TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Sony X90J (XR-65X90J)

Lysande till sport och spel

Den här Sony-bildskärmen har en lysande bildbehandling som ger den tjusiga prestanda både på planen och vid sidan av.

forfatter
Publicerad 2021-06-09 - 12:00
Karakter
Sony X90J (XR-65X90J)
L&B tycker
Sony-skärmen serverar en skarp och mjuk bild med utmärkt ljusstyrka. Plus i kanten för snabb och användarvänlig Android-TV.
Kontrasten är inte i klass med de allra bästa. Ljudet kunde ha varit ännu högre.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 65-tums LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android 10
  • Ingångar: 4 HDMI (2.1), 3 USB
  • Utgångar: Optiskt digitalt ljud, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Övrigt: HCX-videoprocessor
  • Webb: sony.se

Sony har levererat ett antal utmärkta TV-apparater den senaste tiden: X90J är efterföljaren till förra årets populära XH90, som var Sonys officiella ”Playstation-TV”. Årets modell har mycket gemensamt med föregångaren, inklusive en 4K LCD-panel med direkt LED-bakbelysning. Men den har också fått ett par uppdateringar under skalet, i form av en ny videoprocessor (Bravia XR) och en nyare version av Android-systemet. Undrar just om det räcker för att kunna mäta sig med konkurrenterna?

65_X90J_blk_blk_outsideh_front 65_X90J_blk_blk_outsideh_btyH
<
>
Sony-skärmen har praktiska fötter som kan placeras smalt eller brett beroende på hur bred TV-bänken är. Dessutom är det praktiskt att kunna bereda plats åt en eventuell soundbar-högtalare. Foto: Sony

Användning och finesser

Bravia XR-65X90J kör det senaste Android-användargränssnittet, som nu har bytt namn till Google TV. Den nya startmenyn ger en fullständig översikt över de mest använda apparna och erbjuder strömningstjänster som Apple TV, Netflix, Disney+ och Amazon Prime Video. Den stöder även AirPlay, Chromecast och Google Assistant, med inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen.

Sony-skärmen har HDMI 2.1-ingångar som stöder 4K-video med 120 bilder per sekund – perfekt för PS5 och Xbox Series X. Vi får dock vänta på en programuppdatering innan den stöder VRR (Variable Refresh Rate).

X90J är laddad med Bravia Core, Sonys nya strömningstjänst. Den är reserverad för de senaste 2021-modellerna med Bravia XR-processor och har färska långfilmer från Sony Pictures Entertainment under en begränsad period. Definitivt värt att kolla in.

Bildkvalitet

Under den här sessionen är vi dock mest intresserade av sport och Sony-skärmen är väl rustad för jobbet: X90J har samma typ av ”bildmotor” (videoprocessor Bravia XR) som vi hittar i Sonys dyrare OLED-TV-apparater och det är ingen tvekan om att detta har stor inverkan på bildkvaliteten.

För det första har Sony X90J en imponerande skärpa och detaljrikedom. Våra testsändningar från Champions League är bara i normal HD-upplösning, men här ser de verkligen knivskarpa ut! Det vittnar om att Sonys avancerade uppskalning fungerar som utlovat. Vi noterar också att Sony-skärmen är extra bra på att minimera komprimeringsbrus, utan att sudda ut de minsta detaljerna. Det betyder att du kan förvänta dig en bra bild, även om TV-sändningarna inte är av högsta kvalitet.

Sony är kända för sin fina bildbehandling, inte minst när det gäller rörelser, och det ser vi även här. TV:n klarar snabba kamerarörelser utan att bilden bryter upp och den lyckas bevara den fina skärpan även när det går undan på planen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>

X90J har inte något särskilt bildläge för Sport, men den så kallade dynamiska inställningen fungerar faktiskt imponerande i ljusa omgivningar, utan att färgerna blir onaturliga.

Sony-skärmen är utrustad med en stark, direkt LED-bakbelysning som gör att det går fint att titta på TV i dagsljus. Vi märker också att ljusfördelningen är mycket jämn och precis – märkbart bättre än i föregångaren XH90 från 2020.

X90J kommer dock en smula till korta jämfört med Samsung och LG på ett område: svärta. Sony har inte lika många LED-zoner och lyckas inte riktigt släcka ljuset med samma precision som MiniLED- och OLED-skärmen. Sony har inte lika precis lokal dimning som de allra bästa och de mörkaste scenerna verkar lite grå jämfört med Samsungs och LG:s kolsvarta bild. Det här är inte något man märker i sportsändningar, men är mer framträdande när man ska koppla av med en bra thriller på kvällen.

Ljudkvalitet

Ljudet från Sony-skärmen är inte det piggaste vi har hört. Röster låter tunna och man kan inte vrida upp volymen särskilt mycket förrän det låter vasst och ansträngande. Här är det absolut på sin plats med en separat soundbar.

Slutsats

Sony X90J är en utmärkt LCD-skärm med kraftfull ljusstyrka och imponerande skärpa – även med snabba rörelser. Allt detta bidrar till att göra X90J till en finfin TV för sport och annan underhållning. Svärtan är inte riktigt i klass med de bästa OLED- och MiniLED-skärmarna – vilket man lägger märke till speciellt när man tittar på film på kvällen. Men för sport och spel kan vi inte klaga på Sony-skärmen.

Också i detta test:

LG OLED C1 (OLED65C1)

Bäst på plan

OLED-skärmar har traditionellt varit en favorit för filmer och serier, men testets målkung LG C1 fungerar bra med sport också!

LG OLED C1 presenterar sport och annan underhållning med strålande kontrast och djupkänsla. Den beckmörka svärtan gör att den även passar utmärkt för filmtittning kvällstid.
C1 kostar lite mer än rivalerna i testet och får klara sig med lite lägre ljusstyrka än MiniLED-skärmen från Samsung.

Samsung QN85A (QE65QN85A)

MiniLED tar poäng

Med stark ljusstyrka, strålande kontrast och mjuka rörelser fungerar Samsung QN85A utmärkt för både sport och annan underhållning.

Samsung-skärmen får höga poäng för både bildkvalitet, användarvänlighet och ljud: en utmärkt TV för alla typer av innehåll.
Samsung-skärmen måste klara sig utan stöd från Dolby Vision HDR-format.

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonics första Android-TV

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: Nu lanserar de också sin första TV med Android!

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet ger ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är medelbra, och Panasonic får nöja sig med 3 HDMI-ingångar.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend