Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-favoriten

LG har satsat stort på spel i sin senaste OLED-generation. Resultatet är en TV som fungerar utmärkt för alla typer av spel!

Av / 2021-12-21 - 12:37
LG OLED C1 (OLED48C1)
Audun Hage

C-serien har varit en av LG:s mest populära OLED-skärmar 2021 och det är nog åtminstone delvis tack vare de många gaming-finesserna. Den sydkoreanska tillverkaren har ett nära samarbete med spelindustrin och är ofta bland de första som introducerar nya funktioner som förbättrar spelkänslan.

LG OLED48C1

Enligt rykten ska LG introducera en 42-tums OLED TV 2022, men fram till dess är 48 tum den minsta skärmstorleken – vilket har visat sig vara extra populärt för just spel!

OLED48C1 har ett kompakt format, med en ganska så bred sockel som liknar de större modellerna i serien. Det gör att LG-skärmen kräver mer plats på TV-bänken än ett par av konkurrenterna i testet. En lite smalare fot, kanske till och med vridbar, hade gjort susen tycker vi.

Användning och finesser

LG är däremot kungen när det gäller anslutningar: Med fyra HDMI 2.1-ingångar kan du enkelt ansluta ett par konsoler, en speldator och till och med en Atmos-soundbar så länge du har tillräckligt med kablar. Detta är utan tvekan något som garvade gamers kommer att uppskatta.

TV:n är enkel att installera och känner automatiskt igen spelkonsoler som Xbox Series X och PlayStation 5 när du kopplar in dem. Den väljer också automatiskt ett passande bildläge för spel. LG verkar ha tänkt på det mesta.

Formatstödet är föredömligt: LG-skärmen klarar som sagt 4K/120 Hz på alla fyra ingångarna och även spel i Dolby Vision HDR-format – upp till 120 Hz. Det finns även stöd för VRR, Nvidia G-sync och AMD Freesync, vilket garanterar en mjuk bild med spel på både konsol och PC, utan uppbrytningar – eller ”screen tearing” som det också kallas.

LG-skärmen reagerar också väldigt snabbt. Vi uppmätte input lag till mellan 8,8 och 12,7 millisekunder, vilket är i klass med Samsung och bland de snabbaste i testet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
Att spela med PC och olika spelkonsoler kan lätt orsaka viss förvirring med inställningarna. Därför har LG skapat en särskild ”Game Dashboard”-meny som samlar all relevant information på ett ställe.Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

OLED-tekniken har ett par fördelar som gör att den passar för gaming. Möjligheten att tända och släcka varje liten pixel individuellt, utan behov av bakbelysning som på LCD-skärmarna, ger en knivskarp och exakt bild med jämn ljusfördelning. I kombination med snabb skärmrespons ger detta utmärkta förutsättningar för alla typer av spel.

LG-skärmen lyckas återge krävande skjutaspel och racingsimulatorer utan märkbara ojämnheter. Och det går inte att klaga på responsen. Det går verkligen blixtsnabbt från när man trycker tills det händer något på skärmen, och den klarar snabba rörelser utan att flimra.

LG har bra förutsättningar för att spelupplevelsen ska skräddarsys och fintrimmas. En särskild Game Dashboard ger direkt tillgång till de viktigaste inställningarna. Där kan man välja bildläge efter olika spelgenrer som rollspel och skjutaspel. Man kan stänga av och växla mellan olika lägen och justera detaljer i mörka och ljusa områden. Allt för att maximera och finjustera varje uns prestanda.

Betraktningsvinkeln är dessutom utmärkt, så att man kan titta på TV:n snett från sidan utan att färgåtergivningen ändrar karaktär. Detta är inte så kritiskt när man sitter själv precis framför skärmen, men en uppenbar fördel om man har vänner på besök som sitter bredvid.

Jämfört med LCD-skärmarna från Sony och Samsung har OLED-skärmen från LG en något svagare maximal ljusstyrka. Dessutom är den blanka skärmpanelen känsligare för reflexer. Det ger en smula plattare bild i ljusa miljöer, men så länge du har kontroll över rummets belysning svarar OLED48C1 med en gnistrande och kontrastrik bild, med en djupare och mer exakt svärta än man får från LCD-skärmarna.

LG-skärmen ger en oerhört snabb och sömlös spelupplevelse. Bilspel som Dirt 5 och Forza Horizon fungerar utmärkt. Bilddjupet är fenomenalt!

Ljudkvalitet

I förhållande till den häftiga bildkvaliteten kan LG-skärmens inbyggda högtalare kännas en aning tunna. Vi får inte riktigt samma groovy bas som vi fick med modellerna från Philips och Samsung. Sockeln är utformad på ett sätt som gör att ljudet reflekteras mot sittplatsen rakt framifrån och hjälper till att göra ljudet lite tydligare. När vi tittar på innehåll med Atmos-ljud får vi faktiskt en viss virtuell surroundeffekt. Men det låter ända ganska tunt och vasst.

Slutsats: LG OLED C1

LG:s C1 OLED visar vem som är boss när det gäller gaming. Den har väldigt bra anslutningsmöjligheter, med gott om plats för både PC och spelkonsoler. Fullt stöd för 4K/120 Hz på alla ingångar, kort fördröjning och moderna funktioner som VRR och FreeSync garanterar sömlösa spelupplevelser. Bildkvaliteten är knivskarp och kontrastrik även när det går väldigt fort på skärmen. Vårt enda klagomål är att OLED-skärmen har en något svagare ljusstyrka än LCD-skärmarna. Men så länge du inte sitter i ett helt upplyst rum är det inget som dämpar spelglädjen. Game on!

Karakter
LG OLED C1 (OLED48C1)
Premium

Ljud & Bild tycker

LG:s OLED-skärm har snygg, kontrastrik bildkvalitet och är fullmatad med gaming-finesser. Anslutningarna är riktigt bra och det finns ett brett stöd för olika videoformat. Ljudet är inte lika engagerande som bilden. OLED-skärmen får klara sig med lite lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna.

Också i detta test:

48–50-tums LCD- och OLED-TV för gaming

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Skarp och träffsäker

Panasonics första 48-tums OLED fungerar utmärkt med både spel och allmänt TV-tittande.

Panasonic JZ1000 har en snygg och kontrastrik bildkvalitet som passar lika bra till spel som till film.
JZ1000 har bara två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar och saknar en särskild snabbmeny med spelinställningarna.
Läs hela testet

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Träffsäker ljuskanon

Samsung QN90A är en gnistrande ljusstark TV som ger full kontroll över spelupplevelsen.

Samsung QN90A serverar en ljusstark och kontrastrik bild och har dessutom massor av gaming-vänliga finesser.
QN90A får klara sig med två av fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar och saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Färgsprakande gaming

Med kontrastrik OLED på framsidan och färgglatt Ambilight-ljus på baksidan är Philips OLED806 extra engagerande med spel!

Philips 48OLED806 har utmärkt bildkvalitet med suverän kontrast och mjuka rörelser. Ambilight-ljuset ger även spelupplevelsen ett lyft.
Bara två av fyra ingångar stöder HDMI 2.1. Philips-skärmen har en aning begränsad ljusstyrka jämfört med de starkaste MiniLED-skärmarna.
Läs hela testet

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarp och ljusstark

Sony X90J har en lysande bildkvalitet för både spel och annat TV-nöje. Men vi saknar bättre anslutningar!

Sony-skärmen serverar en skarp och jämn bild med utmärkt ljusstyrka.
Sony X90J får klara sig att två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar. Kontrasten är inte i klass med de allra bästa och ljudet kunde ha varit ännu starkare.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen