TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST LG OLED C1 (OLED65C1)

Bäst på plan

OLED-skärmar har traditionellt varit en favorit för filmer och serier, men testets målkung LG C1 fungerar bra med sport också!

forfatter
Publicerad 2021-06-09 - 12:00
Karakter
LG OLED C1 (OLED65C1)
L&B tycker
LG OLED C1 presenterar sport och annan underhållning med strålande kontrast och djupkänsla. Den beckmörka svärtan gör att den även passar utmärkt för filmtittning kvällstid.
C1 kostar lite mer än rivalerna i testet och får klara sig med lite lägre ljusstyrka än MiniLED-skärmen från Samsung.
Specifikationer
 • Storlek/typ: 65-tums 4K OLED
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: LG WebOS 6.0
 • Ingångar: 4 HDMI (2.1), 3 USB
 • Utgångar: Optiskt digitalt ljud, HDMI eARC
 • HDR: Vision, HDR10+, HLG
 • Övrigt: A9 gen 4-videoprocessor, AMD FreeSync, Nvidia G-Sync
 • Webb: lg.com/se
Riktpris: 28000Pr. 2021-06-09 Produktsida

Årets nya C1-serie från LG tar över efter den mycket populära CX-serien från 2020. När det gäller design är den nästan på pricken lik sin föregångare, men LG har gett den ett par uppgraderingar på insidan i form av en uppdaterad OLED-panel och en ny videoprocessor. Nytt för i år är också att du kan köpa den i flera skärmstorlekar, från 48 upp till 83 tum!

2021_65_C1_B_Infill_5 2021_65_C1_B_Infill_1 2021_65_C1_B_Infill_3
<
>
OLED-skärmen skiljer sig från LCD-skärmarna i testet på flera sätt, bland annat när det gäller utseendet. Den lövtunna bildpanelen (bara 4 millimeter tjock) gör att den känns väldigt modern och minimalistisk. (Foto: LG)

Användning och funktioner

Årets LG-modeller har en ny version av operativsystemet WebOS (6.0), inklusive en ny fjärrkontroll. Huvudmenyn har fått en rejäl ansiktslyftning och verkar helt annorlunda än tidigare versioner. Men den är fortfarande snabb och intuitiv att använda.

LG har länge varit herre på täppan när det gäller anslutningar och C1 är inte sämre: med fyra helt kompatibla HDMI 2.1-ingångar är den redo att paras ihop med högupplösta spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X. Tack vare 4K-upplösning och 120 bilder per sekund – plus en särskild Game Optimizer-meny – kan spelfantasterna känna sig väl omhändertagna. Men här och nu bryr vi oss mest om sport!

Bildkvalitet

OLED-TV-apparater är redan kända för att leverera bra bildkvalitet – speciellt för filmer, serier och annan kvällsunderhållning där den fina kontrasten och svärtan ger en distinkt känsla av djup. Men hur bra fungerar det egentligen med sport? Alldeles lysande, visar det sig!

Först och främst har LG C1 alla typiska fördelar som vi är vana vid från OLED: Ljusfördelningen och panelens enhetlighet är ytterst homogen, och eftersom det inte finns någon separat bakbelysning syns det naturligtvis få tecken på irriterande skuggeffekter, vilket man ibland kan uppleva med LCD. LG-skärmen lyckas återge fotbollsplanen utan påfallande ojämnheter i strukturen. Det resulterar i en mycket ren och skarp bild.

Betraktningsvinkeln är också utmärkt, man kan titta på TV:n från sidan utan att färgåtergivningen ändrar karaktär. Detta är uppenbarligen en fördel för sportsändningar, där hela familjen eller kompisgänget kan samlas framför skärmen.

OLED65C1 har också ett väl fungerande bildläge för sport, som ger ett starkt lyft i kontrast, färger och ljusstyrka. Det här läget ger inte den mest färgkorrekta bilden vi har sett, men är väldigt engagerande och livligt. För filmer och serier föredrar vi naturligtvis det mer återhållsamma bioläget.

LG-skärmen imponerar med mycket smidiga rörelser. Här verkar det som om LG har åstadkommit förbättringar i bildbehandlingen från förra generationen. Den lyckas följa de snabbaste kontringarna utan att bilden bryts upp eller blir suddig. I kombination med den ovan nämnda kontrasten och skärpan får man en skrämmande livlig bild – nästan som att få hem en bit stadion till vardagsrummet!

Utmärkt ljusstyrka

OLED-skärmarna är kända för att ha något lägre ljusstyrka än LCD, vilket har gjort att de passar bäst för TV-tittande kvällstid. Med det sagt upplevde vi i praktiken att nykomlingen LG C1 har gott om ljusstyrka – tillräckligt för att fungera fint i riktigt ljusa miljöer. Den är inte lika intensiv som Samsungs nya MiniLED, men så länge man undviker direkt solljus och tänker på hur TV:n placeras i förhållande till fönster och annat så får man en utmärkt bild.

Ljudkvalitet

I förhållande till den potenta bildkvaliteten har LG-skärmen en ganska tunn och vass ljudkaraktär. Röster framträder tydligt men kan också låta lite tröttande, särskilt om man frestas att vrida upp volymen. Vi tycker att till exempel konkurrenten från Samsung har en fylligare och mer behaglig klangbalans.

LG OLED C1 förtjänar helt klart att paras ihop med en soundbar som kan matcha den fina bildkvaliteten. Skärmen sitter dock så nära bänkens yta att en soundbar lätt kan täcka för delar av bilden. I sådana fall bör man överväga att hänga upp TV:n på väggen, alternativt lägga soundbar-högtalaren på en hylla under. (Foto: LG)

Slutsats

Den här OLED-skärmen från LG kostar en del mer än de andra testdeltagarna, men om du är extra nog med bildkvaliteten kan det vara värt att lägga de extra kronorna. LG C1 har ett brett spektrum av fina bildegenskaper som gör den till en gnistrande bra TV för både sport, filmer och gaming. Vi är särskilt imponerade av de mjuka rörelserna och den överraskande fina ljusstyrkan, som gör detta till en utmärkt TV att titta på fotboll på – och gärna en bra actionfilm efteråt!

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Sony X90J (XR-65X90J)

Lysande till sport och spel

Den här Sony-bildskärmen har en lysande bildbehandling som ger den tjusiga prestanda både på planen och vid sidan av.

Sony-skärmen serverar en skarp och mjuk bild med utmärkt ljusstyrka. Plus i kanten för snabb och användarvänlig Android-TV.
Kontrasten är inte i klass med de allra bästa. Ljudet kunde ha varit ännu högre.

Samsung QN85A (QE65QN85A)

MiniLED tar poäng

Med stark ljusstyrka, strålande kontrast och mjuka rörelser fungerar Samsung QN85A utmärkt för både sport och annan underhållning.

Samsung-skärmen får höga poäng för både bildkvalitet, användarvänlighet och ljud: en utmärkt TV för alla typer av innehåll.
Samsung-skärmen måste klara sig utan stöd från Dolby Vision HDR-format.

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonics första Android-TV

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: Nu lanserar de också sin första TV med Android!

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet ger ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är medelbra, och Panasonic får nöja sig med 3 HDMI-ingångar.
Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
Kan 8K TV förbjudas? Strängare EU-krav på energieffektivitet kan sätta stopp för knivskarpa men energikrävande 8K-TV-apparater.
Följ Ljud & Bild