Den här modellen från Samsung har mycket att leva upp till. Den tar nämligen över stafettpinnen efter förra årets Q80T, som vi utsåg till Årets bästa TV i premiumklassen. 2021-modellen verkar ha legat i hårdträning, för på insidan har den fått en rad häftiga bildfinesser – inklusive en helt ny bakbelysning med MiniLED-teknik. Den finns också i en mängd olika skärmstorlekar, från 50 och upp till 85 tum. Ju större desto bättre…
Användning och finesser
QN85A kör Samsungs eget användargränssnitt (Tizen) som har ett brett utbud av appar och framför allt är användarvänligt. Installationen går snabbt via mobilen, och alla appar du använder ofta kan placeras på en lättillgänglig menyrad.
QN85A har också fått Samsungs nya fjärrkontroll med USB- och solcellsladdning, så du behöver inte tänka på att byta batteri. Fjärrkontrollen använder Bluetooth och vi märker att TV:n reagerar snabbt på kommandon – snabbast i testet.
När det gäller anslutningar har QN85A fyra HDMI-ingångar, varav två stöder 2.1-standarden. Observera att om du använder en kontakt som ljudutgång så har du bara en ingång kvar till moderna spelkonsoler. Men det räcker för de flesta. Samsung-skärmen har också fått en särskild Game Bar-meny, som hjälper dig att hålla reda på de viktigaste spelinställningarna.
Samsung har inte lika brett formatstöd som konkurrenterna från Panasonic, LG och Sony, där speciellt HDR-formatet Dolby Vision lyser med sin frånvaro. Detta är ingen direkt kris, men kan betyda att en del innehåll från bland annat Netflix och Apple TV inte visar sig från sin bästa sida.
Bildkvalitet
QN85A är minstingen i den nya Neo QLED-familjen från Samsung som innebär att den är utrustad med den nya MiniLED-bakbelysningen. Tusentals små lysdioder ska ge exakt ljusfördelning och stark kontrast. Detta är en betydligt mer avancerad teknik än vad vi hittar i Sony X90J, som använder konventionella (stora) lysdioder.
QN85A får visserligen nöja sig med lite färre LED-zoner än toppmodellen QN95A, som vi har testat tidigare, och den har en annan LCD-panel av typen IPS, vilket är ganska ovanligt för att vara Samsung. IPS-paneler ger normalt lite sämre kontrast än så kallade VA LCD-paneler som vi är vana att se från Samsung. Å andra sidan har IPS ett bredare perspektiv. Och just det är ingen nackdel, i synnerhet när man ska titta på sport!
Vi var naturligtvis sugna på att se hur Samsung-skärmen skulle se ut med fotboll och annan sport, och vi blev inte besvikna: för det första har QN85A en kanonstark ljusstyrka, som verkligen får fram all action på planen, även när det är mycket ljus i rummet. Det roliga är att den också har en ordentlig svärta! Ljusfördelningen är oerhört precis, skärmen kan vara mer eller mindre släckt när det behövs, vilket innebär att kontrasten får ett rejält lyft.
Den saftiga kontrasten bidrar också till att QN85A har en väldigt stark och nyanserad färgåtergivning. Kombinationen av MiniLED och IPS verkar faktiskt ganska lyckad, färgerna behåller intensitet även när vi tittar på skärmen från sidan. Det gröna gräset och spelarnas dräkter lyser mot oss med en fängslande glöd och realism.
Samsung-skärmen har inget särskilt sportläge, däremot finns ett så kallat adaptivt bildläge som känner igen videoinnehållet och anpassar sig efter förhållandena. För de puritanska filmkritikerna är det naturligtvis trevligt att kunna ta till det mer neutrala Filmmaker Mode, men vi upptäckte att den adaptiva inställningen fungerade fint med sport tack vare extra starka färger och framför allt mjuka rörelser. Sammantaget en briljant TV att titta på fotbolls-EM på!
Ljudkvalitet
QN85A är utrustad med ett aningen uppgraderat ljudsystem, med högtalare på både undersidan och baksidan av skärmen. Det ger en relativt stor och luftig ljudbild. Ljudkvaliteten är faktiskt bland de bättre i testet, med fin fyllighet basen och klarhet i de ljusare tonerna. Ännu bättre blir det naturligtvis om man kopplar in en separat soundbar.
Slutsats
Samsung QN85A är en utmärkt TV för sport och annan underhållning. Den här Neo QLED-modellen har en bra bildbehandling som ger skarpa och jämna rörelser, och den potenta ljusstyrkan gör att det går utmärkt att titta på TV i dagsljus utan att behöva oroa sig för en blek bild. Tack vare den exakta MiniLED-bakbelysningen är kontrasten och svärtan också strålande – vilket passar för serier och filmer på kvällen. Samsung-skärmen har även blixtsnabba smart-TV-funktioner och ett välsorterat app-utbud. Ett mycket bra köp i premiumklassen!
Också i detta test:
LG OLED C1 (OLED65C1)
Bäst på plan
OLED-skärmar har traditionellt varit en favorit för filmer och serier, men testets målkung LG C1 fungerar bra med sport också!
Sony X90J (XR-65X90J)
Lysande till sport och spel
Den här Sony-bildskärmen har en lysande bildbehandling som ger den tjusiga prestanda både på planen och vid sidan av.
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Panasonics första Android-TV
Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: Nu lanserar de också sin första TV med Android!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser