Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Så tolkar du Samsungs TV-modellbeteckningar

OLED, QLED, Neo QLED... Va? Vi hjälper dig att ”avkoda” Samsungs TV-modellbeteckningar.

Av / Uppdaterad: 2023-10-15 - 12:00 // Först publicerad: 2021-09-24
Så tolkar du Samsungs TV-modellbeteckningar

Samsung-modeller som The Frame och QLED-serien har blivit otroligt populära hos svenska TV-kunder. Men hur skiljer man på de olika modellerna, så att man är säker på att man köper rätt?

Vid den här tiden på året är många av förra årets modeller fortfarande till salu. Du kommer därför att hitta många 2022-modeller som erbjuds mitt bland helt nya 2023-modeller. Så hur skiljer du de olika modellerna åt för att vara säker på att du gör rätt köp?

Det kan vara en bra idé att ta en extra titt på modellkoden innan du handlar.

Vi på Ljud & Bild-redaktionen får ofta frågor från förvirrade läsare som vill ha hjälp att hitta rätt i TV-djungeln. Produktnamn och modellbeteckningar kan vara svåra att tyda – vissa typbeteckningar är faktiskt så kryptiska att till och med ”proffs” har svårt att identifiera de olika modellerna!

En del TV-apparater kan dessutom finnas med flera olika modellnamn. Det handlar om så kallade derivatmodeller, där det bara finns små skillnader i exempelvis färg, design eller tillbehör. Inte så konstigt att en stackars TV-kund kan bli överväldigad …

Fler än 100 olika Samsung-modeller

Samsung är ett av märkena vi får flest frågor om. Den sydkoreanska elektronikjätten är världens största TV-tillverkare, vilket syns på det breda utbudet av modeller i butikerna. En snabb översikt över nätbutikerna visar att det finns fler än 100 olika Samsung-modeller att välja mellan: ett brett sortiment av kvaliteter, skärmstorlekar och inte minst priser.

När du ska ge dig ut och handla eller får ett erbjudande i brevlådan är det viktigt att ”läsa det finstilta”. I erbjudandena brukar det mest handla om storlek och pris, själva modellbeteckningen hamnar i bakgrunden. Om du inte ser upp så kan du köpa en TV som inte passar dina behov – eller är en gammal modell!

Derivat-modeller

Observera att vissa Samsung TV-modeller också finns i olika versioner: Vi talar om så kallade derivatmodeller, där det endast är små skillnader i t.ex. färg, design eller tillval som skiljer dem från varandra.

Det är inte ovanligt att stora detaljhandelskedjor beställer ett parti TV-apparater i en viss färg, design och/eller med vissa tillval. Det kan bero på att man vill undvika direkt priskonkurrens eller att man vill erbjuda en exklusiv modell. Om man är osäker på skillnaden mellan två modeller är det värt att kontrollera specifikationerna eller kontakta butiken eller tillverkaren direkt.

Till exempel kan testvinnaren S90C hittas under modellnamnen S93C och S94C i vissa onlinebutiker. Och förra årets modell S95B säljs fortfarande till relativt förmånliga priser.

Läs också Fenomenal färgåtergivning Samsung S90C är ett bra exempel på fördelarna med "QD" OLED.
Läs också Vi testar Samsungs första QD-OLED-TV Äntligen har vi testat en av årets mest omtalade och efterlängtade TV-apparater! Samsung S95B har en oerhört imponerande bildkvalitet, men behöver förbättras på vissa områden.

Så här tolkar du Samsung modellkoder

När man läser Samsungs modellkoder (och andra tillverkares, för den delen) är det viktigt att skilja mellan paneltyp, skärmstorlek, modellserie och årtal. Modellkoderna används nämligen för att ange vilken skärmstorlek TV:n har, vilken modellserie/kvalitetsklass den tillhör (till exempel Q60 eller Q70) och inte minst vilken årsmodell det handlar om. Dessutom finns det information som är mest relevant för tillverkaren/importören, till exempel vilken region TV:n är gjord för.

Uppdatering 2023-06-27: Även om vi redan har hunnit halvvägs in i 2023 finns det fortfarande gott om fjolårsmodeller från Samsung att köpa. Därför kan det vara bra att ta en extra titt på modellbeteckningen innan du handlar.

Obs! För modellåret 2023 har Samsung bytt till begynnelsebokstaven ”T” för att skilja de nordiska modellerna från resten av den europeiska marknaden, medan sista bokstaven ”C” indikerar att det är en 2023-modell (2022-modeller har ”B”).

För Samsung finns det en viktig skillnad mellan CU-serien som använder en vanlig LCD-panel, Q-serien med kvantprickar (Quantum Dots) för bredare färgspektrum och QN-modellerna, som är flaggskeppsmodellerna med så kallad MiniLED-bakbelysning. Vi får inte heller glömma de nya OLED-modellerna med ”S”

Hur vet jag vilken Samsung TV jag har?

Tips: Om du inte vet exakt vilken modell du redan har köpt kan du kontrollera det i TV-menyn under Inställningar/Kundsupport/Om denna TV.

När du står i butiken hittar du enkelt modellbeteckningen genom att titta på energimärkningen som sitter fastklistrad på skärmen:

Längst ned hittar du en tabell som förklarar de olika bokstäverna och siffrorna i Samsungs modellnamn.

 

Exempel 1. Samsung UE55BU8075 (2022)

Samsung UE55BU8075UXXC (2022)

 

UE55BU8075UXXC
U Panel LED-LCD
E Region Europa
55 Skärmstorlek 55 tum
B Årsmodell 2022 (A=2021, B=2022, C=2023)
U UHD ja/nej Ja
8075 Modell 8000-serien
U TV-mottagare (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Version Nordisk

Exempel 2. Samsung TU75CU8075UXXC (2023)

Samsung TU75CU8075UXXC (2023)
TU75CU8075UXXC
T Region Norden
U Panel Standard LED-LCD
75 Skärmstorlek 75 tum
C Årsmodell 2023
U UHD ja/nej Ja
8075 Modell 8000-serien
U TV-mottagare (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Version Nordisk
Läs också Fenomenal färgåtergivning Samsung S90C är ett bra exempel på fördelarna med "QD" OLED.

Exempel 3. Samsung TQ65QN95CATXXC (2023)

Samsung TQ65QN95CATXXC (2023)
TQ65QN95CATXXC          
T Region Norden
Q Panel Premium (OLED, QLED eller Neo QLED)
65 Skärmstorlek 65 tum
QN Typ Neo QLED (MiniLED)
95 Modell 95-serien (4K-toppmodell)
C Årsmodell 2023
T TV-mottagare Twin
XXC Version Nordisk
Läs också Vi testar Samsungs första QD-OLED-TV Äntligen har vi testat en av årets mest omtalade och efterlängtade TV-apparater! Samsung S95B har en oerhört imponerande bildkvalitet, men behöver förbättras på vissa områden.

Exempel 4. Samsung GQ65S95CATXZG (2023)

 

Samsung GQ77S95CATXZG (2023)
GQ65S95CATXXC          
G Region Tyskland
Q Panel Premium (OLED, QLED eller Neo QLED)
65 Skärmstorlek 77 tum
S Typ OLED
95 Modell 95-serien (4K-toppmodell)
C Årsmodell 2023
T TV-mottagare Twin
XZG Version Tyskland/EU

Obs! Kom ihåg att modellbeteckningen bara används för att skilja mellan olika produkter i sortimentet. För att garantera att din TV har de egenskaper och funktioner du söker, är det naturligtvis också viktigt att kontrollera specifikationerna för varje enskild modell.

Tips: På www.displayspecifications.com hittar du detaljerade specifikationer för olika TV-modeller.

Tips: På www.displaywars.com kan du göra en jämförelse mellan olika skärmstorlekar.

Har du fler frågor om Samsungs modellbeteckningar? Vilken TV-tillverkare skulle du vilja att vi ”avkodade” nästa gång? Skriv i kommentarsfältet nedan!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

3 reaktioner på ”Så tolkar du Samsungs TV-modellbeteckningar”

 1. Staffan Larsson

  Behöver man göra någon kalibrering själv på Samsung 65 tum QN95A?
  Nyligen inköpt på mellandagsrean på Elgiganten.
  Läst att den är fabrikskalibrerad och läst erat test med programvara i dator för kalibrering. Men behövs det göras en kalibrering överhuvudtaget?
  Vad rekommenderar ni?

 2. Paul Bådenmalm

  Hallå där jag får inte ihop med min gamla tv UE55D6300
  programversion T-GAS6DEUC-1028.0

  Jag funderar på att köpa ny tv QE65QN85BATXXC hur utläser jag det rätt för dessa 2

  mvh Paul

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Black Week? Köp ingen ny TV förrän du har läst det här

Vad betyder siffrorna på din Samsung-TV?

Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!)

Rulla till toppen