto: Audun Hage)

Samsung S95C vs. QN95C: QD-OLED vs. QLED

Under testet hade vi även QLED-modellen QN95C till vårt förfogande, vilket bäddade för en intressant duell mellan de två Samsung-skärmarna.

Toppmodellen med MiniLED-bakgrundsbelysning är enligt oss en av de bästa LCD-skärmarna på marknaden, med suverän ljusstyrka och kontrast för sin klass: helt klart en av de bästa skärmarna för de som gillar att titta på sport i ljusa omgivningar.

Men den får ändå se sig omkörd av sin ”OLED-kusin” på flera områden.

Det kommer inte som någon överraskning att S95C har en klar fördel i ”biografmörkret”: OLED-skärmar har alltid haft en fördel där, tack vare panelen som kan slå på och av varje pixel individuellt.

LCD-skärmar brukar kunna slå tillbaka med högre ljusstyrka, men i det här fallet är skillnaden inte lika stor.

OLED-skärmen har betydligt bättre kontrast, färgprecision och djupkänsla under de flesta betraktningsförhållanden, inklusive normalt upplysta rum. Det är framförallt i mycket ljusa miljöer, och med mycket ljusstarkt videoinnehåll, som QLED-modellen drar ifrån med något högre intensitet och energi. Så om man inte har mycket speciella behov av extrem ljusstyrka tror vi att de flesta kommer att föredra S95C med OLED-teknik.

Läs också Ny fullträff från Samsung En av Samsungs allra bästa TV-apparater är tillbaka i en ny 2023-version: QN95C är en imponerande syn från alla vinklar, men Samsung har också gjort några intressanta förändringar.

Udda pixelstruktur

Det finns dock en sak man ska vara medveten om när det gäller hur QD-OLED-panelen skapar bilden. De så kallade subpixlarna med röd, grön och blå färg är staplade ovanpå varandra i en triangulär form. Denna struktur kan skapa vissa ”rader” av rött och grönt.

Vissa TV-tittare kan vara mer känsliga för detta än andra, och effekten är mest synlig på nära håll (1,5 meter). På mer normala sittavstånd smälter pixlarna ihop till en sömlös bild.

Ändå undrar vi hur QD-OLED med ännu tätare högre upplösning och pixeltäthet skulle kunna se ut. Någon sådan modell finns inte på marknaden ännu, men tekniken för att tillverka 8K QD-OLED finns. Så vi skulle inte bli förvånade om vi får se en 8K-OLED från Samsung vid något tillfälle!

Samsung S95C QD OLED pixels Samsung S95C QD OLED pixels (2)
<
>

Ljudkvalitet

Samsung S95C har ett uppgraderat högtalarsystem med en så kallad ”4.2.2”-konfiguration och 70 watt uteffekt. Konfigurationen har inget med fotboll att göra (!), utan innebär att det finns extra högtalare på ovansidan och sidorna för att skapa en större och bredare ljudbild. TV:n har också stöd för Dolby Atmos-ljudbehandling internt, så att man ska kunna få surroundkänsla från de inbyggda TV-högtalarna.

Det fungerar till viss del: Samsung-skärmen har ett klart och luftigt ljud med tydlig röståtergivning. De extra bashögtalarna kan också skapa lite djup till musik och ljudeffekter, så länge skärmen är placerad nära väggen.

Men vi blir inte direkt omkullblåsta av ljudet och vi misstänker att de flesta som köper en TV i den här klassen kommer att vilja ha ett separat ljudsystem med större volym, till exempel en soundbar med en subwoofer. S95C stöder ljudöverföring via Wi-Fi, utöver HDMI eARC-kontakten.

Om du väljer en kompatibel Samsung-soundbar kan du även använda TV-högtalarna tillsammans med den – en funktion som heter Q Symphony. Till exempel Samsung HW-S810B om du vill behålla det slimmade utseendet, eller nya HW-Q995C om du vill ha ett fetare ljud. Test kommer!

Slutsats

Samsung S95C seglar upp som en av de bästa TV-apparaterna vi har testat i år, oavsett teknik. Det här är en utmärkt TV för alla typer av användningsområden, oavsett om det handlar om att titta på film i ett mörkt rum eller på sport i en ljus miljö. Samsung-skärmen har dessutom en mycket slimmad och genomtänkt design som gör den till ett smycke på väggen.

Det finns dock flera konkurrenter som lurar i kulisserna. Det ska till exempel bli spännande att se vad Sony kan göra med sin toppmodell A95L, som har en QD OLED-panel i samma skärmstorlekar som Samsung S95C. Det återstår också att testa Panasonics eldsprutande toppmodell MZ2000, som är en annan modell vi har höga förväntningar på.

Däremot tror vi att alla konkurrenter kommer att få det tufft, eftersom Samsung S95C levererar en verkligt förstklassig bildupplevelse!

 

Karakter
Samsung S95C (TQ77S95C)
High End

Ljud & Bild tycker

Samsung S95C levererar en kontrastrik, livlig och färgstark bild med hög precision. Den har dessutom en mycket slimmad och elegant design med praktiska anslutningsmöjligheter. Priset är i den högre änden. Samsung stöder fortfarande inte det populära Dolby Vision HDR-formatet, vilket kan vara en brist för film- och serieentusiaster.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen