Produkter i detta test
Tillhör du de lyckliga som fått tag på ett PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kan det vara läge att uppgradera TV-skärmen också!
De moderna spelkonsolerna har massor av visuella godsaker, men ställer också höga krav på TV:n för att visa vad de kan. Med avancerad spelgrafik i 4K-upplösning, HDR och högre bildfrekvenser kan din gamla TV kännas föråldrad och mogen för pensionering.
Optimal TV för gaming
För att bemästra och lyckas väl i spel krävs ett skarpt öga, pricksäkerhet och snabba reflexer. Allt handlar om att komma först i mål eller att vara den sista överlevande på slagfältet! Då hjälper det inte med en långsam skärm som bromsar framfarten.
För att garantera snabb respons är det viktigt att TV:n har ett dedikerat bildläge för spel, med så kort fördröjning (input lag) som möjligt. Den måste också tackla alla olika upplösningar och bildhastigheter som spelkonsolen eller PC:n levererar. Dessutom är det viktigt att TV:n stöder de senaste bild- och ljudformaten, så att spelet kan ses och upplevas från sin bästa sida.
TV-tillverkarna har insett att bra gaming-finesser blir allt viktigare och har varit noga med att inkludera fler sådana i 2021 års modeller. En del märken har introducerat särskilda användarmenyer som samlar alla relevanta spelinställningar på ett ställe. På så sätt kan du vara säker på att du får rätt och optimal bild.
48–50-tums TV för spel?
En TV som är öronmärkt för spel behöver inte vara lika stor som en typisk vardagsrums-TV. Det här är snarare skärmar för mindre rum med smalt mellan väggarna, där man ändå sitter som klistrad nära skärmen!
I gaming-läge är man mer fokuserad på vad (eller vem) som lurar bakom nästa hörn. En tävlingsinriktad spelare föredrar full överserik hela skärmen, utan att behöva flytta blicken för mycket.
Dessutom föredrar man ofta prestanda och bildkvalitet framför kvantitet och storlek. Genom att välja en mindre skärm kan man potentiellt få en bättre bild, till samma eller lägre pris än den större modellen.
Testdeltagare: Kompakta skärmar med spelfokus
I det här testet har vi fokuserat på spelrelaterade funktioner och prestanda, och fått tag i fem spännande testdeltagare. Utmanarna från LG (OLED48C1), Panasonic (TX-48JZ1000E), Philips (48OLED806), Samsung (QE50QN90A) och Sony (XR-50X90K) är alla utrustade med HDMI 2.1-ingångar och stöder 4K-upplösning med upp till 120 bilder per sekund (4K/120 fps). De har stöd för viktiga funktioner som variabel skärmfrekvens (VRR) och dedikerat bildläge för spel. Vissa modeller har även en separat meny på skärmen som ger snabb åtkomst till de viktigaste spelinställningarna.
De fem skärmarna är utrustade med antingen OLED, MiniLED eller direkt LED-bakgrundsbelysning, vilket ger mycket hög kontrast. Det betyder att de givetvis också passar bra för vanligt TV-tittande. Om du skulle kunna tänka dig att ha samma fina egenskaper i ett större format så är det värt att nämna att samtliga av deltagarna även går att köpa i större skärmstorlekar, ända upp till 85 tum i vissa fall.
Det viktigaste
Som vanligt ställer vi högst krav på bilden och ljudet, men även användarvänligheten är viktig, främst menysystem och fjärrkontroll. Dagens TV-apparater ska hantera ett antal källor (TV-boxar, streamingtjänster etc.), därför är ett effektivt användargränssnitt väsentligt. Bra anslutningar är också en klar fördel, så att du kan koppla in alla videokällor du har. Populära och moderna spelkonsoler som PlayStation 5 och Xbox Series X/S ställer också krav på TV:ns spelegenskaper: för att fungera optimalt måste TV:n klara av varierande bildfrekvenser (60–120 Hz), och inte minst ha en kort fördröjning så att du hänger med i de snabbaste spelvändningarna.
Vilken av de här TV-apparaterna ger den bästa spelupplevelsen? Det ska vi ta reda på!
Risk för inbränning på OLED?
Någon läsare undrar säkert om inbränning fortfarande kan vara ett problem när det gäller OLED. Svaret är både ja och nej. Även om det är extremt sällsynt i nuvarande OLED-generationer så finns det fortfarande en viss risk att statisk grafik – menyer och liknande – kan brännas fast i extrema fall, och efter lång tid. Detta är något man bör tänka på när man använder OLED till spel och grafik, men problemet kan oftast undvikas genom att låta bli för mycket statiskt innehåll, använda skärmsläckare och framför allt se till att TV:n stängs av automatiskt när den inte används.
Produkter i detta test
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Knivskarp och ljusstark
Sony X90J har en lysande bildkvalitet för både spel och annat TV-nöje. Men vi saknar bättre anslutningar!
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Träffsäker ljuskanon
Samsung QN90A är en gnistrande ljusstark TV som ger full kontroll över spelupplevelsen.
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Skarp och träffsäker
Panasonics första 48-tums OLED fungerar utmärkt med både spel och allmänt TV-tittande.
Philips OLED806 (48OLED806/12)
Färgsprakande gaming
Med kontrastrik OLED på framsidan och färgglatt Ambilight-ljus på baksidan är Philips OLED806 extra engagerande med spel!
LG OLED C1 (OLED48C1)
Gaming-favoriten
LG har satsat stort på spel i sin senaste OLED-generation. Resultatet är en TV som fungerar utmärkt för alla typer av spel!
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser