Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Så får du plats med en stor TV

Drömmer du om 65 tum eller ännu mer? Läs våra tips innan du handlar storskärm!

Av / 2016-05-24 - 10:33
Så får du plats med en stor TV

Fotbolls-EM i Frankrike och sommar-OS i Brasilien dyker snart upp i rutan. I samband med detta är det nog många där ute som drömmer om att skaffa en maffig storskärm för att titta på sporten i all sin prakt.

Men innan du kör till butiken kan det vara smart att förbereda dig och ta en funderare. Hur stor TV har du i dag och hur stor skärm tänker du ha i framtiden? Här är några av Ljud & Bild-redaktionens tips till dig som drömmer om en stor TV!

1. Hur stort är tillräckligt stort?
Detta är frågan alla ställer sig, men det handlar framför allt om två saker: tittavstånd och budget. Med dagens höga videokvalitet kan du tryggt välja en stor TV utan att uppleva synliga rastermönster och andra orenheter. Men tyvärr stiger förhållandet mellan pris och skärmstorlek oproportionerligt mycket när man passerar 65 tum.

Just därför är 65 tum med 4K-upplösning en av de mest populära storskärmarna i dagsläget. Med ett normalt tittavstånd på 3-4 meter – och med varierande användning och TV-material – är det ett utmärkt val för de flesta.

Skillnaden i storlek mellan 46 och 65 tum:

Källa: Displaywars.com
Källa: Displaywars.com

2. Se till att du har tillräckligt stor bil!
När du har bestämt dig för en stor TV måste du veta hur du ska få hem den! TV är nämligen stor, men kartongen är ännu större. Att hämta i butik med en liten Toyota Yaris är att be om problem.

Planera i förväg och hyr ett släp eller en liten lastbil. Eller beställ hemkörning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Be en kompis hjälpa till att bära
Stora TV-apparater är för tunga och ömtåliga för att flytta runt på egen hand. Om du inte har ovanligt långa armar eller regelbundet deltar i Världens starkaste man-tävlingar så ta hjälp av en bekant för att bära och packa upp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Ha gott om plats att packa upp
Var TV:n än ska stå någonstans så är det praktiskt med lite extra svängrum när det den ska ut ur kartongen och installeras.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Följ instruktionerna på kartongen, så ser du vilken ända som ska öppnas först.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det brukar finnas en monteringsanvisning som är en bra guide till i vilken ordning saker och ting ska göras.

5. Lägg TV:n ner
Nu är det dags att montera fast bordsfäste eller väggfäste. De brukar bestå av flera delar, som antingen ska monteras bakifrån eller från undersidan. Det kan vara praktiskt med ett arbetsbord som du kan lägga ner skärmen på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips: Använd TV-kartongen som arbetsbord. Behåll packplasten på, så att du inte repar skärmglaset!

6. Hitta den bästa platsen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oavsett om du vill ha TV:n på väggen eller på en bänk så är det viktigt att välja en optimal plats. I den här artikeln satsar vi på maximal TV-bild. Så glöm vad inredningsarkitekten säger en liten stund och låt TV:n vara vardagsrummets mittpunkt!

Det finns inget facit för var TV:n ska stå eller hänga, men en generell tumregel är att den ska vara mitt i synfältet, inte för lågt och inte för högt. Kom ihåg att målet är att alla som tittar ska få maximal glädje av programmen. Med andra ord bör TV:n stå eller hänga så att alla i soffan har fri sikt mot skärmen, utan att riskera nackspärr.

7. Vid montering på bordsstativ: Är TV-bänken tillräckligt bred?
Ju större skärm är desto bredare är den. En 65-tums TV är ganska exakt 145 centimeter bred. I en del fall sitter sockeln eller fötterna också väldigt brett. Det är inte ovanligt att den gamla hyllan blir för smal!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips: Varför inte skaffa en ny och bredare TV-bänk som passar den nya storskärmen? Såväl Clic Unnu, Bolia och BoConcept som IKEA och andra möbelaffärer har många olika bänkar att välja mellan.

8. Vid väggmontering: Använd rätt väggfäste
De allra flesta TV-apparater använder väggfäste med VESA-standard, som anger avståndet mellan de fyra monteringshålen på baksidan. Ju större och tyngre TV:n är desto större avstånd är det mellan hålen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Observera att vissa TV-modeller inte använder VESA-fästen utan behöver specialfästen. I några ytterst sällsynta fall ingår de när du köper TV:n, annars måste de beställas som originaltillbehör från tillverkaren.

Tips: Vogels har väggfästen av god kvalitet som passar de flesta märken. På hemsidan har de en sökmotor där du enkelt hittar rätt väggfäste till just din TV-modell.

https://www.vogels.com/en-se/c/home

9. Väggmontering: Håller väggen?
En storskärm på 65 tum eller ännu mer kan väga 30-40 kg och måste därför sitta stadigt för att hänga säkert och länge. Om väggfästet måste skruvas upp på en gipsvägg så bör det fästas i reglarna bakom. Det går också att använda stabila gipsankare (”Molly-plugg”). Vanliga gipsskruvar fungerar inte! Vi rekommenderar rent allmänt att du ”överdimensionerar” lite för att vara på den säkra sidan. Annars kan du lätt falla offer för Murphys lag! Och då kan det se ut så här …

tv-falt-ned

Tips: ”Measure twice, drill once”, var det en vis man som sade. Innan du börjar borra i väggen ska du bestämma dig för exakt var TV:n ska hänga. Om du sätter på bordsstativet tillfälligt så blir det lättare att testa hur TV:n ser ut på olika ställen i rummet. När du väl bestämt dig så markerar du tydligt var någonstans du ska borra. Många väggfästen säljs med mallar för borrhålen.

Har du några egna råd och tips, roliga (eller inte så roliga) erfarenheter att dela med dig av när det gäller montering av TV-apparater? Skriv och berätta gärna i kommentatorsfältet under artikeln!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”Så får du plats med en stor TV”

  1. Tycker att det är så märkligt att alla tv tester utgår från 4k källor, man bedömer kontrast och svärta osv med inställningen att bildkvalitet är allt. Samtidigt är vardagskällan oftast SVT play, tex rapport. Visst finns källor med högre upplösningar på tex Netflix, men många ser på film/serier i hemmabion istället. Många har lämnat optisk media/boxstadiet för länge sen och kör endast streaming, tex SVT strömmar inte 4k men står ändå för majoriteten av vad folk menar med tv-sändningar. Strömmar d-play, c-more och allt vad de heter i 4k? Inte ens i butik kan en större tv demas med en vanlig rapportsändning, har frågat på flera ställen men jag bemöttes som en galning. Hade all tv-produktion varit i minst 4k hade de haft rätt, men så är det ju inte? Detta att källmaterialet så ofta är hd eller t.o.m. sämre är ju huvudargumentet mot en större tv (65/70/75tum) prisargumentet gäller inte längre då många rejält stora apparater inte är dyra så länge de inte är oled, tex 70 tum LCD. Kan tänka mig att tex rapport ser rätt risigt ut på en 75 tums tv men det verkar inte gå att bedöma ens i butik.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen