Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonics första Android-TV

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: Nu lanserar de också sin första TV med Android!

Av / 2021-06-09 - 12:00
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Audun Hage

Panasonic är ett varumärke som vi kanske främst förknippar med avancerade highend-skärmar, men ibland glimtar de till även med billigare varianter, som den här! JX800E är faktiskt en liten milstolpe för Panasonic, eftersom detta är en av deras första TV-apparater som kör med Android som operativsystem.

TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_front_ls TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_left-slant_ls TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_right-side-1
<
>
När det gäller design är JX800E en ganska enkel historia: ett utförande i mattsvart plast och två små ben ut mot kanterna. Benen har bara ett läge och behöver därför stå på en relativt bred bänk eller hylla. (Foto: Panasonic)

Användning och finesser

Övergången till Android innebär att Panasonic är väl uppdaterad på app-fronten, med tillgång till populära strömningstjänster som Apple TV, Disney+, Paramount+ med flera. Dessutom har den ett brett stöd för olika videoformat, inklusive det populära HDR-formatet Dolby Vision. Alltså är den väl rustad för film- och serieunderhållning.

Användarvänligheten är också fin. Fjärrkontrollen liknar fortfarande traditionella Panasonic-modeller men mikrofonen och Google-knappen i mitten avslöjar att vi har att göra med en Android-TV. Fjärren har Bluetooth i stället för infrarött ljus, så den behöver inte pekas rakt mot TV:n för att den ska reagera.

Vi tycker däremot knapparna hade kunnat ha en bättre taktil känsla och den reagerar inte lika blixtsnabbt som vi hade velat. Det märks till exempel tydligt att Sonys Android-utmanare svarar på kommandon betydligt snabbare.

Den nya fjärrkontrollen liknar äldre Panasonic-kontroller, men har nu både Bluetooth och mikrofon. Lägg också märke till Google-knappen! (Foto: Audun Hage)

Sparsamt med anslutningar

JX800E är inte speciellt välutrustad med anslutningar: den får nöja sig med tre HDMI-ingångar och ingen av dem stöder de senaste HDMI 2.1-funktionerna. Det finns inte heller något stöd för de högsta videofrekvenserna (4K/120fps), vilket kan vara en miss om du planerar att använda TV:n med moderna videokonsoler som PS5 och Xbox Series X.

Bildkvalitet

Till skillnad från de mer avancerade OLED- och bak-LED-skärmarna i testet nöjer sig Panasonic JX800E med vanligt kantmonterat LED-ljus. Panelfrekvensen är begränsad till 60 Hz, medan några av de dyrare modellerna kan skryta med 120 Hz. Allt detta innebär att man inte kan förvänta sig lika häftig kontrast och mjuka rörelser. Men vi tycker ändå att JX800E klarar sig imponerande bra efter förutsättningarna.

Panasonic JX800E har ett välfungerande bildläge för sport. (Foto: Audun Hage)

Panasonic-skärmen målar upp en mycket skarp, färgkorrekt och naturlig bild, precis som vi är vana vid från dem. JX800E har också ett särskilt sportläge som ger bra ljusstyrka och starka och tydliga färger. Vi blir också imponerade av skärpan: här ser man verkligen minsta lilla detalj, ända ner till de finaste grässtråna och Ronaldos skäggstubb.

Den här LCD-skärmen utmärker sig med exakt ljusfördelning, utan irriterande ojämnheter, när vi utmanar den med krävande sportinnehåll. Det enda vi märker är att ljuset blir lite svagare vid kanterna (så kallat vinjettering).

JX800 kommer däremot lite till korta när det gäller absolut kontrast och svärta. När den står bredvid rivalerna med saftig OLED- och MiniLED-bakbelysning är kontrasten bara medelmåttig och svärtan betydligt gråare. Detta är ingen stor nackdel för vanligt TV-tittande, sport och underhållning i dagsljus, men kommer att märkas tydligt när det är dags för fredagsmys och filmkväll.

Ljudkvalitet

På ljudfronten har JX800E vanliga stereohögtalare monterade på undersidan: ljudet är faktiskt ganska användbart, med fin klarhet i röster. Panasonic-skärmen kan också spela högt och rent utan att ljudet förvrängs eller låter ansträngt, och musikinnehåll låter fint. Däremot saknar vi verkligen bas: utan en renodlad bashögtalare blir det ingen riktig fart på musiken och ljudeffekterna. En soundbar är rätt medicin här.

Slutsats

Panasonic-skärmen är den billigaste testdeltagaren den här gången och kan inte uppvisa lika extrema prestanda som ett par av de hårdaste motståndarna. Det märks särskilt på att kontrasten och svärtan inte är helt i topp. Å andra sidan är både skärpan och färgåtergivningen helt lysande: JX800E utmärker sig med en knivskarp och nyanserad bild som får fram detaljerna i både sport och annan underhållning. JX800E får också plus i kanten för ett välfungerande sportläge med mjuka och jämna rörelser. Inte den tuffaste TV:n i startfältet, men ett säkert köp för dig som letar efter en enkel och användarvänlig Android-TV.

Karakter
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Premium

Ljud & Bild tycker

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet ger ett bra urval av appar. Kontrasten och svärtan är medelbra, och Panasonic får nöja sig med 3 HDMI-ingångar.

Också i detta test:

Fyra storskärmar för sport

LG OLED C1 (OLED65C1)

Bäst på plan

OLED-skärmar har traditionellt varit en favorit för filmer och serier, men testets målkung LG C1 fungerar bra med sport också!

LG OLED C1 presenterar sport och annan underhållning med strålande kontrast och djupkänsla. Den beckmörka svärtan gör att den även passar utmärkt för filmtittning kvällstid.
C1 kostar lite mer än rivalerna i testet och får klara sig med lite lägre ljusstyrka än MiniLED-skärmen från Samsung.
Läs hela testet

Sony X90J (XR-65X90J)

Lysande till sport och spel

Den här Sony-bildskärmen har en lysande bildbehandling som ger den tjusiga prestanda både på planen och vid sidan av.

Sony-skärmen serverar en skarp och mjuk bild med utmärkt ljusstyrka. Plus i kanten för snabb och användarvänlig Android-TV.
Kontrasten är inte i klass med de allra bästa. Ljudet kunde ha varit ännu högre.
Läs hela testet

Samsung QN85A (QE65QN85A)

MiniLED tar poäng

Med stark ljusstyrka, strålande kontrast och mjuka rörelser fungerar Samsung QN85A utmärkt för både sport och annan underhållning.

Samsung-skärmen får höga poäng för både bildkvalitet, användarvänlighet och ljud: en utmärkt TV för alla typer av innehåll.
Samsung-skärmen måste klara sig utan stöd från Dolby Vision HDR-format.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Rulla till toppen