Samsung Q80T

Samsungs nya QLED-TV Q80T har massor av funktioner, suverän bildkvalitet och en förnuftig prislapp. Det solklart bästa TV-köpet i premiumklassen!

Skarpladdad kontrast-kanon

Om du är kräsen med bildkvalitet men inte vill betala mer än du bara måste så kommer 4K-modellen Samsung Q80 som på beställning. Den här QLED-skärmen har mycket av tekniken som finns i Samsungs flaggskeppsmodeller, fast till ett mycket mer angenämt pris. Vem vet, kanske går det att få maxade prestanda utan att behöva rasera privatekonomin alldeles?

Utbudet av strömningstjänster är mycket bra: med både Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten och snart också Disney+ finns det gott om innehåll att vältra sig i.

Samsung Q80T kan skryta med HDMI 2.1 i en av ingångarna, vilket ger kompatibilitet med nästa generation spelkonsoler, PlayStation 5 och Xbox Series X.

Superstark kontrast

Modellåret 2020 är Q80T den billigaste QLED-varianten från Samsung med direkt LED-bakbelysning, vilket innebär en markant förbättring i bildkvalitet. Vi har testat Samsung-skärmen mot en lång rad konkurrenter och det allmänna intrycket är att Q80T har betydligt mer tryck! Här finns det en ordentlig gnista i färgerna, plus att mörkare scener får ett helt annat djup och en helt annan detaljrikedom. Q80T har gott av ljusstyrka, tillräckligt för att titta på TV i dagsljus, samtidigt som den klarar av att få fram de mörkaste nyanserna i en mörk scen. Kontrasten är helt enkelt superstark!

Piggt ljud

Samsung Q80T har ett par intressanta ljudfinesser, en av dem är Object Tracking Sound om skapar en större och mer levande ljudbild. Samsung-skärmen har faktiskt ett utmärkt ljud på egen hand: här finns det fin klarhet i röster och fyllig bas. Men det låter naturligtvis ännu bättre om man kompletterar med en Dolby Atmos-soundbar.

Slutsats

Samsung-skärmen är som skapt för att titta på krävande filmer och serier i HDR-kvalitet: Den direkta LED-bakbelysningen bidrar till en suverän kontrast. Dessutom får den här modellen bra poäng för utrustning och anslutningar. Sammantaget anser vi att Q80T är årets bästa köp i premiumklassen. Den kostar lite mer än budgetmodellerna men ger stora bildmässiga fördelar!

VINNARNA AV Samsung Q80T
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

    Läs också

    Aktuella erbjudanden

    Annons
    Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.