Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Skarp och träffsäker

Panasonics första 48-tums OLED fungerar utmärkt med både spel och allmänt TV-tittande.

Av / 2021-12-21 - 12:37
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Audun Hage

Panasonic är kända för sin naturtrogna bildkvalitet, men när det gäller gaming har den japanska tillverkaren legat lite lägre än flera av sina konkurrenter. Men 2021-modellerna har fått ett par viktiga uppdateringar som gör dem mer intressanta för spel!

TX-48JZ1000

TX-48JZ1000 är Panasonics första OLED-TV i det eftertraktade 48-tumsformatet. Den är fullproppad med företagets senaste videoprocessor HCX AI, som bearbetar och förfinar bildåtergivningen enligt konstens alla regler. Panasonic släppte också nyligen en mjukvaruuppdatering som gör JZ1000 kompatibel med viktiga gamingfinesser som HDMI VRR (variable refresh rate) och AMD FreeSync.

JZ1000 är superenkel att installera: här är det bara att klicka in två fötter som inte behöver skruvar. Däremot ingår det två ”spacers” av gummi som kan användas om skärmen ska höjas en smula (till exempel för att få plats med en soundbar under).

 

<
>
Foto: Audun Hage

Användning och finesser

JZ1000 kör Panasonics eget användargränssnitt, MyHomeScreen. Vi har tidigare kritiserat det för att ha släpat efter lite i utbudet av appar och tjänster, men den senaste tiden har både Disney+ och Apple TV+ lagts till. Tack för det!

När det gäller anslutningar följer Panasonic samma princip som Sony och Samsung: bara två av fyra HDMI-ingångar är kompatibla med 4K/120 Hz-videosignaler. En av dessa blir upptagen om man kopplar in en soundbar. Alltså finns det begränsat med plats för dig som har spelkonsoler, eller till och med en separat speldator som du vill koppla in.

Panasonic har utrustat JZ1000 med ett dedikerat bildläge för spel: Game Mode Extreme. Vi uppmätte fördröjningen (input lag) till mellan 11 och 15 millisekunder, vilket är utmärkt.

Panasonic har också lagt till inställningen Dolby Vision IQ, som ser till att HDR-videovisningen blir korrekt. Den kombinerar mätningar av rummet från TV:ns inbyggda ljussensor med metadata från HDR-videoströmmen och väljer sedan rätt ljusstyrka.

 

<
>
Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

Panasonic-skärmen är i sitt esse med bildåtergivningen. Här får man en kontrastrik, knivskarp och läcker bild som är perfekt för kräset filmtittande och inbitet spelande. Med bildlägen som Filmmaker Mode är man garanterad en superneutral och korrekt bild, precis som filmproducenterna tänkte sig den i studion.

JZ1000 har alla de typiska styrkorna vi förknippar med OLED, inklusive djup svärta och gnistrande kontrast. Spelupplevelsen är också sömlös och behaglig: Panasonic-skärmen klarar snabba racingspel som Forza Horizon och Dirt 5 i 120 Hz-läge utan att bilden hackar på något sätt.

Det märks dock att ljusstyrkan inte är lika intensiv som på skärmarna med bak-LED och miniLED. Detta kan påverka bildupplevelsen i ett ljust rum: under normala förhållanden och lätt dämpad belysning har Panasonic-skärmen mer än tillräckligt med tryck. Om du däremot tittar och spelar mycket TV på dagen eller gillar att ha många lampor tända på kvällen så kommer du att märka att bilden är lite ljussvag jämfört med LCD-skärmarna.

JZ1000 har en ganska traditionell design. OLED-skärmen är bara några millimeter tunn, men blir betydligt tjockare längre ner för att ge plats åt elektronik och högtalare. Den sticker alltså ut lite från väggen om du väggmonterar den.

Ljudkvalitet

Även om JZ1000 har en fet bild så är ljudet ganska så slimmat. Här får man ett ganska ordinärt ljudsystem med 2 x 15 watt och stereohögtalare. Det låter ganska tunt jämfört med Samsungs och Philips modeller som har betydligt mer tryck i basen. Därför är det praktiskt att Panasonic-skärmen stöder Dolby Atmos, så att man kan koppla in en extern soundbar och få mer fart på ljudet. Vi kan bekräfta att detta fungerar utmärkt via både inbyggda appar som Netflix och externa videokällor.

Slutsats

JZ1000 är en av de billigare OLED-skärmarna från Panasonic modellåret 2021. Här får du samma superläckra bildkvalitet som vi förknippar med OLED i allmänhet, och Panasonic i synnerhet, med mycket bra bildbehandling och brett formatstöd. Den här modellen är dock inte lika skräddarsydd för spel som några av de bästa i testet: JZ1000 har en smula begränsade anslutningsmöjligheter, särskilt jämfört med LG:s egen OLED-skärm, och verkar inte lika anpassad för spel som Samsungs QN90A med MiniLED. Ljudet är inte heller särskilt imponerande. Däremot är Panasonics minsta OLED tjusig att titta på, och väl värd att överväga om du letar efter en kompakt skärm för filmvisning.

 

Karakter
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Premium

Ljud & Bild tycker

Panasonic JZ1000 har en snygg och kontrastrik bildkvalitet som passar lika bra till spel som till film. JZ1000 har bara två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar och saknar en särskild snabbmeny med spelinställningarna.

Också i detta test:

48–50-tums LCD- och OLED-TV för gaming

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Träffsäker ljuskanon

Samsung QN90A är en gnistrande ljusstark TV som ger full kontroll över spelupplevelsen.

Samsung QN90A serverar en ljusstark och kontrastrik bild och har dessutom massor av gaming-vänliga finesser.
QN90A får klara sig med två av fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar och saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-favoriten

LG har satsat stort på spel i sin senaste OLED-generation. Resultatet är en TV som fungerar utmärkt för alla typer av spel!

LG:s OLED-skärm har snygg, kontrastrik bildkvalitet och är fullmatad med gaming-finesser. Anslutningarna är riktigt bra och det finns ett brett stöd för olika videoformat.
Ljudet är inte lika engagerande som bilden. OLED-skärmen får klara sig med lite lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna.
Läs hela testet

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Färgsprakande gaming

Med kontrastrik OLED på framsidan och färgglatt Ambilight-ljus på baksidan är Philips OLED806 extra engagerande med spel!

Philips 48OLED806 har utmärkt bildkvalitet med suverän kontrast och mjuka rörelser. Ambilight-ljuset ger även spelupplevelsen ett lyft.
Bara två av fyra ingångar stöder HDMI 2.1. Philips-skärmen har en aning begränsad ljusstyrka jämfört med de starkaste MiniLED-skärmarna.
Läs hela testet

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarp och ljusstark

Sony X90J har en lysande bildkvalitet för både spel och annat TV-nöje. Men vi saknar bättre anslutningar!

Sony-skärmen serverar en skarp och jämn bild med utmärkt ljusstyrka.
Sony X90J får klara sig att två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar. Kontrasten är inte i klass med de allra bästa och ljudet kunde ha varit ännu starkare.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen