Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarp och ljusstark

Sony X90J har en lysande bildkvalitet för både spel och annat TV-nöje. Men vi saknar bättre anslutningar!

Publicerad 2021-12-21 - 12:37
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Audun Hage

Sony är en välkänd speltillverkare, så det skulle bara fattas att de hade ett par dugliga gaming-skärmar också! 2021-modellen Bravia X90J är en av TV-apparaterna som Sony själva hävdar är perfekta för Playstation 5.

Läs också Sonys nya TV-apparater ska funka extra bra med PS5 En kommande programuppdatering gör utvalda Sony-TV-apparater optimala för spel med PS5.

Sony XR-50X90J

X90J finns i många olika storlekar från 50 och upp till 75 tum. Vi har redan testat den i 65 tum, men till det här gaming-testet lade vi vantarna på den minsta 50-tummaren.

X90J har en toppspecad 4K-LCD-panel som stöder 100/120 Hz och har direkt LED-bakbelysning för bra kontrast. Under huven finns även Sonys bästa videoprocessor (XR), en bildmotor som imponerat på oss vid flera tillfällen.

<
>
(Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Sony X90J kommer laddad med det nya Google TV-användargränssnittet som ger tillgång till en lång rad streamingtjänster, appar och spel. Fjärrkontrollen har både Bluetooth och mikrofon för röststyrning, men knapparna känns lite svampiga jämfört med premiumkontrollen man får med flaggskeppsmodellerna X95J, Z9J och A90J.

På anslutningsfronten har Sony X90J fyra HDMI-ingångar, men tyvärr är det bara två av dem som stöder 4K/120 Hz-videosignaler. En av dem fungerar också som ljudutgång (HDMI eARC). Så om du kopplar in en soundbar har du i praktiken bara en enda kontakt ledig med tillräckligt hög bandbredd för 4K/120 Hz. Vi tycker att det är lite snålt, särskilt på en gaming-TV, men Sony är inte ensamma om detta.

X90J har även bra formatstöd, där Dolby Vision ger bra återgivning av HDR-innehåll från exempelvis Xbox Series X. Tyvärr kan man inte välja både Dolby Vision och 120 Hz-läge samtidigt, man måste välja mellan att köra Dolby Vision i 60 Hz eller vanlig HDR i 120 Hz. Rivalen LG OLED C1 stöder båda samtidigt.

Sony har försett spelarna med ett särskilt gaming-läge och du kan konfigurera att du har en spelkonsol ansluten till videoingången. Men utöver detta finns det ingen utpräglad spelmeny, som du kan hitta hos konkurrenterna från Samsung och LG.

Vi uppmätte Sony 50X90J till en fördröjning/input lag på mellan 16,5 och 20 millisekunder i det snabbaste spelläget, vilket är godkänt men långt ifrån snabbast i testet.

Bildkvalitet

Uppsidan är att Sony-skärmen levererar en riktigt bra bildkvalitet: 50X90J har precis som de större modellerna i serien en riktigt saftig ljusstyrka. Skärpan är mycket bra, och bevaras även när bilden är i hastig rörelse. Snabba racingspel som Forza Horizon och Dirt 5 ser väldigt bra ut på Sony-skärmen. Bilden känns behaglig att vila ögonen på och passar för långa spelsessioner. Färgåtergivningen är neutral och nyanserad – helt klart något av det bästa vi har sett från traditionella LCD-skärmar.

När mörkret faller på märker vi dock lite blödningar från bakbelysningen: X90J har relativt få dimningszoner bakom LCD-panelen vilket gör att ljusa föremål får en gloria runt sig mot en mörk bakgrund. Det här syns mest när man tittar i mörker och lite från sidan, och är inte speciellt irriterande när man sitter mitt framför skärmen. Men det påverkar oss lite när vi kryper genom mörka korridorer i skjutaspel som Halo: Infinite.

Det är uppenbart att Sony-skärmen inte har samma kontrast, svärta eller allmänna ljusprecision som OLED-konkurrenterna – eller MiniLED-skärmen från Samsung, för den delen. Däremot finns här gott om ljusstyrka och ingen risk för inbränning.

Vi måste säga att Sony-skärmen har en utmärkt bildkvalitet för vanligt TV-tittande med filmer och serier. Inte minst tack vare XR-videoprocessorn som lyckas trolla fram en väldigt brusfri och skarp bild.

Ljudkvalitet

Även om bilden är läcker så är ljudet inte mycket att hurra för. X90J har en ganska tunn och instängd ljudkaraktär och vi måste skruva upp volymen för att höra dialogen ordentligt. Röståtergivningen är ganska tunn. Vi saknar värme, fyllighet och mer tyngd i basen. Här är det på sin plats att koppla in en separat Atmos-soundbar! Vilket Sony-skärmen också klarar fint genom HDMI eARC-utgången – fast då lägger du också beslag på en extra ingång.

Slutsats

Sony X90J är en utmärkt LCD-skärm med kraftfull ljusstyrka och imponerande skärpa, som dessutom bevaras i snabba rörelser. Det gör att den också fungerar utmärkt för långa spelsessioner. Bildbehandlingen är mycket bra, med neutrala färger i filmläge. Svärtan är inte riktigt i klass med de bästa OLED-skärmarna – vilket du kommer att märka särskilt tydligt på kvällen. Men om du letar efter en TV som fungerar bra med spel, sport och annan TV-underhållning så kan vi lugnt rekommendera X90J.

Karakter
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Premium

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen serverar en skarp och jämn bild med utmärkt ljusstyrka. Sony X90J får klara sig att två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar. Kontrasten är inte i klass med de allra bästa och ljudet kunde ha varit ännu starkare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Här är LCD-skärmarna som kan ta upp kampen med OLED

OLED plus Ambilight = större inlevelse!

Största TV:n vi har testat någonsin

Rulla till toppen