Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung The Frame 2022 (QE55LS03B)

Stilsäker TV till välmöblerade hem

Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!

Av / 2022-06-26 - 06:00
Samsung The Frame 2022 (QE55LS03B)
Audun Hage

Efter gott och väl en miljon sålda exemplar är Samsung The Frame en av de mest populära TV-apparaterna genom tiderna på världsbasis. Med en design som imiterar en riktig tavelram är detta drömskärmen för alla som vill ha en vardagsrumsvänlig TV som inte utstrålar teknik. Den kan visa allt från familjefoton till modern NFT-konst när man inte tittar på TV – och tack vare utbytbara ramar i olika färger har den också blivit inredningsarkitekternas favorit.

För oss som är mest intresserade av tekniken på insidan är The Frame en relativt ordinär LCD-TV. Men Samsung fortsätter att trimma och finputsa storsäljaren som nu har kommit i sin sjätte generation.

2022-modellen har behållit samma slimmade design som föregångaren, men har fått en ny supermatt bildpanel, plus ett uppdaterat användargränssnitt. Bland annat går det nu även att ställa TV:n på högkant! Vi har testat 55-tumsversionen utgåvan, men The Frame-familjen har nu skärmstorlekar från 32 och ända upp till 85 tum.

Obs! När du letar efter 2022 års modell av The Frame, se till att leta efter bokstaven B i modellbeteckningen: LS03B. 2021-modellen säljs fortfarande i vissa butiker, då heter den LS03A.

Läs också Vad betyder siffrorna på din Samsung-TV? OLED, QLED, Neo QLED... Va? Vi hjälper dig att ”avkoda” Samsungs TV-modellbeteckningar.

The Frame 2022– Design och estetik

2022-modellen av The Frame behåller samma grundkonstruktion som sin föregångare från 2021. När den kom hade den fått en rejäl bantningskur och var hälften så tjock som de äldre modellerna (24,9 mm mot 45,8 mm). Baksidan är helt platt, så skärmen kan hänga bara ett par millimeter ut från väggen.

Strömförsörjning, anslutningar och annan elektronik är gömd i den separata One Connect-boxen, som kopplas till TV:n med en enda kabel.

Observera att de nya modellerna från 2021 och uppåt använder en ny typ av väggfäste. Så om du ska hänga upp 2022 års modell där en äldre version har hängt tidigare får du räkna med att borra nya hål i väggen. Och eftersom TV:n har fått en ny och smalare form måste du också köpa nya ramar. Väggfäste ingår i kartongen, medan ramar i olika färger är extrautrustning och kostar 1 000 kronor för en uppsättning.

Samsung har ramar i olika färger och utföranden. Vi kollade bland annat in Beveled-varianten, som är en modell med fasad kant. Den ger ett stilrent uttryck som skapar lite extra djup.

Samsung The Frame 2022 picture quality Samsung The Frame beveled frame Samsung The frame beveled vs flat frame
<
>
Samsung The Frame finns med ett antal utbytbara ramar som tillbehör, som här i vitt. (Foto: Audun Hage)

Snurrbar TV

Nytt för i år är att du även kan köpa ett roterande väggfäste (Auto Rotating Wall Mount) som extrautrustning till The Frame. Samsung har inspirerats av snurr-skärmen The Sero och gjort det möjligt att ställa TV-skärmen på högkant, för att visa porträttbilder eller annat vertikalt innehåll!

Väggfästet finns i två versioner: en för de mindre TV-skärmarna och en för de större modellerna från 55 till 65 tum. Fästet är dessutom motorstyrt, så att du kan snurra på skärmen med en tryckning på fjärrkontrollen. Då märker skärmen automatiskt åt vilket håll den står och orienterar innehållet därefter.

För de som vill att TV:n ska stå fritt i rummet finns även ett nytt golvstativ från Samsung som heter Auto Rotating Stand. Det är ett trebent studiostativ som också kan rotera skärmen genom en tryckning på fjärrkontrollen. Stativet passar både The Frame och utvalda QLED-modeller upp till 55 tum. Pris ca 500 euro.

 

Samsung Auto Rotating Stand Samsung Auto Rotating Stand assembly Samsung Auto Rotating Stand assembly 2 P1000577 P1000576 P1000575
<
>
Samsung Auto Rotating Stand

Den nya rotationsmöjligheten är ganska intressant eftersom det ger en del ny funktionalitet. Till exempel går det att se YouTube-filmer filmade i höjdformat och utnyttja hela skärmytan. Om du delar skärmen med mobilen kan du även skrolla dig igenom Instagram och andra sociala medier i stort format.

Konstbutiken Art Store har också uppdaterats med vertikala motiv, så att skärmen kan stå upprätt när den är i galleriläge. Riktigt fiffigt! Kom bara ihåg att den roterande TV:n lätt kan hamna i konflikt med soundbar-högtalare och andra enheter.

Användning och finesser

2022-versionen av The Frame utnyttjar de senaste nyheterna från Samsung på finessfronten. Användargränssnittet Tizen har gåtts igenom grundligt, men vi tycker inte att allt är till det bättre.

Den största skillnaden är att huvudmenyn numera täcker hela skärmen. Det innebär bland annat att man måste avbryta det man tittar på för att skrolla igenom andra tillgängliga appar och streamingtjänster. Man får därför tåla lite fler tryckningar för att komma dit man vill i undermenyerna.

Å andra sidan skiljer detta inte sig särskilt mycket från andra TV-tillverkare – men kommer förmodligen att kräva lite tillvänjning för befintliga Samsung-ägare.

Startskärmen domineras en smula av Samsungs egen streamingtjänst (Samsung TV+) med direktsända TV-kanaler. TV:n hoppar automatiskt till filmkanaler som Rakuten så fort man är ansluten till internet! Det kan tyckas lite trassligt, men går lyckligtvis att stänga av i menysystemet om man vill.

App-utbudet är däremot brett och välsorterat, fullt av aktuella streamingtjänster som Netflix, HBO, Apple TV+ och Disney+.

Samsung The Frame 2022 remote
The Frame har Samsungs uppladdningsbara fjärrkontroll, med både USB- och solcellsladdning. Årets modell finns dessutom i vitt, för att matcha Samsungs lifestyle-modeller. (Foto: Audun Hage)

Bra anslutningar

För att skärmen ska hänga snyggt på väggen utan en massa sladdar sitter strömförsörjning, kontakter och annan elektronik i den separata One Connect-boxen som kopplas till TV:n med en enda kabel. Där sitter också fyra HDMI-ingångar.

The Frame kan skryta med stöd för HDMI 2.1 och viktiga gaming-funktioner som 4K/120 Hz, Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM). Alltså är det fritt fram att koppla in en PS5 eller Xbox om man vill.

Skärmen har även Samsungs egen Game Bar där man får full översikt över de olika gaming-inställningarna. Detta kan alltså vara en utmärkt TV att spela på.

Observera att det bara är skärmstorlekarna från 55 tum och uppåt som stöder 120 Hz. De mindre Frame-modellerna har en lägre uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Samsung Art Store

En av höjdpunkterna i The Frame, förutom själva utseendet, är tillgången till Samsungs digitala konstgalleri Art Store. Konstbutiken har fått en egen flik i huvudmenyn och rymmer nu 1 600 konstverk från bland annat Tate, Louvren och Albertina, men kräver ett abonnemang.

Det ingår ett tjugotal förinstallerade bilder och motiv: här hittar du både klassiska tavlor och samtidskonst, plus ett par moderna videor. Med ett abonnemang för 50 kronor i månaden kan du välja fritt bland exklusiva fotografier och välkända tavlor.

För många är det förmodligen mer relevant att ladda upp egna bilder och visa dem på skärmen. 2022-modellen har 6 GB lagringskapacitet, vilket räcker till närmare 1200 bilder i 4K-upplösning.

Obs! Innan du laddar upp hela ditt bildarkiv så kan det vara värt att ändra storlek på bilderna till skärmupplösningen 3840 x 2160 (4K) i 16:9-format för att visa dem på bästa sätt.

Bildkvalitet

På bildsidan använder Samsung The Frame ungefär samma recept som tidigare: det här är en vanlig LCD-TV med 4K-upplösning, QLED-färgfilter för bredare färgspektrum samt kantmonterad Dual LED-bakbelysning. Samsung-skärmen har även en ljussensor som mäter och anpassar ljusstyrkan efter omgivningen.

Den största skillnaden mot föregångaren är att Samsung har introducerat en ny ytbehandling på skärmen i 2022-modellen. I stället för den sedvanliga spegelblanka ytan har skärmen nu blivit supermatt, med en mörk yta som sväljer i stort sett allt ljus. Det hjälper till att minska reflektioner från omgivningen, som lampor och fönster. Och effekten är riktigt markant!

Ett av klagomålen mot tidigare generationer av The Frame har varit just att den blanka ytan avslöjar att det är en vanlig TV-skärm. Med 2022-modellens matta yta blir illusionen lite mer trovärdig i våra ögon: det känns nästan som om motiven är tryckta eller målade på en duk.

Den matta ytan har också en inverkan på hur The Frame ser ut när man tittar på vanlig TV. Eftersom skärmen präglas mindre av ljusreflektioner får den en imponerande klarhet och skärpa där det blir lättare att uppfatta de små detaljerna.

Frame LS03B har även fin ljusstyrka (uppmätt till cirka 300 nits på helskärm i SDR-läge) som gör att den passar för att titta på TV i ljusa miljöer. Betraktningsvinkeln är relativt bra, vilket innebär att färgåtergivningen är ganska konsekvent även när man tittar på TV:n från sidan. Detta är också en fördel i standby-läge när skärmen visar konst.

Samsung The Frame LS03 Matte Display
2022-modellen av The Frame har ett supermatt skärmglas. Även med mycket ljus i rummet syns det nästan inga reflektioner. (Foto: Audun Hage)
Samsung The Frame LS03B Contrast Measurement
Vi mäter kontrasten på Samsung The Frame. (Foto: Audun Hage)

Begränsad kontrast med HDR-underhållning

The Frame har däremot inte någon särskilt imponerande kontrast. Precis som sina föregångare är detta en kantbelyst LCD-skärm, utan lokal dimning eller andra avancerade lösningar. Därför kan den inte heller justera och variera ljusstyrkan lika precist mellan ljusa och mörka områden som en bak-LED- eller OLED-skärm kan göra.

Vi mätte kontrasten till ca 3000:1 med en testbild med rutmönster (ANSI Checkerboard), vilket är ganska så medelmåttigt. Ljusstyrkan i HDR-läge är begränsad till cirka 600 nits i ett 10 %-fönster. De bästa skärmarna ligger runt 1 000 nits eller mer och kan skryta med betydligt högre kontrastförhållande.

Den något begränsade kontrasten gör att filmer och serier i HDR-kvalitet kan verka lite tama. Den fjärde säsongen av Stranger Things, som serveras på Netflix i Dolby Vision-format, får inte riktigt samma gnista och djup som man kan uppleva på de bästa skärmarna. Ljuseffekter som lågor och explosioner ”poppar” inte ut så mycket som man skulle kunna önska.

Det är lockande att nämna Samsungs egen toppmodell QN95B, som har en betydligt mer dynamisk och kontrastrik bild. Och vi ska inte heller glömma bort LG:s OLED C2, som också har en betydligt djupare svärta.

Med det sagt är båda dessa TV-apparater betydligt dyrare, och vänder sig till en lite annan målgrupp. Med tanke på priset och den snygga designen gör The Frame ett utmärkt jobb, men för dig som är ute efter högsta prestanda kan det vara bra att vara medveten om begränsningarna.

The Frame är en så välgjord modell att vi önskade att Samsung även uppgraderade den med MiniLED-bakbelysning och lokal dimning. Åtminstone på de större 75- och 85-tumsmodellerna. Fast det skulle nog också få en dramatisk effekt på priset!

Samsung The Frame 2022 The Boys Amazon Prime Video
Samsung The Frame 2022 har bra skärpa och färgåtergivning, men kan sakna lite glöd och gnista i de senaste serierna i HDR-kvalitet. Här från ”The Boys” på Amazon Prime. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

The Frame är utrustad med ett par relativt kompakta undermonterade högtalare, men på årets modell har det också tillkommit ett par högtalare längst upp på baksidan, som ska bidra till en luftigare ljudbild.

Dessa kan även användas om du kopplar in en Samsung-soundbar, då spelar alla högtalarna tillsammans. Och det kan nog vara en god idé: ljudet från enbart TV:n är ganska tunt och diffust, särskilt röståtergivningen känns lite instängd. Och basen är nästan helt frånvarande.

The Frame förtjänar definitivt att paras ihop med en passande soundbar och trådlös subwoofer. Till exempel vill vi lyfta fram Samsungs nya design-soundbar S810B som har en slimmad look som matchar skärmen. Test är på gång!

Samsung Frame Green FullRight
The Frame på väggen, med soundbar-högtalaren S810 under. (Foto: Samsung)

Slutsats

Samsung The Frame är fortfarande en av våra favoriter när det gäller design och användarvänlighet. Den nya 2022-modellen har fått en matt skärm och nya funktioner som hjälper den att se ännu mer ut som en tavla. Inklusive möjligheten att snurra TV:n på högkant.

The Frame är fortfarande en relativt ordinär LCD-skärm på insidan och de som jagar stora hemmabioupplevelser med bländande stark kontrast till filmer och serier bör nog sikta högre, mot någon av Samsungs Neo QLED-modeller, alternativt en OLED-skärm.

Om du däremot letar efter en lättmöblerad allround-TV med snygg bild är The Frame fortfarande ett av de bästa köpen där ute. Inte minst för att den även finns i många olika storlekar!

 

Karakter
Samsung The Frame 2022 (QE55LS03B)
Premium

Ljud & Bild tycker

The Frame har en skarp och färgrik bild. Med ett snyggt utseende och matchande ramar i olika färger får du en stilren TV som enkelt smälter in i omgivningen. Jämfört med mer avancerade MiniLED- och OLED-skärmar har The Frame en ganska ordinär kontrast och ljusstyrka.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen