Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Så väljer du rätt TV-storlek

Den definitiva guiden till hur du väljer en lagom skärmstorlek.

Av / Uppdaterad: 2023-04-05 - 19:00 // Först publicerad: 28 januari 2022
Så väljer du rätt TV-storlek

Hur stor ska TV:n vara? Kan den vara för liten – och kan den bli för stor?  Vilken skärmstorlek är idealisk för just dina behov och det du tittar på? Dessa och andra TV-frågor ska vi försöka besvara i den här lilla guiden!

Skärmstorleken är ett av de första och viktigaste valen du gör när du köper en ny TV. Den påverkar priset, platsbehovet och inte minst vilken bildupplevelse du kan förvänta dig.

Det finns många riktlinjer, ”kalkylatorer” och rekommendationer som ska hjälpa dig att välja rätt TV-storlek. Men i slutändan är det du som måste bestämma dig och välja beroende på egna preferenser, hur mycket plats du har och framför allt vilken budget du har!

Här har vi samlat ett par tips som kan hjälpa dig på vägen.

STOR SKILLNAD: Dagens TV-apparater finns i ett brett urval av skärmstorlekar. Här ser du skillnaden mellan 65 och 85 tum. (Foto: Audun Hage)

För det första: hur mäter man skärmstorleken?

Skärmstorleken mäts diagonalt från hörn till hörn på skärm, och anges vanligtvis i tum (avrundat uppåt till närmaste hela tum).

Ta gärna fram tumstocken och kolla hur stor din nuvarande TV är. Tänk på att mäta skärmen från insidan av ramen, inte från ytterkanten. Det är själva bildstorleken du är ute efter.

TV diagonal size

Vilka skärmstorlekar finns det?

Dagens TV-modeller finns i ett brett urval av storlekar, ända upp till 100 tum för de största och dyraste. Men du hittar det största utbudet mellan 32 och 85 tum.

Nu för tiden är 55–65 tum de vanligaste skärmstorlekarna. Men den genomsnittliga storleken växer hela tiden, det visar försäljningssiffror från elektronikbranschen. Det hänger ihop med att de större TV-apparaterna (75–85 tum) har börjat gå ner i pris.

TV skjermstorrelser

Läs också Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!) Osäker på hur stor TV:n ska vara? Vårt råd är att inte vara feg! Här är sju bra skäl att tänka stort.

Vilken skärmupplösning är vanlig?

De flesta TV-apparater som säljs i dag har antingen 4K-upplösning (3840 x 2160) eller 8K-upplösning (7680 x 4320), som ger en knivskarp bild. Det betyder att du tryggt kan välja en stor skärm och sitta nära den utan att se någon antydan till pixlar eller rutmönster.

 

Så hur väljer man rätt TV-storlek?

Huvudregeln säger att skärmstorleken ska bestämmas av tittavståndet – alltså avståndet mellan TV:n och soffan. Ju längre bort du sitter, desto större måste TV:n vara för att ge optimala upplevelser. Detta hänger ihop med den rekommenderade synvinkeln, alltså hur mycket av synfältet som TV:n fyller.

Om skärmen är för stor och du sitter för nära kan du lätt bli trött i ögonen, och det blir svårt att uppfatta alla detaljer i handlingen. Men skärmen kan också vara för liten i förhållande till avståndet, då får du inte den fängslande upplevelsen som regissören och producenterna tänkte sig.

SMPTE och THX är två kända organ inom bio-, film- och TV-produktion. Deras rekommendationer gäller främst bio, men kan också ge oss en fingervisning om vad som är idealiskt för hemmabruk.

Enligt SMPTE ska TV:n vara tillräckligt stor för att täcka minst 30 grader av vårt synfält. THX går dock ännu längre och rekommenderar 40 grader för bästa möjliga filmupplevelse.

Utifrån detta kan vi räkna ut rekommenderade TV-storlekar för olika avstånd. Och den kan vara mycket större än du kanske trodde …!

1. Hur långt sitter du från TV:n?

För att hitta rätt TV-storlek i ditt rum är det viktigt att veta exakt hur långt bort du sitter. Ta fram måttbandet eller lasern och mät avståndet från soffan till där TV:n ska stå eller hänga!

tv screen

Kom ihåg: När TV:n hänger på väggen kommer den 20–30 cm längre bort från soffan än om den står på ett stativ.

2. Rekommenderade TV-storlekar på olika avstånd

Nu när du vet tittavståndet är det lättare att hitta rätt TV-storlek. I den här tabellen kan du se tittavstånd enligt THX och SMPTE:s standarder.

Skärmstorlek Tittavstånd, hemmabio Tittavstånd, blandad användning
(THX 40°) (SMPTE 30°)
32 tum 1,0 m 1,5 m
43 tum 1,3 m 1,8 m
50 tum 1,5 m 2,1 m
55 tum 1,7 m 2,3 m
60 tum 1,8 m 2,5 m
65 tum 2,0 m 2,7 m
70 tum 2,1 m 2,9 m
75 tum 2,3 m 3,1 m
80 tum 2,4 m 3,3 m
85 tum 2,6 m 3,5 m
98″ 3,0 m 4,0 m
110″ 3,4 m 4,5 m

Lägg märke till att THX rekommenderar en betydligt större skärm för att åstadkomma ”biokänslan” på ett visst avstånd. SMPTE tycker att det räcker med en 50-tummare på 2,1 meters medan THX förespråkar en skärmstorlek på 70 tum!

Med andra ord: Användningsområdet är nyckeln, en extra-TV till TV eller sovrummet behöver naturligtvis inte vara lika stor som ”bioduken” i gillestugan. Men om filmer och TV-serier/underhållning är det du är mest intresserad av så kan du lugnt välja en större tv.

Har du fler frågor, eller vill dela med dig dina egna erfarenheter om TV-storleken? Ge oss gärna feedback i kommentarerna nedan!

Läs också: Så får du plats med en stor TV

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Black Week? Köp ingen ny TV förrän du har läst det här

Vad betyder siffrorna på din Samsung-TV?

Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!)

Rulla till toppen