Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Nära de bästa

Sonys spelvänliga XH9005 fungerar bra med både PlayStation och Xbox, men saknar lite kontrast jämfört med konkurrenterna.

Av / 2020-11-27 - 15:00
Sony XH9005 (KD-55XH9005)
Audun Hage

Innehållsförteckning

Bravia XH9005 är en av få 2020-modeller som tillverkaren Sony själva har stämplat med ”kompatibel med PS5”. Faktum är att det bara är den här och 8K-flaggskeppet ZH8 som har fått den officiella stämpeln ”Ready for PlayStation 5”. Sony-skärmen har en 4K LCD-panel, som är utrustad med direkt LED-bakbelysning för att ge bästa möjliga kontrast.

XH9005 finns i ett stort antal storlekar, från 55 och upp till 85 tum. Vi har redan testat XH9005 i 65 tum, men här ska det uteslutande handla om 55-tumsmodellen och hur bra den fungerar med spel!

Gaming-TV

Sony hävdar själva att XH9005 är skräddarsydd för moderna spelkonsoler. Den här modellen har två HDMI 2.1-kompatibla ingångar och kort fördröjning, allt för att ge sömlösa spelupplevelser. XH9005 stöder också avancerade bildlägen som 4K/120fps, men saknar lite uppdateringar för att VRR (Variable Refresh Rate) och ALLM (Auto Low Latency Mode) ska finnas på plats.

Vi råkade ut för ett par mindre startproblem med redaktionens Xbox Series X: först kände den inte igen Sony-skärmen som en 4K/120 fps-kompatibel TV och inaktiverade därför det läget. Detta gick dock att lösa genom att välja en annan HDMI-inställning, som låg väl gömd i en av undermenyerna. Dessvärre innebär den här inställningen att man måste göra avkall på Dolby Vision, vilket är synd eftersom ju Xbox Series X stöder det. Sony-skärmen har dock inte tillräckligt med bandbredd för att hantera båda på en gång.

Sony-skärmen prickar för övrigt rätt när det gäller fördröjning. Vi mätte input lag till ungefär 16 millisekunder i spelläge. Det är inte lika snabbt som Samsung Q80T och LG, men snudd på.

Input lag: I Gaming-läge har Sony-skärmen en kort fördröjning på cirka 16 millisekunder. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Även om förstainställningen kunde ha gått lite smidigare så tyckte vi att XH9005 var en strålande gaming-skärm när allt fanns på plats. För det första har Sony-skärmen en oerhört jämn och naturlig färgåtergivning, vilket får spelen att se riktigt läckra och livliga ut. Den fina ljusstyrkan och kontrasten lyckas få fram massor av detaljer och även om Sony-skärmen inte är riktigt lika ljusstark som Samsungs har den tillräckligt med muskler för att funka i dagsljus utan att man behöva mörklägga. Inte nog med det: rörelserna är också snabba och sömlösa när vi testar spel som Dirt 5 och Gears 5 i 120 fps-läge.

XH9005 får dock nöja sig med färre individuella LED-zoner än vad Samsung Q80T är utrustad med: bara 32 mot 48 i den sydkoreanska skärmen. Detta innebär att bakbelysningen är indelad i större och mer synliga ”block”. Precis som när vi testade 65-tumsversionen av XH9005 tyckte vi att bakbelysningen kunde bete sig lite mer ojämnt än vad vi helst hade velat. Små ljusa föremål på en mörk bakgrund får den karaktäristiska ”gloria-effekten” runt sig. Den här ojämnheten är mindre framträdande på Samsung-skärmen – och naturligtvis helt frånvarande på LG:s OLED.

Den aningen grövre ljusstyrningen innebär att kontrastrika spel som Spiderman: Miles Morales ser lite plattare ut hos Sony än hos Samsung och LG när de är som bäst. Det glöder inte lika mycket om solen och gatlamporna, och starka ljuskällor har en tendens att ”blöda ut” och påverka de mörka områdena bredvid. Skillnaden är inte enorm, men tillräcklig för att vi i många fall föredrog Samsungs och LG:s bild.

Slutsats

Sony XH9005 har flera bra funktioner när det gäller spel. Den fina ljusstyrkan ger massor av tryck och liv i spelgrafiken, som också har mycket jämna och naturliga färger. Sony-skärmen har dessutom strålande mjuka rörelser. Den når däremot inte riktigt upp till Samsung Q80T och LG OLED CX när det gäller kontrast, vilket ibland ger i en något plattare bild. Sammantaget är detta en prisvärd TV med bra prestanda – den saknar bara en smula för att ta sig hela vägen till toppen!

Karakter
Sony XH9005 (KD-55XH9005)
Premium

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen målar upp en färgrik och naturlig bild, i kombination med riklig ljusstyrka i HDR-effekterna. Den direkta LED-bakbelysningen har relativt få zoner, vilket sätter gränser för kontrasten och svärtan.

Också i detta test:

De bästa TV-apparaterna till PS5 och Xbox Series X

LG OLED CX (OLED55CX)

Spelarnas våta dröm?

Den här OLED-skärmen från LG har allt som behövs för att ge en maffig spelkänsla.

OLED-skärmen från LG serverar spelgrafiken med gnistrande bra kontrast och suverän svärta. Dessutom kan den skryta med brett formatstöd och testets bästa anslutningar.
OLED-skärmen får klara sig men en något lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna. Dessutom finns det en viss (men ytterst liten) risk för inbränning.
Läs hela testet

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Smidig och bra!

Samsung Q80T är fullspäckad med funktioner som ska garantera bra gaming.

Samsung-skärmen har både bra kontrast, vacker färgåtergivning och blixtsnabb respons, vilket resulterar i en ”smooth” spelupplevelse.
Q80T får klara sig med en enda helt kompatibel HDMI 2.1-ingång.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen