TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Guide Så tolkar du Samsungs TV-modellbeteckningar

Så tolkar du Samsungs TV-modellbeteckningar

QE65Q60A, Q80T eller LS03A? Va? Vi hjälper det att ”avkoda” Samsungs TV-modellbeteckningar.

forfatter
Publicerad 2021-09-24 - 09:07

Samsung-modeller som The Frame och QLED-serien har blivit otroligt populära hos svenska TV-kunder. Men hur skiljer man på de olika modellerna, så att man är säker på att man köper rätt?

Vi på Ljud & Bild-redaktionen får ofta frågor från förvirrade läsare som vill ha hjälp att hitta rätt i TV-djungeln. Produktnamn och modellbeteckningar kan vara svåra att tyda – vissa typbeteckningar är faktiskt så kryptiska att till och med ”proffs” har svårt att identifiera de olika modellerna!

En del TV-apparater kan dessutom finnas med flera olika modellnamn. Det handlar om så kallade derivatmodeller, där det bara finns små skillnader i exempelvis färg, design eller tillbehör. Inte så konstigt att en stackars TV-kund kan bli överväldigad …

Fler än 100 olika Samsung-modeller

Samsung är ett av märkena vi får flest frågor om. Den sydkoreanska elektronikjätten är världens största TV-tillverkare, vilket syns på det breda utbudet av modeller i butikerna. En snabb översikt över nätbutikerna visar att det finns fler än 100 olika Samsung-modeller att välja mellan: ett brett sortiment av kvaliteter, skärmstorlekar och inte minst priser.

När du ska ge dig ut och handla eller får ett erbjudande i brevlådan är det viktigt att ”läsa det finstilta”. I erbjudandena brukar det mest handla om storlek och pris, själva modellbeteckningen hamnar i bakgrunden. Om du inte ser upp så kan du köpa en TV som inte passar dina behov – eller är en gammal modell!

Så här tolkar du Samsung modellkoder

När man läser Samsungs modellkoder (och andra tillverkares, för den delen) är det viktigt att skilja mellan paneltyp, skärmstorlek, modellserie och årtal. Modellkoderna används nämligen för att ange vilken skärmstorlek TV:n har, vilken modellserie/kvalitetsklass den tillhör (till exempel Q60 eller Q70) och inte minst vilken årsmodell det handlar om. Dessutom finns det information som är mest relevant för tillverkaren/importören, till exempel vilken region TV:n är gjord för.

För Samsung finns det en viktig skillnad mellan AU-serien som använder en vanlig LCD-panel, Q-serien med kvantprickar (Quantum Dots) för bredare färgspektrum och de nya QN-modellerna, som är flaggskeppsmodellerna med så kallad MiniLED-bakbelysning.

Längre ner hittar du en tabell som förklarar vad de olika bokstäverna och siffrorna i Samsungs modellbeteckningar betyder.

Exempel 1. Samsung UE65TU7175UXXC  (2020)

Samsung TU7175. (Foto: Samsung)
UE65TU7175UXXC
U Panel LED-LCD
E Region Europa
65 Skärmstorlek i tum 65
T Årsmodell 2020
U UHD ja/nej Ja
7175 Modell 7000-serien
U TV-mottagare (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Version Nordisk

 

 

Exempel 2. Samsung QE65LS03AAUXXC (The Frame 2021)

Samsung The Frame QE65LS03A. (Foto: Samsung)
QE65LS03AAUXXC
Q Panel Quantum Dot LED-LCD
E Region Europa
65 Skärmstorlek i tum 65
LS03 Modell LifeStyle-serien (The Frame)
AA Årsmodell 2021
U TV-mottagare (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Version Nordisk

 

Exempel 3. Samsung QE65QN95AATXXC (2021)

Samsung QN95A. (Foto: Samsung)

 

QE65QN95AATXXC          
Q Panel Quantum Dot LED-LCD
E Region Europa
65 Skärmstorlek i tum 65
QN Typ Neo QLED (MiniLED)
95 Modell 2 siffror = UHD 4K, 3 siffror = 8K
AA Årsmodell 2021
T TV-mottagare Twin
XXC Version Nordisk

 

Obs! Kom ihåg att modellbeteckningen bara används för att skilja mellan olika produkter i sortimentet. För att vara säker på att TV:n har alla funktioner och finesser du letar efter så är det naturligtvis viktigt att kontrollera specifikationerna för varje modell.

Tips: På displayspecifications.com hittar du detaljerade specifikationer för olika TV-modeller.

Tips: På displaywars.com kan du göra en visuell jämförelse av olika TV -skärmstorlekar.

Har du fler frågor om Samsungs modellbeteckningar? Vilket TV-märke vill du att vi ska ”avkoda” nästa gång? Säg vad du tycker i kommentarerna nedan!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Behöver man göra någon kalibrering själv på Samsung 65 tum QN95A?
Nyligen inköpt på mellandagsrean på Elgiganten.
Läst att den är fabrikskalibrerad och läst erat test med programvara i dator för kalibrering. Men behövs det göras en kalibrering överhuvudtaget?
Vad rekommenderar ni?

Vad är beteckningen av Samsung TV QE65QN90AATXXC? Vilken CI-modul passar till det?

Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend