Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Så undviker du bländande textning i Netflix

Av / 2024-02-24 - 10:00
Så undviker du bländande textning i Netflix

Tycker du att textningen på Netflix är för ljus ibland? I så fall är du inte ensam.

Netflix är en populär leverantör av filmer och serier, inklusive innehåll i 4K-upplösning och modernt, HDR-videoformat (Dolby Vision) av hög kvalitet. Men den kontrastrika bilden medför också ett problem.

I Sverige föredrar vi att titta på filmer och serier på originalspråk (ingen dubbning här, tack!) och det innebär att vi brukar ha svensk text.

HDR-läget skapar bländande undertexter

Problemet med Netflix-appen uppstår när TV:n växlar till HDR-läge. Då uppfattar skärmen de kritvita undertexterna som ”vitaste vitt” på samma sätt som solljus och andra HDR-effekter, och vrider automatiskt upp ljusstyrkan till max. Inte bra!

Den brittiska dramaserien The Crown är en av Netflix-serierna i HDR-format som kan vara lite tröttsamma att titta på när textningen är för ljus. (Foto: Audun Hage)

Resultatet kan vara både distraherande och rentav tröttsamt för ögonen att titta på i längden, särskilt om du är den lyckliga(?) ägaren av en extra ljusstark OLED- eller LED-skärm. Dessutom kan belysningen sätta skärmens lokala dimning på prov, vilket ger i synliga halo-effekter.

Extra illa blir det när man tittar på en mörk film eller TV-serie sent på kvällen. Då kan det nästan kännas som om den vita undertexten håller på att brännas in permanent på näthinnan …

Lyckligtvis finns det en lösning, men den är ganska väl undangömd!

Textningen måste ändras i webbläsarversionen av Netflix

Netflix låter oss visserligen ändra teckenstorlek, stil och färg på textningen i TV-appen, men själva ljusstyrkan kan inte ändras utan vidare. För att göra något åt det måste du logga in på webbversionen av Netflix och dyka in i textinställningarna för din användarprofil. De finns under Kontoinformation och sedan Ändra inställningar.

https://www.netflix.com/settings/subtitles/

Under Undertextutseende finns valet Typsnitt och bredvid den en ruta som anger färgen på texten. Det finns ingen separat inställning för ljusstyrka, men genom att välja läget ”Halvgenomskinlig” halveras i praktiken ljusstyrkan effektivt. Du kan också testa med andra färger och teckenstorlekar om du vill. Gult kan kännas mer behagligt än vitt.

När du är klar trycker du på Spara och bekräftar inställningen.

Voila! Nu kan du titta på dina favoritprogram på Netflix utan att behöva tänka på inbränning eller trötta ögon:

DSC_2600 DSC_2605 DSC_2598 DSC_2596
<
>
FÖRE

 

Obs! Den nya textinställningen överförs inte direkt till app-versionen av Netflix. För att aktivera den måste du gå in i Hjälp-menyn i appen och välj Ladda om Netflix.

Sedan ska problemet vara löst!

Vi skickar till sist en liten bön till Netflix om att de släpper en uppdatering med inställningar för ljusstyrka direkt i appen!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Black Week? Köp ingen ny TV förrän du har läst det här

Vad betyder siffrorna på din Samsung-TV?

Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!)

Ljud & Bild
Rulla till toppen