Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Guide

Black Week 2023: Så gör du ett TV-klipp

Funderar du på att köpa en ny TV under årets Black Week? Då ska du läsa det här!

Skrivet av / 2023-11-10 - 10:36
Black Week 2023: Så gör du ett TV-klipp

Black Week har blivit den nya ”högsäsongen” för att köpa TV. Flera TV-modeller når sitt lägsta pris hittills under den här veckan, och den som är väl förberedd kan spara tusenlappar

Vi på L&B-redaktionen märker att intresset för TV och annan hemunderhållning växer ordentligt när vintersäsongen startar. Särskilt under Black Week får trafiken här på vår hemsida en rejäl boost!

TV är en populär lockvara under Black Week, just för att det får folk att lämna sofforna och ge sig iväg till butikerna. Man vill ju helst se TV:n med egna ögon innan man köper, kolla skärmstorleken och hur bilden är. Det gör att säljarna kan guida dig till rätt modell, samtidigt som de kan sälja extrautrustning som kablar, väggfästen, kalibrering och andra tjänster.

Därför lönar det sig att vara väl förberedd när du handlar på Black Friday-rean. I stället för att impulsköpa första och billigaste TV bör du i förväg sätta dig in i vad du behöver och vilka produkter som passar dig bäst. Då kan du vara beredd att slå till när någon av dina favoriter dyker upp på rea.

Det finns en uppsjö av olika TV-modeller att välja mellan (Foto: Audun Hage)
Läs också Hur stor ska TV:n vara? Den definitiva guiden till hur du väljer en lagom skärmstorlek.
Läs också Större TV med mindre budget Med någon av de här 75-tummarna kan du få enorma bildupplevelser utan att det kostar en förmögenhet. Allt är dukat för storskärmstest!

1. När är Black Week och Black Friday 2023?

Black Week börjar officiellt vecka 46, och i år infaller Black Friday fredagen den 24 november.

Men många butiker ”tjuvstartar” försäljningen redan veckan innan, och många av erbjudandena förväntas pågå fram till måndagen den 27 november – den så kallade Cyber Monday.

Obs! Vissa återförsäljare skickar ut erbjudanden till nyhetsbrevsmottagare och kundklubbsmedlemmar i förväg.

Länk till Elgigantens Black Week-sidor

Länk till Powers Black Week-sidor

Länk till Kompletts Black Week-sidor

Länk till NetOnNets Black Week-sidor

Länk till Hi-Fi Klubbens Black Week-sidor

Länk ill Amazons Black Week-sidor

2. Varför går priserna upp före Black Week?

De sista veckorna före Black Week brukar det vara lite dött på fyndfronten. Faktum är att priserna ofta går UPP under veckorna före Black Week.

Största anledningen är att butikerna vill kunna visa reella förr-priser. För att kunna annonsera rabatter måste de kunna dokumentera att varan har sålts till ett högre pris. Den nuvarande normen är 30 dagar för att ”förr-pris” ska gälla.

Detta innebär att det ofta förekommer ”jojo-priser” på vissa TV-modeller. En utvald TV-modell som kostar 35 000 kronor kan lätt gå ner till rekordlåga 25 000 kronor under en kampanj, för att sedan stiga till normalpriset igen en vecka senare. Det lönar sig alltså att vara på sin vakt!

3. Använd prisrobotar

Många avfärdar Black Friday-rean som fusk och lurendrejeri, men jag håller inte helt med om det påståendet. Visserligen finns det många produkter där rabatten inte är särskilt unik eller rekordlåg. Men vi vet att det finns utvalda produkter, särskilt i TV-kategorin, som når sina lägsta priser någonsin under den här perioden. Detta kan man enkelt se genom att kolla prishistoriken.

I det här fallet är pristjänster som Prisjakt och Pricerunner till stor hjälp. Där kan du jämföra priser mellan olika kedjor och hitta det lägsta priset på en viss vara. Men minst lika viktigt är att du kan kontrollera prishistoriken.

Med tjänster som Prisjakt kan du se vad en vara har kostat tidigare, följa utvecklingen och få notiser när en önskad vara kommer på rea. Här kolla vi prisutvecklingen för Samsungs 65-tummare S90C OLED-TV (Skärmdump: Prisjakt)

Sådana här tjänster är ett smart verktyg, men man ska också komma ihåg att butikskedjorna vet hur tjänsterna fungerar och kan använda dem till sin fördel.

Därför kan det mycket väl hända att du ser liknande priser igen längre fram, till exempel när samma varor säljs i januari, även om Black Week-priserna brukar sätta rekordeten.

Läs också Samsung möter LG i OLED-duell Två av årets bästa TV-skärmar drabbar samman i en stentuff TV-strid: Vi utser den bästa och starkaste OLED-TV:n!

4. Kolla prisgarantin

Många kan inte vänta på Black Week, de bara MÅSTE ha en ny TV på direkten. Kanske har den gamla skärmen gått sönder, eller så ska de flytta till en ny lägenhet.

Många skulle nog säga att köpa en ny TV precis innan Black Week är det dummaste man kan göra! Men det behöver det inte vara, så länge du har köpvillkoren på din sida.

Till exempel använder butikskedjorna termer som prisgaranti, prislöfte eller öppet köp. Det kan innebära att du kan få tillbaka prisskillnaden, eller eventuellt ett tillgodokvitto, om varan reas ut kort efter att du har köpt den.

Obs! Det kan finnas särskilda villkor för Black Week, så kolla med din butik!

 

Med våra tester i handen kan du ta reda på vilka modeller du bör hålla ett öga på under Black Week (Foto: Audun Hage)

5. Läs våra tester!

Det bästa rådet för att undvika att köpa grisen i säcken är naturligtvis att läsa på om produkterna i förväg. Ljud & Bild testar många av de mest populära TV-modellerna varje år. Vårt mål är att hitta de bästa köpen och de allra bästa produkterna i TV-kategorin. Baserat på detta har vi också utsett Årets bästa TV-modeller 2023–2024.

Läs också Ljud & Bild utser årets bästa produkter Årets alla bästa elektronikprodukter

6. Häng med på ljudochbild.se

Ljud & Bild-redaktionen hänger naturligtvis med på prisutvecklingen och plockar ut de bästa köpen inom TV, soundbar-högtalare, högtalare, hörlurar och andra kategorier när de olika Black Week-kampanjerna drar igång. Stay tuned!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Vad betyder siffrorna på din Samsung-TV?

Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!)

Hur stor ska TV:n vara?

Ljud & Bild
Rulla till toppen