TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Samsung Q80T (QE55Q80T)

Smidig och bra!

Samsung Q80T är fullspäckad med funktioner som ska garantera bra gaming.

forfatter
Publicerad 2020-11-27 - 15:00
Karakter
Samsung Q80T (QE55Q80T)
L&B tycker
Samsung-skärmen har både bra kontrast, vacker färgåtergivning och blixtsnabb respons, vilket resulterar i en ”smooth” spelupplevelse.
Q80T får klara sig med en enda helt kompatibel HDMI 2.1-ingång.
Specifikationer
 • Storlek/typ: 55-tums 4K QLED-LCD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen
 • Ingångar: 4 HDMI (1 st 2.1), 3 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: HDR10+
 • Övrigt: OTS-högtalarsystem
 • Webb: samsung.com/se

Samsung Q80T tillhör mellanklassen bland årets modeller från Samsung, men när det gäller finesser ligger den faktiskt nära toppmodellerna. Detta är en TV med fantastisk bildkvalitet, som vi redan har fina erfarenheter av från tidigare tester – och som vi till och med utsåg till Årets bästa TV i premiumklassen. Men nu är det alltså i gaming-disciplinen den ska få mäta sina krafter!

Stöder HDMI 2.1 – men bara på en ingång

Samsungs grafiska användargränssnitt (Tizen) är en av våra favoriter inom smart-TV. Årets version har skarpare grafik och bättre organiserade menyer. TV:n är väldigt enkel att installera och känner automatiskt igen vilka enheter du har kopplat till HDMI-ingången: Vi såg till exempel att TV:n identifierade Xbox Series X korrekt och lade till den som en separat ikon på menyraden.

 

HDMI-ingången för spel är lätt att hitta tack vare symbolen med spelkontroll. Samsung har dock nöjt sig med bara denna enda ingång som helt HDMI 2.1-kompatibel. (Foto: Audun Hage)
Vi uppmätte input lag till under 5 ms, vilket är testets lägsta. (Foto: Audun Hage)

Samsung har varit förutseende nog och utrustat Q80T med en gaming-vänlig HDMI 2.1-kontakt, som också stöder VRR och ALLM. Tyvärr får vi bara en enda sådan kontakt, inte två eller ännu fler som konkurrenterna från Sony och LG kan skryta med.

Efter en uppdatering av den senaste firmware-versionen (1403) märkte vi att Samsung-skärmen var väldigt enkel att ställa in: den växlar automatiskt till rätt bildläge och korrekta inställningar för spel. Fördröjningen är också mycket kort: Vi uppmätte input lag till ner mot 5 millisekunder och ungefär 22 ms med rörelseutjämning aktiverad. Båda är väldigt bra!

Bildkvalitet, gaming

Samsung Q80T använder en VA LCD-panel med QLED-färgfilter och direkt LED-bakgrundsbelysning, som kan styra ljusstyrkan på individuella delar av skärmen (så kallad local dimming). Här finns med andra ord potential för både ett stort färgspektrum och hög kontrast!

Bilden ser mycket riktigt ytterst imponerande ut när vi testar den med PS5 och Spiderman: Miles Morales. Det här spelet bjuder på fantastiska färger och en mängd kontrastrika detaljer, och Samsung-skärmen håller inget tillbaka: djupkänslan, skärpan och inte minst glöden från solen på himlen känns väldigt realistisk.

 

Samsung Q80T har en mycket hög bildkvalitet, med både bra skärpa, kontrast och inte minst smidiga, sömlösa rörelser. Här från Spiderman: Miles Morales på PS5. (Foto: Audun Hage)

Även om Spiderman-spelet kan köras i 4K/30 fps med läckra grafiska effekter (ray-tracing) så är det ingen tvekan om att vi föredrar den mjukare grafiken i 4K/60fps-läge. Samsung-skärmen har inga problem att hänga med i Spidermans akrobatiska manövrer och responsen i spelkontrollen känns bra. Vi dras omedelbart med i handlingen, det finns inga irriterande effekter som förstör känslan.

Samsung Q80T hänger också med bra när vi utmanar den med krävande 4K/120 fps-material. Bilspelet Dirt 5 på Xbox Series X kan ha en tendens att bryta upp på mindre dugliga skärmar utan VRR (variable refresh rate), men här upptäckte vi att Samsung hängde med fint i svängarna. TV:n bevarar en bra rörelseskärpa utan tendenser till ”screen tear”. Responsen från spelkontrollen känns otroligt bra här också, vilket tyder på kort input lag.

Jämfört med den kontrastrika OLED-skärmen från LG lyckas Samsung Q80T precis som förväntat inte riktigt mäta sig med svärta och ljusfördelning/kontrast. Några av de mörkare scenerna verkar utan tvekan plattare och mindre djupa. Däremot har Samsung alltid rikligt med ljusstyrka, vilket faktiskt bidrar till bra tryck i HDR-effekterna. Man kan också använda funktionen för att förstärka detaljer i grått och på så sätt få större chans att upptäcka motståndare som gömmer sig i mörkret. Vilken av de två skärmarna som passar bäst beror faktiskt mest på omgivningen: Den klassiska uppfattningen att QLED har en fördel i ljusa rum och OLED i mörka rum, verkar gälla även i gaming-sammanhang.

Slutsats

Vi har redan utsett Samsung Q80T till den bästa allroundskärmen i sin klass, därför är det glädjande att konstatera att 55-tumsversionen också levererar varorna tillsammans med de senaste spelkonsolerna. Samsung-skärmen stöder både HDMI 2.1, 4K/120 fps och VRR/ALMM samt återger spelgrafiken med utmärkt kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning. Det enda vi saknar är fler kompatibla HDMI 2.1-ingångar! Samsung-skärmen är inte nödvändigtvis det bästa valet uteslutande för gaming – men om du letar efter en ”allätande” TV för varierad användning så är detta ett lysande alternativ.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

LG OLED CX (OLED55CX)

Spelarnas våta dröm?

Den här OLED-skärmen från LG har allt som behövs för att ge en maffig spelkänsla.

OLED-skärmen från LG serverar spelgrafiken med gnistrande bra kontrast och suverän svärta. Dessutom kan den skryta med brett formatstöd och testets bästa anslutningar.
OLED-skärmen får klara sig men en något lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna. Dessutom finns det en viss (men ytterst liten) risk för inbränning.

Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Nära de bästa

Sonys spelvänliga XH9005 fungerar bra med både PlayStation och Xbox, men saknar lite kontrast jämfört med konkurrenterna.

Sony-skärmen målar upp en färgrik och naturlig bild, i kombination med riklig ljusstyrka i HDR-effekterna.
Den direkta LED-bakbelysningen har relativt få zoner, vilket sätter gränser för kontrasten och svärtan.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend