TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Philips OLED806 (48OLED806/12)

Färgsprakande gaming

Med kontrastrik OLED på framsidan och färgglatt Ambilight-ljus på baksidan är Philips OLED806 extra engagerande med spel!

forfatter
Publicerad 2021-12-21 - 12:37
Karakter
Philips OLED806 (48OLED806/12)
L&B tycker
Philips 48OLED806 har utmärkt bildkvalitet med suverän kontrast och mjuka rörelser. Ambilight-ljuset ger även spelupplevelsen ett lyft.
Bara två av fyra ingångar stöder HDMI 2.1. Philips-skärmen har en aning begränsad ljusstyrka jämfört med de starkaste MiniLED-skärmarna.
Specifikationer
 • Storlek/typ: 48-tums 4K OLED
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Panelfrekvens: 100/120 Hz
 • Operativsystem: Android 10
 • Ingångar: 4 HDMI (2 x 2.1), 3 USB
 • Utgångar: Optiskt digitalt ljud, HDMI eARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
 • Gaming-funktioner: AMD Freesync Premium, VRR, ALLM
 • Skärmstorlekar: 55, 65, 77 tum
 • Övrigt: Dolby Atmos, P5 AI Perfect Picture Engine, fyrsidig Ambilight
 • Webb: philips.se

OLED806 är en av Philips mer påkostade modeller i år. Den är utrustad med femte generationen av videoprocessorn P5 som utlovar ännu skarpare bildbehandling. Lägg därtill möjligheten med fyrsidig Ambilight-belysning så har du en riktigt välutrustad 48-tummare!

Philips 48OLED806

Philips-skärmen har en återhållsam och stilren design med två små fötter som sätts fast från undersidan. De är silvergrå och grafitgrå och kan vändas – så att man själv kan välja vilken färg som syns framifrån.

Designen präglas förstås av fyrsidig Ambilight på baksidan. Observera att du får ut det mesta av den fjärde och nedersta sidan om du hänger upp TV:n på väggen, ljuset under TV:n syns inte lika bra om den står på en bänk.

 

<
>
Foto: Audun Hage

Användning och finesser

Philips OLED806 kommer laddad med en ny version av Android-användargränssnittet, som har blivit snabbare och mer TV-vänligt: ​​Populära streamingtjänster som Netflix, Disney+ och HBO Max ligger lätt åtkomliga på startmenyn, och TV:n kan rekommendera dig innehåll baserat på vad du gillar att titta på.

OLED806 stöder HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+. Båda dessa videostandarder innehåller en ström med dynamiska metadata, vilket möjliggör större variation i kontrast. På så sätt kan du vara säker på att allt kompatibelt innehåll kan ses med sin fulla potential. OLED806 stöder även spel i Dolby Vision-format, men bara upp till 60 Hz. Konkurrenten LG C1 stöder upp till 120 Hz.

Philips går på samma linje som Panasonic, Samsung och Sony på anslutningsfronten, med två av fyra HDMI-ingångar som är helt 2.1-kompatibla. Det finns stöd för eARC (högupplöst ljudreturkanal) samt spelfunktioner som VRR, FreeSync och G-Sync. Dessa reglerar skärmfrekvensen kontinuerligt (48–120 Hz) för att ge en mjukare spelupplevelse.

Årets Philips-modell har fått ett särskilt gaming-läge och vi uppmätte fördröjningen till cirka 15 millisekunder.

 

Philips-OLED806-Ambilight-scaled Philips-OLED806-inputs-scaled Philips-OLED806-remote-scaled
<
>
Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

När det gäller bildåtergivningen har Philips OLED806 helt klart mycket gemensamt med motsvarande OLED-skärmar från Panasonic och LG. Här får du framför allt en utmärkt svärta och kontrast, precis som man kan förvänta sig av OLED. Philips-skärmen har också oerhört mjuka och jämna rörelser, vilket ger den en liten fördel i äventyrsspel.

Philips är inte direkt kända för att spara på krutet i bildbehandlingen och den potenta P5 AI-videoprocessorn lyckas framhäva kontrast och detaljer och göra rörelserna mer sömlösa utan att det känns överdrivet.

Men det är Ambilight som är russinen i kakan för Philips. Det färgglada omgivningsljuset har en särskild spelinställning, som får ljuset att ändras snabbt i takt med spelets handling. Det färgade ljuset på väggen bakom skärmen gör spelupplevelsen mer närvarande – man blir helt uppslukad!

Liksom de flesta OLED-skärmar har Philips TV en suverän kontrast i mörka scener, där det verkligen glöder av ljusa HDR-effekter som solljus, eldslågor och explosioner. Däremot kan den kännas lite tam när vi tittar på varierat TV-innehåll i ett fullt upplyst rum. Speciellt om man jämför med MiniLED-skärmarna (Samsung QN90A), då kan man sakna lite extra ljusstyrka. Men om du gör som de flesta spelare och stänger in dig på ”pojkrummet” så är detta knappast någon större brist.

Ambilight ger spelen en extra dimension. Foto: Audun Hage

Ljudkvalitet

Det är inte bara på bildsidan som OLED806 imponerar – ljudet är nämligen riktigt starkt! 48-tummaren använder samma ljudsystem som de större modellerna i serien och kan skryta med en renodlad bashögtalare på baksidan. Ljudet är strålande, med tydlig röståtergivning och en fyllig bas för både musik och ljudeffekter. Här är det nog många som tycker att de klarar sig utan en separat soundbar.

Obs! Vi hade problem med att få ut Dolby Atmos-ljudsignaler från OLED806 till en separat soundbar. Detta beskrivs närmare i testet av systermodellen OLED856.

Läs också OLED och Ambilight gör susen! Philips OLED856 är inte riktigt som andra OLED-skärmar: Det färgsprakande Ambilight-ljuset ger filmupplevelsen en saftig boost!

Slutsats

Philips OLED806 erbjuder alla välkända och uppskattade egenskaper vi förknippar med OLED, varvat med en extra ”X-faktor”. Här är nyckelorden det stämningsfulla Ambilight-ljuset, samt att ljudet är klart bättre än genomsnittet. OLED806 har även brett stöd för viktiga video- och ljudformat och har fått en HDMI 2.1-uppdatering – fast bara på två av fyra ingångar. Vissa garvade spelentusiaster kommer förmodligen att vilja ha ännu fler anslutningar. Bortsett från detta kan vi lugnt rekommendera OLED806 för både spel och annan TV-underhållning.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Skarp och träffsäker

Panasonics första 48-tums OLED fungerar utmärkt med både spel och allmänt TV-tittande.

Panasonic JZ1000 har en snygg och kontrastrik bildkvalitet som passar lika bra till spel som till film.
JZ1000 har bara två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar och saknar en särskild snabbmeny med spelinställningarna.

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Träffsäker ljuskanon

Samsung QN90A är en gnistrande ljusstark TV som ger full kontroll över spelupplevelsen.

Samsung QN90A serverar en ljusstark och kontrastrik bild och har dessutom massor av gaming-vänliga finesser.
QN90A får klara sig med två av fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar och saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-favoriten

LG har satsat stort på spel i sin senaste OLED-generation. Resultatet är en TV som fungerar utmärkt för alla typer av spel!

LG:s OLED-skärm har snygg, kontrastrik bildkvalitet och är fullmatad med gaming-finesser. Anslutningarna är riktigt bra och det finns ett brett stöd för olika videoformat.
Ljudet är inte lika engagerande som bilden. OLED-skärmen får klara sig med lite lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna.

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarp och ljusstark

Sony X90J har en lysande bildkvalitet för både spel och annat TV-nöje. Men vi saknar bättre anslutningar!

Sony-skärmen serverar en skarp och jämn bild med utmärkt ljusstyrka.
Sony X90J får klara sig att två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar. Kontrasten är inte i klass med de allra bästa och ljudet kunde ha varit ännu starkare.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend