Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG NANO81 (55NANO816QA)

Låg kontrast

LG-skärmen får bra poäng för användarvänligheten, men bildkvaliteten är inte den starkaste vi har sett.

Publicerad 2022-10-14 - 07:00
LG NANO81 (55NANO816QA)
Audun Hage

Sydkoreanska LG Electronics är en av de mest aktiva TV-tillverkarna just nu, kända och eftertraktade för sina kontrastrika OLED-skärmar. I de lägre prisklasserna satsar de dock fortfarande på LCD: NANO81-modellen som vi testar här finns i många olika storlekar ända upp till 75 tum.

LG NANO81

LG-skärmen står på en böjd sockel av typen ”halvmåne” (crescent): det här är en design som LG har använt i åratal, så den är nästan lite ”retro”! Inpackningen är definitivt lite tjockare än vad vi brukar förknippa med LG:s lövtunna OLED-skärmar – av naturliga skäl eftersom LCD-bildpanelen tar mer plats.

Det är värt att notera att denna LG-modell bara har en 60 Hz-bildpanel. Den kommer därför inte att klara av de allra mest krävande spelen och är inte den mest uppenbara spelskärmen, trots att vi mätte fördröjningen (input lag) på respektabla 15 millisekunder.

Det är också lite trist att NANO81, till skillnad från många andra LG-skärmar, inte verkar stödja Dolby Vision HDR-formatet. Det gör att en hel del innehåll från exempelvis Netflix och Disney+ inte visas 100 % optimalt.

LG-skärmen framstår därför som lite ”nedbantad” på utrustning – men den är åtminstone uppdaterad med det senaste WebOS 22-gränssnittet, som har ett brett utbud av appar och streamingtjänster. Fjärrkontrollen är av typen Magic Remote, som gör att man kan navigera runt i menyerna med hjälp av en ”muspekare”.

LG NANO81 WebOS22 LG NANO81 remote LG NANO81 House of the Dragon
<
>
NANO81 har uppdaterats med det nya användargränssnittet WebOS 22 som är både enkelt och snabbt att använda. Foto: Audun Hage

Bild och ljud

LG NANO81 har en LCD-panel av typen IPS, en teknik som är känd för att ge bra betraktningsvinkel. Det kan vara praktiskt om du har ett brett vardagsrum med många sittplatser. Det går fint att titta på skärmen från sidan, utan att färgerna ändrar karaktär särskilt mycket. Men det är också en av få ljusglimtar!

Tyvärr har LG-skärmen ganska medioker kontrast jämfört med de andra testdeltagarna. Det märks redan från början att den har lite mindre glöd och gnista i de mest krävande scenerna, och bilden upplevs inte som särskilt engagerande när vi utmanar med de senaste TV-serierna.

När vi dämpar belysningen i rummet ser vi också att NANO81 har problem med att visa ordentligt svart. En del bakljus läcker igenom och de mörkaste tonerna tenderar att ”gro igen” så att man missar detaljerna. Mörka och dramatiska scener i serier som House of the Dragon och Maktens ringar saknar djupet vi är vana vid att se.

Lyckas ljudet förbättra intrycket? Tyvärr är vi inte speciellt imponerade här heller. LG NANO81 har flera olika ljudinställningar, men de låter generellt sett ganska instängda och dova. De flesta kommer nog att tycka att det är fördelaktigt att uppgradera med en separat soundbar.

Sammantaget känns den här LG-skärmen inte särskilt kontrastrik och lite plundrad på funktioner. Vi har sett att NANO81 funnits på rea till förmånliga priser, men rekommenderar ändå att du tittar på någon av de andra testdeltagarna. Om du ska ha en LG-TV rekommenderar vi hellre att du satsar på en QNED- eller OLED-modell!

Karakter
LG NANO81 (55NANO816QA)
Basic

Ljud & Bild tycker

LG-skärmen har en snygg design och ett bra användargränssnitt med många appar. Kontrasten är inte särskilt imponerande, vilket ger en ganska blek bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen