Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xbox Series X

Spelkonsol med PC-prestanda

Microsofts nya spelkonsol har snygg grafik och häftig spelkänsla – som gjord för att avnjutas på en stor och skarp TV-skärm.

Av / 2020-11-05 - 19:09
Xbox Series X
Audun Hage

Microsoft släpper sin nya generation spelkonsoler den 10:e november och timingen kunde knappast ha varit bättre. För vad passar väl bättre än lite gaming-underhållning när coronan härskar utanför? Den häftiga Xbox Series X och den lätt nedskalade Series S ska ta upp konkurrensen mot PlayStation 5, som också lanseras i dagarna. Båda Xbox-modellerna har blixtsnabba prestanda och knivskarp grafik, men det är naturligtvis toppmodellen Series X vi har högst förväntningar på. Microsoft har lånat ut en X-modell till oss för test och här delar vi med oss av våra första intryck!

Kompakt och lättplacerad: Xbox Series X är lätt att få plats med och vi gillar direkt den smarta och kompakta designen. Men man måste fortfarande se till att konsolen har gott om plats att andas på!
Xbox-Series-X-unboxing
<
>
Detta ingår: Förutom själva spelkonsolen ingår en strömkabel, en trådlös handkontroll och en snabbguide. Microsoft har också varit snälla nog att skicka med en ”Ultra High Speed HDMI”-kabel som garanterar stabil överföring till moderna TV-skärmar. Kabeln är dock inte speciellt lång, så man måste placera konsolen relativt nära skärmen.

 

Anslutningar: Xbox Series X har bara en enda HDMI-utgång och saknar därför möjligheten att skicka ut ljud- och bildsignaler separat (till surroundsystem eller liknande). Alltså måste man koppla konsolen direkt till TV:n och hämta ut ljudet därifrån (via HDMI eARC) eller köra AV-signalerna genom en kompatibel förstärkare. Detta kan orsaka problem om förstärkaren inte stöder 4K/120fps-signaler.
Ny trådlös handkontroll: Den nya Xbox-kontrollen är kompatibel med både Xbox Series X och S samt den äldre Xbox One. Den kan dessutom användas som spelkontroll till Windows-datorer, Android och iOS. Till Series X ingår det en kontroll i svart, medan S-versionen av naturliga skäl är vit. En blå version finns också. Kontrollen laddas med AA-batterier och använder Bluetooth Low Energy. Den uppdateras via USB-C. Kontrollen parkopplas snabbt med konsolen och reagerar snabbt på kommandon.

Kompakt men kraftfull konsol

För att vara en modern konsol fullproppad med hårdvara verkar den nya Xboxen relativt kompakt med sina 15 x 15 x 30 centimeter. Den kan placeras antingen liggande eller stående, och i senare läge har den ett mycket litet fotavtryck. På insidan är den byggd som en ”mini-PC” med en dedikerad processor, grafikkort och hårddisk. Lagringskapaciteten är på 1 terabyte, vilket är praktiskt eftersom nedladdningsbara spel snabbt fyller 70–80 gigabyte!

Xbox Series X har en stor fläkt som suger in frisk luft in i botten och blåser ut varmluften på toppen/sidan. Under testet upplevde vi att konsolen blev ljumme och varm, men aldrig het. Fläktkylningen är också relativt tyst – en lättnad för oss med känsliga öron. Konsolen bör ändå stå så fritt som möjligt för att underlätta avkylningen, helst högt på en hylla så att man undviker att spilla vätska på den: en vält läskflaska eller kaffekopp kan lätt rinna rakt ner i konsolen …

Snabbstartad

Den nya Xboxen är enkel att installera. När allt är inkopplat laddar man ner Xbox-appen för att länka den till sitt Microsoft-konto. Sedan är det fritt fram att stoppa i eller ladda ner spel! Vi rekommenderar dock att man har en snabb internetuppkoppling, annars måste man ha tålamod när spelen laddas! Vi hade gott kunnat tänka oss ett par förinstallerade speldemos att börja med.

Bakåtkompatibel

Xbox Series X är bakåtkompatibel med många äldre Xbox-titlar. Ett antal populära spel lanseras också på nytt i X/S-optimerade versioner, där man kan utnyttja den betydligt starkare grafikprocessorn. Spel som har ”optimized for X/S” -ikonen har kortare laddtid, bättre 4K-grafik och frame rates upp till 120 fps.

Användning och finesser

Xbox-huvudmenyn – eller dashboarden” som den också kallas – kan verka lite förvirrande för nya användare till en början, men så form man blir bekant med handkontrollen är den enkel att navigera i. Därifrån är vägen kort till Microsoft Store där man kan ladda ner spel och appar. Vi märker också att konsolen laddar snabbt och kan växla oerhört hastigt mellan appar och spel (så kallat Quick Resume).

Förutom spel fungerar Xbox som en komplett mediespelare med appar som Netflix och Apple TV, med stöd för 4K-upplösning och Dolby Vision HDR-format. Det förväntas att fler appar läggs till längre fram.

Xbox Series X har dessutom en inbyggd 4K Blu-ray-spelare för dig som vill titta på långfilmer i högsta möjliga kvalitet.

Bildkvalitet: Vacker och skarp grafik!

En av höjdpunkterna med Xbox Series X är naturligtvis att kunna spela nya spel (samt uppgraderade/optimerade speltitlar) i knivskarp upplösning. Konsolen stöder spelgrafik i 4K-upplösning, HDR (High Dynamic Range) och med upp till 120 bilder per sekund – men inte nödvändigtvis allt på en gång.

Vi började vårt test med det välkända racingspelet Forza Horizon 4, som tillverkaren Turn 10 studios just har lanserat i en fintrimmad och optimerad version för Xbox Series X/S. För att verkligen känna prestanda har vi jämfört direkt med PC-versionen av samma spel på en duglig gaming-PC. Och första intrycket är att Xbox Series X klarar sig utmärkt!

Den nya Xbox-versionen av FH4 får visserligen nöja sig med 60 fps i stället för 120 fps på PC-versionen. Med det sagt så känns spelbarheten väldigt mjuk och sömlös: Vi kunde ta kurvor i hög hastighet utan att bilden hackade, laggade eller bröt upp på något sätt. Spelkontrollen reagerade också väldigt direkt. Vi växlade fram och tillbaka mellan Xbox och PC, och även om datorn kändes något mjukare så kom konsolen imponerande nära. Med tanke på vad datorn kostade på sin tid känns Xbox Series X som ett riktigt bra köp när det gäller prestanda.

 

Xbox-Series-X-Forza-Horizon-4 Xbox-Series-X-Forza-Horizon-gameplay
<
>
Ny trådlös handkontroll: Den nya Xbox-kontrollen är kompatibel med både Xbox Series X och S samt den äldre Xbox One. Den kan dessutom användas som spelkontroll till Windows-datorer, Android och iOS. Till Series X ingår det en kontroll i svart, medan S-versionen av naturliga skäl är vit. En blå version finns också. Kontrollen laddas med AA-batterier och använder Bluetooth Low Energy. Den laddas och uppdateras via USB-C. Kontrollen parkopplas snabbt med konsolen och reagerar snabbt på kommandon.

 

Förutom Forza-spelet har vi också kollat in Series X med skjutaspelet Gears 5, som nu stöder upp till 120 fps i Multiplayer Versus-läge. Och här kommer om möjligt Series X ännu närmare PC-känslan! Responsen är omedelbar och man kan röra sig blixtsnabbt utan att bilden bryter upp eller känns hackig. Grafiken är väldigt mjuk och samtidigt skarp.

Ett annat spel som vi har höga förväntningar på är bilspelet Dirt 5, som också stöder bildfrekvens/refresh rate på upp till 120 fps. Vi ser fram emot att testa det vid lanseringen den 10:e november.

Hur bra TV behöver du?

För oss på Ljud & Bild var det naturligtvis extra intressant att testa Xbox Series X tillsammans med marknadens senaste TV-modeller. Det finns säkert en hel del gaming-intresserade där ute som planerar att köpa en ny TV i samband med konsolbytet. Och det råder ingen tvekan om att Xbox Series X gör sig extra bra på en modern TV med topprestanda!

Vi har bland annat kopplat in konsolen till modeller som LG OLED CX, Samsung Q950TS, LG NANO99 och Sony ZH8 (test är på gång). Dessa TV-apparater som utmärker sig genom att ha stöd för HDMI 2.1, vilket behövs för att utnyttja 4K-upplösning med 120 bilder per sekund (4K/120p). Den stora frågan är om detta är någon fördel?

Om du vill ha full glädje av Xbox Series X rekommenderar vi en TV som stöder 4K med 120 Hz i bildfrekvens. (Foto Audun Hage)

Vårt preliminära svar är både ja och nej. Det är ingen tvekan om att 4K-grafik med 120 bilder per sekund känns snabbare och mer responsiv, den är mjukare och mer sömlös. Om du överväger att köpa en ny TV rekommenderar vi definitivt att du väljer en som stöder HDMI 2.1 och 4K/120fps!

Om du däremot redan har en äldre 4K-TV som du är nöjd med (som bara stöder HDMI 2.0 med 4K/60p) så kan du ta det lugnt. Xbox Series X fungerar utmärkt i 60 fps-läge och det är värt att poängtera att många titlar ändå inte stöder mer än 60 fps. Då kan det kanske också räcka med den nedskalade lillebrodern Xbox Series S.

Hur är det med ljudet?

Xbox Series X har stora möjligheter även på ljudfronten: En del speltitlar stöder Dolby Atmos 3D-ljud! Om du vill dra full nytta av ljudegenskaperna bör du definitivt komplettera med en Atmos-kompatibel soundbar.

Slutsats

Detta första test är bara en tidig titt på Microsofts nya toppmodell. Men redan nu finns det mycket att njuta av: Xbox-fans får en uppgraderad konsol som kör spelen de älskar med högre prestanda. Hårdvaran verkar vara bra och vi gillar den kompakta formfaktorn och det faktum att konsolen känns relativt tyst.

Samtidigt väntar vi på ett par riktiga ”next gen”-titlar som verkligen visar vad maskinen går för! En spelkonsol är ju inte bättre än spelen man faktiskt kan spela på den, och eftersom detta är ett tidigt test har vi inte haft någon möjlighet att testa särskilt många spel (fler släpps efter lanseringen den 10:e november).

Vi kommer att inkludera Xbox Series X i vår referensutrustning och ha den som en återkommande kontrollpunkt i framtida TV-tester. Tveka inte att fråga oss om du undrar över något som handlar om gaming-TV!

Karakter
Xbox Series X
High End

Home tycker

Xbox Series X är en kompakt konsol med topptrimmade prestanda – redo för både befintliga och kommande speltitlar med knivskarp och supermjuk grafik. Även om prestanda verkar bra så ser vi fram emot att testa vad nyare Xbox-titlar har att erbjuda. Bara 1 HDMI-utgång.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Ljud & Bild
Rulla till toppen