Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Här är TCL:s 163″ MicroLED-TV

TCL:s senaste TV-skärm är verkligen enorm.

Av / 2024-04-25 - 13:51
Här är TCL:s 163″ MicroLED-TV

Kinesiska TCL satsar hårt på stora TV-skärmar och verkar inte sluta med det i första taget. Ljud & Bild testade nyligen den hittills största modellen i sortimentet – 115-tummaren 115X955 MAX – men den kinesiska tillverkaren har även en ännu större skärm på gång, i form av 163-tummaren 163X11H Max. TCL har visat den här skärmen på mässor tidigare, men nu menar de allvar med att sätta den i produktion.

Läs också Din egen IMAX-bio TCL har imponerat på oss tidigare med sina prisvärda storskärmar. Men har de vad som krävs för att ta steget upp till highend-klassen? Svaret får vi av toppserien X955 i 98 och 115 tum.

TCL 163″ MicroLED-TV

Detta är en så kallad MicroLED-TV som – i motsats till konventionell LCD – använder mikroskopiska lysdioder för att avge både ljus och färg. Som vi tidigare sett från MicroLED-skärmar, från bland annat Samsung, öppnar detta upp för en extrem kontrast och ljusstyrka. I TCL X11H:s fall talar vi om hela 10 000 nits – det är verkligen bländande och öppnar upp för vilda HDR-effekter.

En annan fördel med MicroLED är att bilden – liksom OLED – är relativt opåverkad av betraktningsvinkel. Det betyder att du kan se bilden från sidan utan att kontrasten eller färgåtergivningen ändras.

En 163 tums TV är för övrigt cirka 3,6 m bred och drygt 2 m hög, så du behöver en ganska stor vägg:

Här ser du storleksförhållandet mellan en 163″ och 115″ TV, vilket är det största TCL har levererat hittills. (Illustration: Displaywars.com)

Monsterskärmen från TCL är troligen för stor för att transporteras i sin helhet och levereras därför i moduler som sedan sätts ihop till en komplett skärm. Den riktar sig nog främst till professionella installationer, företag och liknande, men är du villig att slanta upp så går det säkert att få den levererat till hemmabruk också.

Men den här monsterskärmen kommer definitivt inte bli billig. Utgångspriset i Kina är 799 999 yuan, eller närmare 1,2 miljoner kronor – plus avgifter.

(Foto: TCL)

Kommer även i 98″ och 85″

Eftersom det kan verka som att 163 tum är i överkant kommer TCL X11H-serien också att erbjuda ett par mindre 98″ och 85″ modeller så småningom (98X11H/85X11H). Dessa två använder inte MicroLED, utan mer vanlig MiniLED-bakgrundsbelysning som X955-serien. Det blir dock en ny typ av MiniLED som är ännu mer energieffektiv och ljusstark än X955-serien, med upp till 6 500 nits. Och eftersom X955 motsvarar X11G i Kina skulle det inte förvåna oss om dessa modeller dyker upp på den europeiska marknaden någon gång under 2025.

Vår vän Vincent Teoh på HDTVtest publicerade nyligen en videopresentation av TCL-skärmen där du får en uppfattning om storleken och kapaciteten på TCL-skärmen:

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Ljud & Bild
Rulla till toppen