Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 48–50-tums LCD- och OLED-TV för gaming

De bästa gaming-skärmarna

En modern gaming-TV ger dig inte bara en bättre bild, den kan också göra dig till en bättre gamer! Vi har testat TV-apparaterna som ger dig highscore.

Skrivet av / 2021-12-21 - 12:37
48–50-tums LCD- och OLED-TV för gaming
Audun Hage

Produkter i detta test

Tillhör du de lyckliga som fått tag på ett PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kan det vara läge att uppgradera TV-skärmen också!

De moderna spelkonsolerna har massor av visuella godsaker, men ställer också höga krav på TV:n för att visa vad de kan. Med avancerad spelgrafik i 4K-upplösning, HDR och högre bildfrekvenser kan din gamla TV kännas föråldrad och mogen för pensionering.

Optimal TV för gaming

För att bemästra och lyckas väl i spel krävs ett skarpt öga, pricksäkerhet och snabba reflexer. Allt handlar om att komma först i mål eller att vara den sista överlevande på slagfältet! Då hjälper det inte med en långsam skärm som bromsar framfarten.

För att garantera snabb respons är det viktigt att TV:n har ett dedikerat bildläge för spel, med så kort fördröjning (input lag) som möjligt. Den måste också tackla alla olika upplösningar och bildhastigheter som spelkonsolen eller PC:n levererar. Dessutom är det viktigt att TV:n stöder de senaste bild- och ljudformaten, så att spelet kan ses och upplevas från sin bästa sida.

TV-tillverkarna har insett att bra gaming-finesser blir allt viktigare och har varit noga med att inkludera fler sådana i 2021 års modeller. En del märken har introducerat särskilda användarmenyer som samlar alla relevanta spelinställningar på ett ställe. På så sätt kan du vara säker på att du får rätt och optimal bild.

Att spela på PC och olika spelkonsoler kan lätt orsaka viss förvirring när det gäller inställningarna. LG har därför gjort en särskild ”Game Optimizer”-meny, som samlar all relevant information på ett ställe. (Foto: Audun Hage)

48–50-tums TV för spel?

En TV som är öronmärkt för spel behöver inte vara lika stor som en typisk vardagsrums-TV. Det här är snarare skärmar för mindre rum med smalt mellan väggarna, där man ändå sitter som klistrad nära skärmen!

I gaming-läge är man mer fokuserad på vad (eller vem) som lurar bakom nästa hörn. En tävlingsinriktad spelare föredrar full överserik hela skärmen, utan att behöva flytta blicken för mycket.

Dessutom föredrar man ofta prestanda och bildkvalitet framför kvantitet och storlek. Genom att välja en mindre skärm kan man potentiellt få en bättre bild, till samma eller lägre pris än den större modellen.

Testdeltagare: Kompakta skärmar med spelfokus

I det här testet har vi fokuserat på spelrelaterade funktioner och prestanda, och fått tag i fem spännande testdeltagare. Utmanarna från LG (OLED48C1), Panasonic (TX-48JZ1000E), Philips (48OLED806), Samsung (QE50QN90A) och Sony (XR-50X90K) är alla utrustade med HDMI 2.1-ingångar och stöder 4K-upplösning med upp till 120 bilder per sekund (4K/120 fps). De har stöd för viktiga funktioner som variabel skärmfrekvens (VRR) och dedikerat bildläge för spel. Vissa modeller har även en separat meny på skärmen som ger snabb åtkomst till de viktigaste spelinställningarna.

De fem skärmarna är utrustade med antingen OLED, MiniLED eller direkt LED-bakgrundsbelysning, vilket ger mycket hög kontrast. Det betyder att de givetvis också passar bra för vanligt TV-tittande. Om du skulle kunna tänka dig att ha samma fina egenskaper i ett större format så är det värt att nämna att samtliga av deltagarna även går att köpa i större skärmstorlekar, ända upp till 85 tum i vissa fall.

Det viktigaste

Som vanligt ställer vi högst krav på bilden och ljudet, men även användarvänligheten är viktig, främst menysystem och fjärrkontroll. Dagens TV-apparater ska hantera ett antal källor (TV-boxar, streamingtjänster etc.), därför är ett effektivt användargränssnitt väsentligt. Bra anslutningar är också en klar fördel, så att du kan koppla in alla videokällor du har. Populära och moderna spelkonsoler som PlayStation 5 och Xbox Series X/S ställer också krav på TV:ns spelegenskaper: för att fungera optimalt måste TV:n klara av varierande bildfrekvenser (60–120 Hz), och inte minst ha en kort fördröjning så att du hänger med i de snabbaste spelvändningarna.

Vilken av de här TV-apparaterna ger den bästa spelupplevelsen? Det ska vi ta reda på!

 

Kort fördröjning (även kallat ”input lag”) är viktigt för att undvika att TV:n påverkar din reaktionsförmåga när du spelar. (Foto: Audun Hage)

Risk för inbränning på OLED?

Någon läsare undrar säkert om inbränning fortfarande kan vara ett problem när det gäller OLED. Svaret är både ja och nej. Även om det är extremt sällsynt i nuvarande OLED-generationer så finns det fortfarande en viss risk att statisk grafik – menyer och liknande – kan brännas fast i extrema fall, och efter lång tid. Detta är något man bör tänka på när man använder OLED till spel och grafik, men problemet kan oftast undvikas genom att låta bli för mycket statiskt innehåll, använda skärmsläckare och framför allt se till att TV:n stängs av automatiskt när den inte används.

 

Produkter i detta test

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarp och ljusstark

Sony X90J har en lysande bildkvalitet för både spel och annat TV-nöje. Men vi saknar bättre anslutningar!

Sony-skärmen serverar en skarp och jämn bild med utmärkt ljusstyrka.
Sony X90J får klara sig att två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar. Kontrasten är inte i klass med de allra bästa och ljudet kunde ha varit ännu starkare.
Läs hela testet

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Träffsäker ljuskanon

Samsung QN90A är en gnistrande ljusstark TV som ger full kontroll över spelupplevelsen.

Samsung QN90A serverar en ljusstark och kontrastrik bild och har dessutom massor av gaming-vänliga finesser.
QN90A får klara sig med två av fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar och saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Skarp och träffsäker

Panasonics första 48-tums OLED fungerar utmärkt med både spel och allmänt TV-tittande.

Panasonic JZ1000 har en snygg och kontrastrik bildkvalitet som passar lika bra till spel som till film.
JZ1000 har bara två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar och saknar en särskild snabbmeny med spelinställningarna.
Läs hela testet

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Färgsprakande gaming

Med kontrastrik OLED på framsidan och färgglatt Ambilight-ljus på baksidan är Philips OLED806 extra engagerande med spel!

Philips 48OLED806 har utmärkt bildkvalitet med suverän kontrast och mjuka rörelser. Ambilight-ljuset ger även spelupplevelsen ett lyft.
Bara två av fyra ingångar stöder HDMI 2.1. Philips-skärmen har en aning begränsad ljusstyrka jämfört med de starkaste MiniLED-skärmarna.
Läs hela testet

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-favoriten

LG har satsat stort på spel i sin senaste OLED-generation. Resultatet är en TV som fungerar utmärkt för alla typer av spel!

LG:s OLED-skärm har snygg, kontrastrik bildkvalitet och är fullmatad med gaming-finesser. Anslutningarna är riktigt bra och det finns ett brett stöd för olika videoformat.
Ljudet är inte lika engagerande som bilden. OLED-skärmen får klara sig med lite lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Samsungs nya OLED-TV imponerar

Perfekt utomhus-TV

Sonys MiniLED-TV gör en träffsäker comeback

Rulla till toppen