TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Fyra storskärmar för sport

Storbilds-tv till idrottsfesten

Sommar OS i Tokyo väntar runt hörnet. En perfekt ursäkt för att införskaffa en ny tv!

forfatter
Publicerad 2021-07-20 - 12:00
L&B tycker
Specifikationer

Vi testar

 • Panasonic TX-65JX800E: 16 000 kr
 • Samsung QE65QN85A: 20 000 kr
 • Sony XR-65X90J: 19 000 kr
 • LG OLED65C1: 28 000 kr
Produktsida
Produkter i testet
 • LG OLED C1 (OLED65C1)
 • Sony X90J (XR-65X90J)
 • Samsung QN85A (QE65QN85A)
 • Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
 • [Detta test gjordes ursprungligen för fotbolls-EM 2020 men är lika relevant för årets olympiska spel i Tokyo, som börjar den 23 juli 2021. Red anm.]

  Få saker här i livet kan mäta sig med känslan av att vara åskådare på en fullsatt idrottsarena. Stämningen i publiken och framför allt det öronbedövande vrålet när någon gör mål eller sätter ett nytt rekord är något helt speciellt. Framför allt när laget eller idrottaren du hejar på vinner!

  Det är inte så lätt att återskapa den här stadionkänslan hemma i soffan, men tekniken tar oss ständigt ett steg närmare. Dussintals kameror och mikrofoner följer spelarna med laserprecision för att ta TV-tittarna närmare handlingen. Man kommer till en punkt där det nästan känns som om man är på plats, och med familj och vänner som supportrar kan det vara en fantastisk upplevelse. Men det krävs naturligtvis att man har ordentlig bild och ljud!

  Storleken räknas

  Fotboll och annan fartfylld sport ställer höga krav på TV:ns bildkvalitet och är faktiskt bland de svåraste innehållen att ”få till” rätt. Mot ett stort, sammanhängande grönt fält över hela skärmen är det lätt att se ojämnheter och brus, och det är inte alla TV-apparater som hänger med i de snabba kontringarna.

  Vad kännetecknar då en bra sport-TV egentligen? För det första måste den vara av en viss storlek, helst 65 tum eller större, så att både du och resten av gänget i soffan kan få en bra känsla. Skarp och kontrastrik ska den också vara, så att du inte missar någon endaste liten klackspark på planen. En stark, tydlig och nyanserad färgåtergivning är viktig för inlevelsen.

  Mjuka och jämna rörelser är en annan viktig aspekt: ​​Snabba kamerapanoreringar kan orsaka en ”hackig” och ibland ojämn bild, mer påkostade TV-apparater har ofta bättre videoprocessorer som kompenserar för detta – utan att förvärra saken.

  På grund av detta lönar det sig sällan att satsa på den största och billigaste skärmen du kan hitta – lägg i stället lite extra pengar på hög bildkvalitet, är vårt råd!

   

  Testet

  I detta test har vi tittat närmare på ett urval av de mest intressanta 65-tummarna i den så kallade premium-klassen 15 000–30 000 kronor. Samtliga av TV-apparaterna vi har valt är 2021-modeller och urvalet baseras på vilka föregångare som utmärkte sig i förra årets TV-tester. Bara de bästa får vara med i vårt mästerskap!

  Som vanligt ställer vi högst krav på bildkvaliteten men lägger också stor vikt vid ljudet och skötseln. Eftersom detta är ett sport-inriktat test har vi tittat extra noga på färgåtergivning, jämna rörelser och bildbehandling. Men vi har inte glömt kontrast och svärta, som fortfarande är avgörande för att filmer och TV-serier ska se bäst ut.

  Priserna som anges är riktpriser, faktiska marknadspriser kan variera under sommaren. Kom ihåg att kolla Prisjakt, Pricerunner och andra jämförelsetjänster för att hitta de bästa priserna!

  Produkter i testet

  LG OLED C1 (OLED65C1)

  Bäst på plan

  OLED-skärmar har traditionellt varit en favorit för filmer och serier, men testets målkung LG C1 fungerar bra med sport också!

  LG OLED C1 presenterar sport och annan underhållning med strålande kontrast och djupkänsla. Den beckmörka svärtan gör att den även passar utmärkt för filmtittning kvällstid.
  C1 kostar lite mer än rivalerna i testet och får klara sig med lite lägre ljusstyrka än MiniLED-skärmen från Samsung.

  Sony X90J (XR-65X90J)

  Lysande till sport och spel

  Den här Sony-bildskärmen har en lysande bildbehandling som ger den tjusiga prestanda både på planen och vid sidan av.

  Sony-skärmen serverar en skarp och mjuk bild med utmärkt ljusstyrka. Plus i kanten för snabb och användarvänlig Android-TV.
  Kontrasten är inte i klass med de allra bästa. Ljudet kunde ha varit ännu högre.

  Samsung QN85A (QE65QN85A)

  MiniLED tar poäng

  Med stark ljusstyrka, strålande kontrast och mjuka rörelser fungerar Samsung QN85A utmärkt för både sport och annan underhållning.

  Samsung-skärmen får höga poäng för både bildkvalitet, användarvänlighet och ljud: en utmärkt TV för alla typer av innehåll.
  Samsung-skärmen måste klara sig utan stöd från Dolby Vision HDR-format.

  Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

  Panasonics första Android-TV

  Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: Nu lanserar de också sin första TV med Android!

  Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet ger ett bra urval av appar.
  Kontrasten och svärtan är medelbra, och Panasonic får nöja sig med 3 HDMI-ingångar.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
  Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
  TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
  LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend