Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung QN90A (QE50QN90A)

Träffsäker ljuskanon

Samsung QN90A är en gnistrande ljusstark TV som ger full kontroll över spelupplevelsen.

Av / 2021-12-21 - 12:37
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Audun Hage

Samsung är välkända för sina QLED LCD-TV och till modellåret 2021 introducerade de en helt ny generation som heter Neo QLED. Utöver ny teknik på bildfronten har de lagt till en rad intressanta gaming-finesser!

Samsung QE50QN90A

QN90A är lillebror till QN95A, som vi har testat tidigare, och därmed en av de mest fullmatade TV-apparaterna i Samsungs 2021-sortiment. En av höjdpunkterna i den här modellen är den så kallade MiniLED-bakbelysningen, som är lysdioderna bakom LCD-skärmen. MiniLED är bara en bråkdel (1/40) så stora som vanliga lysdioder och ger därför plats för betydligt fler ljuskällor och dimbara zoner. Allt detta kan översättas med mer exakt ljusfördelning och bättre kontrast än traditionella LED-LCD-TV-apparater.

Användning och finesser

Samsung har sitt egenutvecklade utvecklat användargränssnitt (Tizen) som ger dem bra kontroll över användarupplevelsen. Här finns det rikligt med populära streamingtjänster som ligger lätt åtkomliga på startmenyn.

Anslutningarna är relativt bra, men till skillnad från storebror QN95A har QN90A ingen separat kopplingsbox, och bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 4K/120 Hz.

QN90A är å andra sidan väldigt enkel att ställa in för gaming: TV:n märker när du har kopplat in en Xbox eller Playstation och växlar automatiskt till det snabbaste spel-bildläget. I 2021 års modeller har Samsung även introducerat en separat Game Bar-meny som ger en bättre överblick över de relevanta spelinställningarna samt visar information om bildhastighet, upplösning etc. På så sätt är det enklare att kontrollera att TV:n och spelkonsolen talar samma språk.

Samsung QN90A är dessutom väldigt snabb på avtryckaren: vi uppmätte input lag till mellan 8 och 14 millisekunder, vilket är extremt snabbt!

Det som gör oss mest besvikna på finessfronten är att Samsung ännu inte tycks vilja använda det populära HDR-formatet Dolby Vision, som stöds av Xbox Series X med vissa titlar (Halo Infinite, Gears of War, Call of Duty med flera) – för att inte prata om ett gäng filmer och TV-serier.

 

<
>
Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

Vi har tidigare blivit imponerade av Samsungs nya MiniLED-bakbelysning, bland annat i modeller som QN85A och QN95A. Det står snabbt klart att QN90A har många av dessa fördelar, även i den minsta 50-tumsversionen. Låt dig inte luras av storleken, för det här är en riktigt potent bildmaskin!

För det första har Samsung-skärmen en kanonstark ljusstyrka, som verkligen får bilspel och rollspel att glänsa. Här är det inga problem att spela i fullt dagsljus, om man vill det. QN90A har även ett utmärkt matt skärmfilter, som minimerar spegling av omgivningen. På så sätt slipper man bli distraherad av reflektioner mitt i koncentrationskrävande spelsekvenser.

QN90A känns väldigt behaglig att spela på och återger fartfyllda bilspel och actionspel med skarpa och sömlösa rörelser. Den nyanserade färgåtergivningen får bilsimulatorer som Forza Horizon att se väldigt realistiska ut.

Hur är det med mörka actionspel då? Den avancerade MiniLED-bakbelysningen har mer exakt dimning än traditionell LED-LCD. Däremot har den vissa svagheter i spelläget, som visar sig i mörka miljöer. När man växlar till det snabbaste spelläget tvingas Samsung-skärmen att även reducera den lokala dimningsfunktionen en aning. Det gör att man enklare kan se små glorior runt föremål som text, eldslågor, ficklampor och liknande. Det här är inget stort problem i ljusa miljöer och med ljusa spel, men i det motsatta fallet – mörka actionspel som Gears 5, till exempel – kan man bli lite distraherad av det.

Sockeln är centralt monterad och höjer skärmen något, så det finns gott om plats för en soundbar under.

Ljudkvalitet

Trots att QN90A ser ganska tunn ut på utsidan har Samsung lyckats klämma ut förvånansvärt bra ljud ur de inbyggda högtalarna. Här hör du tydliga och distinkta röster och det finns till och med fyllighet i basen, vilket ger en fin återgivning av både ljudeffekter och bakgrundsmusik i de flesta spel.

Om du vill koppla in en Atmos-soundbar finns det inget som hindrar det: QN90A stöder Atmos-ljudsignaler och skickar ut dem via HDMI eARC, från såväl interna appar som externa A/V-källor. Kopplar du in en kompatibel Samsung-soundbar kan du också utnyttja Q Symphony-funktionen som använder de inbyggda högtalarna i samspel med högtalaren.

Slutsats

Samsung QN90A sticker ut som en av testets bästa allroundskärmar: den har strålande ljusstyrka och kontrast, kort fördröjning och inte minst stöd för många av de viktigaste spelfinesserna (inklusive en särskild ”Game bar”). De mest inbitna spelarna kommer förmodligen fortfarande att sakna stöd för vissa videoformat (Dolby Vision) och framför allt ännu fler anslutningar. Men vill du ha en kompakt skärm för blandat TV-tittande på dagen och spel på kvällen så är en QN90A en utmärkt TV.

Karakter
Samsung QN90A (QE50QN90A)
High End

Ljud & Bild tycker

Samsung QN90A serverar en ljusstark och kontrastrik bild och har dessutom massor av gaming-vänliga finesser. QN90A får klara sig med två av fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar och saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.

Också i detta test:

48–50-tums LCD- och OLED-TV för gaming

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Skarp och träffsäker

Panasonics första 48-tums OLED fungerar utmärkt med både spel och allmänt TV-tittande.

Panasonic JZ1000 har en snygg och kontrastrik bildkvalitet som passar lika bra till spel som till film.
JZ1000 har bara två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar och saknar en särskild snabbmeny med spelinställningarna.
Läs hela testet

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-favoriten

LG har satsat stort på spel i sin senaste OLED-generation. Resultatet är en TV som fungerar utmärkt för alla typer av spel!

LG:s OLED-skärm har snygg, kontrastrik bildkvalitet och är fullmatad med gaming-finesser. Anslutningarna är riktigt bra och det finns ett brett stöd för olika videoformat.
Ljudet är inte lika engagerande som bilden. OLED-skärmen får klara sig med lite lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna.
Läs hela testet

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Färgsprakande gaming

Med kontrastrik OLED på framsidan och färgglatt Ambilight-ljus på baksidan är Philips OLED806 extra engagerande med spel!

Philips 48OLED806 har utmärkt bildkvalitet med suverän kontrast och mjuka rörelser. Ambilight-ljuset ger även spelupplevelsen ett lyft.
Bara två av fyra ingångar stöder HDMI 2.1. Philips-skärmen har en aning begränsad ljusstyrka jämfört med de starkaste MiniLED-skärmarna.
Läs hela testet

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarp och ljusstark

Sony X90J har en lysande bildkvalitet för både spel och annat TV-nöje. Men vi saknar bättre anslutningar!

Sony-skärmen serverar en skarp och jämn bild med utmärkt ljusstyrka.
Sony X90J får klara sig att två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar. Kontrasten är inte i klass med de allra bästa och ljudet kunde ha varit ännu starkare.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Rulla till toppen