S95B är en TV som Samsung själva tycks ha ett ganska ambivalent förhållande till. Den sydkoreanska tillverkaren har i åratal hävdat att deras QLED-modeller är överlägsna ärkerivalen LG:s OLED-paneler. Ändå har Samsung alltså släppt sin första OLED-TV på nästan tio år, utan att göra stort väsen av det! Tro det eller ej…
Även om Samsung har visat upp OLED-modeller tidigare så fick vi aldrig se dem som färdiga produktionsmodeller. S95B är därför den första som du faktiskt kan köpa här i Norden!
Den har en helt ny QD-OLED-bildpanel, kombinerad med Samsungs bästa videoprocessor, Neural Quantum Processor 4K. Dessutom får du precis allt som tillverkaren har att erbjuda i form av smarta funktioner, i en slimmad inpackning. Och den kostar mindre än många andra toppmodeller, inklusive konkurrenten Sonys QD-OLED.
Så hur bra är S95B och vem passar den för? Vi testar och ser efter!
Samsung S95B
Samsung-skärmen presenterades först bakom stängda dörrar under CES-mässan i Las Vegas i januari, men nu har vi äntligen fått leka med ett färdigt produktionsexemplar.
Samsung är tydliga med att S95B inte är tänkt som ersättning till deras egna QLED-modeller, utan snarare ett alternativ för de som ställer vissa bestämda krav på bildåtergivningen. Den kommer därför som ett tillägg till Samsungs andra flaggskeppsmodeller.
I det här testet har vi tittat närmare på 65-tumsversionen av S95B, som i skrivande stund kostar lite drygt 35 000 kronor. Det är ungefär samma summa du måste betala för QLED-toppmodellen QN95B i samma skärmstorlek …
Vad är QD-OLED?
Rent tekniskt sett är detta en QD OLED-panel med kvantprickar (Quantum Dots). Bildpanelen är tillverkad av Samsung Display och samma som används i årets toppmodell från Sony, A95K.
QD-OLED skiljer sig från den vanliga OLED-tekniken från LG i sättet som bildpanelen är uppbyggd på. I stället för att skicka vitt ljus genom ett färgfilter används en blå ljuskälla och kvantprickar för att återge primärfärgerna röd, grön och blå. Dessa kan slås ihop för att ge helt vitt ljus.
Kvantprickarna gör att QD-OLED kan återge ännu starkare och klarare färgnyanser med högre ljusstyrka (större färgvolym). Samtidigt behåller man OLED-teknikens fördelar, som perfekt svärta och bred betraktningsvinkel.
En nackdel med QD-OLED i dagsläget är det begränsade urvalet av skärmstorlekar: ännu så länge finns bara 55 och 65 tum. Men vi ska inte utesluta att Samsung Display kommer att kunna rulla ut större paneler så småningom. Det hade varit kul att se en 77- eller 83-tums QD-OLED inom en snar framtid …
Samsung QN95B: Design
Designmässigt är detta en riktig läckerbit. Samsung har uppenbarligen velat visa upp sig från den slimmade sidan! S95B är en av de tunnaste TV-apparaterna vi har sett. Den enda lilla besvikelsen är att bilden inte går hela vägen ut till kanten: vi kan fortfarande skymta en tunn, svart rand runt bilden.
S95B är lika smal över stora delar av baksidan, med undantag för den delen som rymmer högtalare och annan elektronik. Skärmen sticker därför ut ett par centimeter från väggen om du väljer att hänga den där. Vi rekommenderar ett ledat väggfäste som gör att du kan dra ut TV:n vid behov.
Väljer du bordsplacering vilar TV:n på en platt, mittmonterad fot som höjer skärmen några centimeter över bordet – tillräckligt för att ge plats åt en kompakt soundbar.
Bra anslutningar
Samsung har för övrigt valt att hoppa över den separata One Connect-kopplingsboxen som vi har sett till QLED-modellerna. På S95B sitter ingångarna på baksidan till höger. Sladdarna kan dras ner diskret genom foten, dolda bakom ett par plastlock.
Samsung S95B utmärker sig med stöd för HDMI 2.1 och hela 48 Gbit/s bandbredd i alla fyra ingångarna. Alltså finns det gott om plats för videokällor som PS5, Xbox eller en speldator. Du kan också koppla in en soundbar via eARC-ingången. Eller via Wi-Fi, om du har en soundbar som stöder det.
Samsung-skärmen är väl förberedd för spel, med stöd för VRR, G-Sync, Freesync Premium och bildhastigheter upp till 120 Hz (inofficiellt 144 Hz). Här finns också en smart Game Bar-meny för relevanta inställningar. Ett särskilt bildläge för spel sänker fördröjningen till cirka 10 millisekunder (mätt vid 1080p/60 Hz).
Användarvänlighet och funktioner: Nytt menysystem
S95B kör Samsungs operativsystem Tizen, som har fått en riktig genomgång i år. Den största skillnaden är att menyraden som brukade dyka upp längst ner på skärmen nu täcker hela skärmen när du trycker på hemknappen. Vi säger som Homer Simpson: ”Duh!”
Huvudmenyn är visserligen fin, eftersom den ger en bra översikt över appar, videokällor och rekommendationer. Men vi saknar ändå den gamla lösningen som gjorde att vi kunde kontrollera urvalet samtidigt som det vi tittade på för tillfället visades i bakgrunden. Detta gjorde det lättare att hoppa mellan olika tjänster och fortsätta där man slutade. Med dagens nya system får man tåla fler avbrott.
Utbudet av appar och tjänster är däremot brett. Samsung kan skryta med Netflix, Apple TV+, Amazon, HBO Max, Disney+, Paramount+ och många fler. Och av erfarenhet vet vi att de är bra på att hålla app-galleriet uppdaterat.
Fortfarande inget Dolby Vision
Även om Samsung nu har krupit till korset och lanserat sin första OLED-TV visar de inga tecken på att vilja stödja Dolby Vision HDR-formatet i första taget. Faktum är att S95B är den enda OLED-modellen vi känner till som inte stöder Dolby Vision …
Det populära Dolby-formatet är utbrett på både streamingtjänster och spelplattformar, med dynamisk metadata som ger bildkontrasten ett extra lyft. Sådant innehåll måste därför visas i vanligt HDR10-format, eller dynamisk HDR10+ om det finns tillgängligt.
Däremot kan S95B skryta med intern Dolby Atmos-avkodning av ljudet, så att du kan få ut det mesta av innehåll som stöder ljudformatet – inte minst genom att koppla in en separat soundbar.
Bildkvaliteten då …?
Vi har redan hunnit bekanta oss med QD-OLED-tekniken genom vårt test av Sonys nya toppmodell A95K. Och eftersom Samsung S95B använder samma bildpanel som denna – fast styrd av en annan videoprocessor – är det ingen överraskning att den allmänna bildupplevelsen är väldigt snarlik. Det vill säga: tämligen fantastiskt!
För det första har Samsung S95B en suverän kontrast: med sina självlysande pixlar mot en mörk bakgrund lyckas OLED-skärmen skapa en knivskarp bild med en stor djupkänsla. Ljusfördelningen är superjämn, utan de små fläckar och glorior man ofta får tåla på LCD-skärmar.
S95B drämmer också till med en saftig och nyanserad färgåtergivning, som överträffar det mesta vi sett! Primärfärgerna rött, grönt och blått återges imponerande intensivt och får testbilderna av natur, djur och växter att ”poppa ut” från skärmen. Inte nog med det, färgerna ser likadana ut oavsett om vi tittar på skärmen rakt framifrån eller snett från sidan, eftersom betraktningsvinkeln är imponerande bred. Här är det egentligen bara Sonys toppmodell som kan hänga med.
Den senare har dock ännu mer exakta och neutrala färger. För medan Sony A95K både mäter och ser superkorrekt ut så känns Samsungs färger mer övermättade och överdrivna, även när vi väljer det mest neutrala bildläget (Filmmaker Mode).
En annan sak vi lägger märke till är att Samsung-skärmen kan verka lite mörk i vissa fall. Ta till exempel Netflix-serien Umbrella Academy, där mycket av handlingen utspelas inomhus i svag belysning. Vissa scener ser påfallande mörka eller helt ”avstängda” ut i vissa områden – en effekt som även kallas för black crush på fackspråk.
Återigen verkar det som om konkurrenten Sony är snäppet bättre med sin bildbehandling, särskilt när det gäller att bevara detaljerna i mörka partier. Det kan också tänkas att Dolby Vision-formatet ger Sony en rejäl fördel.
Detta lyckades vi dock delvis råda bot på genom att aktivera kontrastförbättring i menysystemet och att finjustera skuggdetaljer en smula – utan att det verkade få några märkbara negativa konsekvenser. En Calman-kalibrering kan definitivt vara värd att kosta på sig om man vill ha optimal bildkvalitet från S95B. (Mer om kalibrering längre ner i ett separat avsnitt.)
Bra ljusstyrka och lite reflektion
Samsung-skärmen har utmärkt ljusstyrka för att vara OLED. Vi mätte ljusstyrkan till strax under 1000 nits i ett 10 % stort testfönster och närmare 200 nits med hela skärmen i vitt. Dessutom är bildpanelen relativt matt/reflexfri, så man slipper speglingar av omgivningen.
De här egenskaperna gör att S95B passar fint för varierat TV-tittande under olika ljusförhållanden. Å andra sidan kan det finnas tillfällen när du vill ha en ännu ljusare TV.
En MiniLED-skärm som Samsung QN95B klarar upp till dubbelt så många nits, eller ännu mer om man mäter på 100 % av skärmytan. Detta ger naturligtvis fördelar om du gillar att titta på TV mitt på dagen, i rum där det kommer mycket ljus från fönster och liknande.
Speciell pixelstruktur
Som vi har varit inne på tidigare, bland annat när vi testade Sony A95K och Alienware, har de nya QD-OLED-panelerna en säregen pixelstruktur. Subpixlarna för rött, grönt och blått är arrangerade på ett sätt som ger lite konstiga ”mönstereffekter” med en del bildinnehåll, grafik och text.
Det här fenomenet märks framför allt när man sitter tätt intill skärmen, och knappast något man hänger upp sig på från normalt tittavstånd (2–3 meter). Vi uppfattade inte heller att detta fenomen verkade ”värre” på en 65-tummare än det gjorde på en mindre 55-tummare. Men det är värt att vara medveten om, speciellt om du ska använda skärmen mycket till gaming eller som PC-skärm för videoredigering.
Ljudkvalitet
Förutom den nya QD-OLED-panelen har S95B ett lätt uppgraderat ljudsystem. TV:n är utrustad med sammanlagt sex högtalare och 60 watt uteffekt. Dessutom har den Dolby Atmos-ljudbehandling, så att du kan få glädje av Dolby-surroundljudet från de inbyggda TV-högtalarna, utan att vara direkt beroende av en soundbar.
Ljudet är inte illa alls: här är det fin klarhet i röster, som kommer fram friskt och klart i stället för att vara instängda. De extra högtalarna bidrar också till en lite luftigare ljudbild än vad man annars skulle få. Det är även bra fyllighet i basen, vilket ger lite extra tyngd åt både ljudeffekter och basljud. Ljudet är inte riktigt på samma nivå som från Sony A95K, som har en dyrare lösning, men ändå bättre än vi förväntade oss.
Vill du ha ordentlig fart på surroundljudet kommer du dock inte undan en separat soundbar eller ljudanläggning. En nyhet i 2022-modellerna från Samsung är att man kan skicka TV-ljudet till en soundbar via Wi-Fi, som ett alternativ till HDMI-kabel. Till och med Atmos-surroundljud kan överföras trådlöst, så länge man har en kompatibel soundbar.
Vi lånade ett testexemplar av Samsungs nya HW-S810B för att undersöka detta närmare och kan bekräfta att Wi-Fi-anslutningen fungerar enkelt via SmartThings-appen.
Konkurrenter?
Även om S95B är ganska överlägsen på flera områden så saknas det givetvis inte konkurrenter i det här segmentet. Främst bland alla utmanare finns Sony A95K, som kan skryta med många snarlika kvaliteter, plus ännu mer exakta färger, saftigare ljud och inte minst stöd för Dolby Vision. Men den kostar också ett par tusenlappar mer.
Om du är väldigt intresserad av ljusstyrka bör du även överväga Samsungs egen ”ljuskanon”, QLED-skärmen QN95B. En så ljusstark TV har naturligtvis sina fördelar om man gillar att titta på TV mitt på dagen, i rum där det kommer in mycket ljus från fönster och liknande. Om du är mer sport- än filmentusiast satsar vi en slant på denna.
Vi får heller inte glömma ärkerivalen LG och deras toppmodeller OLED C2 och G2. Dessa OLED-skärmar kommer väldigt nära Samsung på många områden och har dessutom många bra gaming-finesser, plus stöd för olika videoformat. Om spel och film är stora intressen så är båda dessa modeller starka kandidater.
Slutsats
S95B är tillsammans med QLED-skärmen QN95B en av de bästa TV-apparaterna Samsung kan leverera i år. Här får du en oerhört kontrastrik och färgstark bild som kommer att ”gå hem” hos kräsna bildentusiaster.
Samsung-skärmen har en snygg och genomtänkt design, med en snygg bildpanel och en möjlighet att dölja kablarna. Anslutningarna är också mycket bra.
Vi är inte lika imponerade av det nya Tizen-användargränssnittet, som kräver onödigt många knapptryckningar för att man ska komma dit man vill. Däremot har S95B ett stort utbud av appar och smarta funktioner. Det är i princip bara HDR-formatet Dolby Vision som lyser med sin frånvaro.
S95B är i slutändan en strålande TV, med ett relativt förmånligt pris för att vara i highend-klassen. Därför tvekar vi inte att ge Samsungs första OLED på många år en stabil femma i betyg.
Kalibrering av Samsung S95B
Samsung S95B stöder kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal. Genom att ansluta TV:n till en PC med mätutrustning kan man kontrollera och korrigera färgbalans och gråskala enligt gällande standarder. Men det gäller att veta vad man gör!
I de första mätningarna upptäckte vi att S95B hade förvånansvärt svag ljusstyrka i Filmläge (SDR). Det beror på att TV:n har strömsparfunktionen ”Ljusstyrkeoptimering” aktiverad från fabrik. Den här är det viktigt att stänga av om man vill utnyttja panelens ljusstyrka till max. Dessutom måste TV:n vara inställd på Custom för att den ska reagera korrekt på kalibreringen.
Med energibesparing inaktiverad mätte vi en helskärmsljusstyrka på 150 nits (100 % fönster) och 250 nits i 10 % fönster. Vilket är utmärkt för att titta på TV i ett ljust rum.
Vi noterar också att QD-OLED-panelen har en otroligt jämn och enhetlig ljusfördelning: Här finns i princip inga tecken på ränder, clouding, dirty screen-effekter eller andra ojämnheter – bara nästan helt perfekt, rent vitt! Det kan översättas till en ren, jämn och tydlig bild.
När vi mätte gråskala (SDR) fick vi först en genomsnittlig deltaavvikelse (dE) på 2,8 i bildläget Film. Det beror delvis på lite för lite blått vilket ger en aning gulstick på bilden. Efter kalibrering fick vi en utmärkt gråskala på 0,3.
Vi mätte först färgåtergivningen till 3,1 vilket är strax över toleransen 3. Efter en runda i Calman Autocal nådde vi utmärkta 1,0 i deltaavvikelse.
I HDR-läge fick vi först dE i 1,9 gråskala och 1,7 i färg, efter kalibrering lyckades vi trimma ner det till 1,4 respektive 1,5. Alla dessa är exemplariska mätningar. Ljusstyrkan är också utmärkt: vi mätte Samsung S95B till 1067 nits i ett 10 %-fönster och 215 nits stabilt i helskärmsvit (HDR-läge).
Vi märkte dock ändå att färgåtergivningen är något undermättad i rött, vilket resulterar i ojämna rödfärger vid olika intensitet. Det kan bero på att Samsung pressar panelen extra med ljusstyrkan, eller en brist i färghanteringsmjukvaran (färgavkodaren). Detta är till exempel något vi inte upplevde när vi testade Sonys QD-OLED A95K.
Samsungs Film-läge verkar en aning ljust i de mörka partierna, trots att vi korrigerade med Shadow Detail-inställningen. Den spårar därför inte PQ EOTF-kurvan för HDR-video exakt som vi skulle vilja. Det neutrala Filmmaker Mode mäter betydligt mer exakt. Vi rekommenderar därför att välja detta läge när du vill titta på HDR-film och sänka Shadow Details till –2.
Sammanfattningsvis har Samsung åstadkommit en mycket exakt bildåtergivning från sin QD-OLED, men det är fortfarande en bit kvar till Sony A95K när det gäller absolut korrekt färgåtergivning.
All kalibrering utförs av Gorm Sørensen från ProCal. Gorm Sørensen är en ISF- och THX-certifierad kalibreringsexpert som har många års erfarenhet av TV/AV, film och utsändningar.
Samsung QN95B (QE65QN95B)
Kontrastkanon från Samsung
Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)
TV-fyrverkeri!
Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
Samsung The Frame 2022 (QE55LS03B)
Stilsäker TV till välmöblerade hem
Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
2 reaktioner på ”Samsung S95B (QE65S95B)”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Hej
Jag ser mest på på Netflix och HBO Max. Alltså mycket serier och film. Ska jag välja denna tv eller QN95B?? Övriga märken är ointressant för min del.
Hälsningar
Tomas
Hej Thomas!
Båda dessa Samsung-skärmar är väldigt bra. Det beror mest på dina visningsförhållanden, och om du skulle uppskatta den extra ljusstyrkan som QN95B levererar. Men för serier och filmer på kvällen kommer S95B att vara kanon. Men om du skulle kunna tänka dig något större än 65”, så är det QN95B som gäller förstås. 🙂
—
Mvh
Audun Hage
L&B