TEST: LG OLED CX (OLED55CX)

Spelarnas våta dröm?

Den här OLED-skärmen från LG har allt som behövs för att ge en maffig spelkänsla.
Karakter
LG OLED CX (OLED55CX)
Ljud & Bild tycker
OLED-skärmen från LG serverar spelgrafiken med gnistrande bra kontrast och suverän svärta. Dessutom kan den skryta med brett formatstöd och testets bästa anslutningar.
OLED-skärmen får klara sig men en något lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna. Dessutom finns det en viss (men ytterst liten) risk för inbränning.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 55-tums 4K OLED
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: LG WebOS (5.0)
  • Ingångar: 4 HDMI (2.1), 3 USB
  • Utgångar: Optisk digitalt ljud, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision HDR10,HLG
  • Övrigt: A9 gen3-videoprocessor
  • Webb: lg.com/se
Annons
Annons
forfatter

CX-serien har några av de mest populära OLED-modellerna från LG. Här får du full utdelning på specifikationer och bildkvalitet, lite finare design än i den enklare B-modellen, utan att behöva betala det styvare priset för toppmodellerna i GX- och WX-serien. Vi har tidigare testat LG CX i 65- och 48-tumsversion – och rekommenderar att du tar en närmare titt på dem om du vill ha en mer utförlig beskrivning. Här koncentrerar vi oss uteslutande på gaming-prestanda!

HDMI 2.1 på alla fyra ingångarna

Av alla skärmar i testet är det LG som kan skryta med de bästa anslutningsmöjligheterna. Den stöder nämligen HDMI 2.1 på alla fyra ingångarna. Här finns dessutom stöd för både VRR, ALLM och 4K/120 fps, som vi fick att fungera med både Xbox och PS5 utan större problem. LG utmärker sig också med brett formatstöd: Här finns både Dolby Vision och Dolby Atmos, vilket på sikt kan visa sig vara relevant även i spelsammanhang.

LG OLED CX har hela fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar, inklusive eARC-ljudutgång. (Foto: Audun Hage)
I spelläget har LG-skärmen en kort fördröjning på 10 millisekunder. (Foto: Audun Hage)

LG-skärmen har också mycket kort input lag, vilket vi uppmätte till cirka 12 millisekunder. I övrigt är den full av gaming-vänliga finesser som AMD FreeSync, vilket garanterar mjuk och ren återgivning av olika PC-spel.

Gnistrande bra med spelgrafik

OLED-tekniken har ett par fina egenskaper som redan är välkända för många läsare. Förmågan att kunna tända och släcka varje enskild liten pixel individuellt, utan behov av bakbelysning, skapar en oerhört skarp och precis bild med jämn ljusfördelning.

Vi hade redan från början ganska så höga förväntningar på hur LG skulle prestera i spelsammanhang, ändå blev vi positivt överraskade: visst, den läckra HDR-grafiken i Spiderman: Miles Morales ser imponerande ut på de andra skärmarna också – men här är upplevelsen nästan filmisk!

Annons
LG OLED55CX är ett praktexempel på de många fördelarna med OLED-teknik: Den bottenlösa svärtan skapar en perfekt ”filmduk” där pixlarna framträder starka, klara och skarpa. Här från ”Spiderman: Miles Morales” på PS5. (Foto: Audun Hage)

Svärtan och den höga kontrasten ger en bild som nästan går att röra vid, på samma gång som färgåtergivningen är väldigt naturlig. Man kan dock behöva kalibrera svärtan något, så att man får med de mörkaste detaljerna i vissa spelscener: ibland tyckte vi faktiskt att skärmen var lite för mörk.

LG-skärmen är påfallande ”smooth” när det gäller rörelser. Spiderman-spelet i 4K/60p känns om möjligt ännu lite mjukare och distinkt här än på Samsung-skärmen. Dirt 5 på Xbox fungerar också väldigt fint, utan tendens till uppbrytningar.

Risk för inbränning?

OLED-skärmar är kända för att ha något svagare ljusstyrka än de starkaste LCD-skärmarna, och LG CX är inget undantag. I ljusa omgivningar märkte vi tydligt att Samsung och Sony har mer tryck i de ljusaste partierna, samt en generellt starkare ljusstyrka.

Någon läsare undrar säkert om inbränning fortfarande kan vara ett problem när det gäller OLED. Svaret är både ja och nej. Även om det är extremt sällsynt i nuvarande OLED-generationer så finns det fortfarande en viss risk att statisk grafik – menyer och liknande – kan brännas fast i extrema fall, och efter lång tid. Detta är något man bör tänka på när man använder OLED till spel och grafik, men problemet kan oftast undvikas genom att låta bli för mycket statiskt innehåll, använda skärmsläckare och framför allt se till att TV:n stängs av automatiskt när den inte används.

Annons

Slutsats

LG:s 55-tummare i CX-serien visar sig vara en strålande TV för gaming. Entusiaster kan gotta sig med massor av anslutningar, med plats för både Xbox, PS5 och PC utan att behöva koppla om HDMI-kablarna. Fullt stöd för 4K/120fps, och VRR fungerar som en dröm. Bilden är verkligen knivskarp och oerhört mjuk när man spelar spel. Här kan du vara säker på att få med minsta lilla detalj, även när det går undan väldigt på skärmen! OLED55CX saknar lite ljusstyrka jämfört med LCD-skärmarna, men så länge du tar hänsyn till detta (dämpad belysning etc) är du garanterad magnifika spelupplevelser.

Också i detta test:

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Smidig och bra!

Samsung Q80T är fullspäckad med funktioner som ska garantera bra gaming.

Samsung-skärmen har både bra kontrast, vacker färgåtergivning och blixtsnabb respons, vilket resulterar i en ”smooth” spelupplevelse.
Q80T får klara sig med en enda helt kompatibel HDMI 2.1-ingång.

Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Nära de bästa

Sonys spelvänliga XH9005 fungerar bra med både PlayStation och Xbox, men saknar lite kontrast jämfört med konkurrenterna.

Sony-skärmen målar upp en färgrik och naturlig bild, i kombination med riklig ljusstyrka i HDR-effekterna.
Den direkta LED-bakbelysningen har relativt få zoner, vilket sätter gränser för kontrasten och svärtan.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Om någon skulle tvivla så är JBL tillbaka så det sjunger om det, och bevisar att de kan ljud bättre än de flesta.
Sonos Sub är tillbaka i sin tredje generation och nu går det att ha två stycken i samma rum. Vi har testat!
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.