Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Bra till sport och spel

Sony XH9005 är en välutrustad och prisvärd LCD-TV med en bildkvalitet som är utmärkt på många sätt – men den är inte helt prickfri.

Av / 2020-07-09 - 00:00
Sony XH9005 (KD-65XH9005)
Audun Hage

Sony har hävdat sig väl på TV-fronten de senaste åren. Årets modellsortiment är fullt av spännande modeller som har allt från exotisk OLED-teknik till knivskarp 8K-upplösning bland specifikationerna. Trots detta är det kanske en relativt billig och ordinär 4K LCD-TV som har störst förväntningar på sig!

Sony KD-65XH9005. (Foto: Sony)

Den nya premiummodellen XH9005 har lånat mycket teknik från Sonys dyrare highend-modeller, men har en betydligt trevligare prislapp. Sony har dessutom antytt att detta kan vara deras nya ”PlayStation-TV”.

XH9005 ska nämligen vara skräddarsydd för gaming och förberedd för moderna spelkonsoler som PS5 tack vare HDMI 2.1-kompatibla ingångar och kort fördröjning (input lag), allt för att ge sömlösa upplevelser med spel. XH9005 kommer i en mängd olika storlekar, från 55 ända upp till 85 tum. Här har vi tagit oss an 65-tummare KD-65XH9005!

Design

Sony XH9005 har en strikt och läcker design, men den borstade ramen är en smakfråga. (Foto: Sony)

Sony-skärmen har en stram och rak design: en skarpskuren ram av borstad metall bidrar till ett exklusivt intryck. På samma gång drar ramen till sig lite mer uppmärksamhet än vi egentligen skulle vilja. Vi föredrar en så diskret ram som möjligt, så att det hellre är bilden som står för wow-effekten.

(Foto: Sony)

XH9005 hålls uppe av två V-formade fötter som är monterade relativt långt ut mot kanterna. TV:n står därför ganska så brett, vilket kräver en motsvarande bred TV-bänk. Fötterna kan verka lite opraktiska jämfört med exempelvis Samsung Q80T, som har en mittmonterad fot. Det kan också hamna i konflikt med en del soundbar-högtalare. Därför kan nog en väggmontering med VESA-fästen vara smart i det här fallet. Det stöter inte heller på några större problem eftersom alla kontakter är riktade åt sidan och tar lite plats.

Användning och finesser

Sony XH90 är laddad med den senaste versionen av Android-systemet (9.0) och en mängd appar. Den senaste Android-uppdateringen har blivit snabb, enkel och överskådlig att sköta.

Som de flesta Android-modeller har XH9005 fullt stöd för Google Assistant-röststyrning och inbyggt Chromecast gör det enkelt att strömma eller dela innehåll via en Android-mobil. XH9005 är också förhållandevis ”Apple-vänlig” genom att stödja AirPlay och HomeKit, så att den kan visa innehåll från iPhone eller ingå i ett Apple-styrt smarthem.

Den nya fjärrkontrollen har fått Bluetooth och är rena drömmen att använda jämfört med den gamla IR-fjärren. (Foto: Audun Hage)

XH9005 har Sonys splitter nya fjärrkontroll, vilket är en fullträff i vår bok. Den använder Bluetooth för att snabbt och effektivt kommunicera med TV:n, utan att man behöver peka den rakt mot TV:n. Detta fungerar extremt mycket bättre än den gamla infraröda varianten.

Gaming-TV

Sony har satsat hårt på att lansera XH9005 som sin ”inofficiella” Playstation-TV, skräddarsydd för moderna spelkonsoler.

Längre fram i år släpps en firmware-uppdatering som gör två av HDMI-portarna kompatibla med viktiga HDMI 2.1-funktioner. Vi pratar naturligtvis om 4K/120hz, VRR (Variabel Refresh Rate) och ALLM (Auto Low Latency Mode) som anses vara essentiella för kompatibilitet med moderna spelkonsoler. Här har XH9005 faktiskt en fördel mot många av de andra (även dyrare) Sony-modellerna!

Men tyvärr: utan tillgång till den aktuella uppdateringen – och inte heller någon ny PS5 eller Xbox att testa med – är det svårt att verifiera att XH9005 levererar allt vad Sony lovar. Som alltid med utlovade anmälda uppdateringar gäller det att beväpna sig med tålamod.

Sony-skärmen prickar däremot rätt när det gäller fördröjning. Vi uppmätte input lag till ungefär 15 millisekunder i Game-läget. Det är inte lika rekordsnabbt som bland annat Samsung Q80T, men tillräckligt för de flesta.

Input lag: Sony-skärmen har en kort fördröjning på ungefär 15 millisekunder i Gaming-läget.

Bildkvalitet

Sony KD-65XH9005 är utrustad med en 4K LCD-panel av typen VA (Vertically Aligned), som är känd för bra kontrast och svärta. Vi har tidigare testat 2020-toppmodellen XH95 med gott resultat. Den billigare XH9005 har flera likheter med denna – men också ett par viktiga skillnader.

(Foto: Audun Hage)

Till att börja med får XH9005 klara sig utan Sonys X-Wide Angle Technology, vilket i teorin ger något snävare betraktningsvinkel än toppmodellen. Vi har däremot inte upplevt några speciella problem med detta, man får sitta ganska så långt ut mot sidan för att få urlakade färger.

Inom vad som kan betraktas som normal sittposition har XH9005 imponerande starka och nyanserade färger. Faktum är att Sony-skärmen har betydligt starkare och mer intensiva färger än LG Nano90, plus att den prickar färgbalansen mer exakt. Resultatet är en bild som är engagerande att titta på, samtidigt som den känns naturlig och inte det minsta överdriven.

Sony-skärmen utmärker sig också med oerhört bra bildbehandling: skärpan är imponerande och XH9005 lyckas visa allt från lågupplösta SD-sändningar till äkta 4K-filmer från sin bästa sida, utan att introducera överdriven skärpa eller ”grötig” brusreducering. Rörelserna är väldigt mjuka och jämna, utan att ha någon onaturlig ”såpopera-effekt”. Detta är faktiskt en av de bättre TV-apparaterna vi har sett när det gäller jämna rörelser.

Perfekt för sport och spel

Ovan nämnda egenskaper gör att Sony XH9005 passar utmärkt till fartfyllt innehåll. Våra testinspelningar med Champions League-fotboll ser väldigt bra ut på Sony-skärmen, med livliga färger och strålande brusreducering. Skärmen lyckas bevara skärpan på spelarna och följer snabba kamerarörelser utan att bryta upp bilden.

Samma egenskaper är praktiska när vi kopplar in redaktionens Xbox: både first-person shooters och äventyrsspel ser skarpa och detaljerade ut i Gaming-läge, med starka färger och mjuka rörelser. Skärmen ger en snabb och sömlös upplevelse och vi hittar inget att sätta fingret på när det gäller spelprestanda. Vi kan knappt vänta med att kolla in Sony-skärmen med nästa generations spelkonsoler!

Oexakt bakbelysning

Våra första intryck av Sony-skärmen är alltså huvudsakligen mycket positiva. Tyvärr har XH9005 också ett problem som sänker helhetsintrycket. Ganska rejält, faktiskt!

En LCD-skärm är som bekant beroende av genomlysning för att visa en bild, annars skulle bilden vara helt kolsvart. Tyvärr har denna genomlysning en tråkig tendens att blöda igenom och lysa upp områden vi helst skulle vilja bevara mörka, och förstör därför kontrasten. Det är just denna oönskade bieffekt som man försöker undvika genom en finmaskig, zon-indelad LED-bakbelysning som kan dämpa ljusstyrkan fullständigt på vissa delar av skärmen.

Sony XH9005 har relativt få LED-zoner, vilket innebär att ljusa föremål får synliga konturer. (Foto: Audun Hage)

Precis som toppmodellen XH95 använder Sony XH9005 direkt LED-bakbelysning med lokal dimning, men det blir snabbt tydligt att den här versionen inte kan mäta sig med toppmodellens suveräna kontrast och ljusprecision.

För det första är det uppenbart att Sony-skärmen har relativt få individuella LED-zoner (cirka 32 zoner, efter vad vi kunde räkna/se med blotta ögat). Dessutom verkar själva ljuskontrollen förvånansvärt klumpig, det är påfallande enkelt att se hur delar av skärmen tänds och släcks i takt med bildsignalen, på ett sätt som kan verka irriterande. Detta märks extra tydligt när man ser vita undertexter mot en mörk bakgrund: varje gång en ny filmreplik i textform blinkar mot oss lyser det upp stora block på skärmen med ett gråaktigt ströljus.

Här ligger XH9005 uppenbarligen långt efter, inte bara jämfört med en highend-modell som XH95, utan också mer måttliga premiummodeller. Som jämförelse har rivalen Samsung Q80T en mycket mer exakt och mindre iögonfallande LED-bakbelysning. Vi får inte heller glömma skärmarna med OLED-teknik, där den här typen av ljusläckage inte är något problem alls.

Vi provade oss fram till olika inställningar och bildlägen, bland annat genom att ställa in local dimming till ”High”, men lyckades inte bli kvitt problemet. Vi vet inte riktigt om det beror på hårdvarubegränsningar (för få LED-zoner) eller mjukvaruproblem (dålig ljusstyrning), vi kan bara konstatera att andra tillverkare har lyckats bättre med bakgrundsbelysningen än vad Sony har gjort i XH9005.

Ljudkvalitet

Sony har utrustat XH9005 med extra högtalare. Förutom de vanliga elementen på undersidan sitter det två små diskanter längst upp på baksidan, som ska bidra till större luftighet och perspektiv (observera att bara 65-tummaren och ännu större har de extra högtalarna, 55-tummaren får klara sig utan).

Sony XH9005 har extra diskanter på baksidan. (Foto: Sony)

I praktiken uppfattas ljudet som helt okej, men inte mer än så. Röster är klara och tydliga men ljudet känns rent allmänt lite svagt och fattigt på bas. Ljudeffekter blir lite tama, grova gevärsskott låter mer som knallpulverpistoler! Här behövs helt klart en soundbar för att göra ljudet rättvisa.

Sony XH90 stöder lyckligtvis Atmos-ljudbehandling och har HDMI eARC-kontakt. Med andra ord är det en enkel sak att förbättra ljudet med en separat soundbar, som man bör budgetera med från början.

Slutsats

Sonys nya premium-LCD-TV har egentligen allt som krävs för att tillfredsställa krävande TV-entusiaster: tack vare 4K LCD-panel med LED-bakbelysning, tjusig fjärrkontroll och lovande anslutningar är det bäddat för fina bildupplevelser.

Sony-skärmen ser mycket riktigt imponerande ut i praktiken, särskilt när det gäller skärpa, färgåtergivning och allmän bildkvalitet. Bildbehandlingen är väldigt bra, med mjuka rörelser och effektiv brusreducering.

Tyvärr har XH9005 en svaghet som potentiellt kan bli oerhört irriterande för film- och serieälskare: bakbelysningen är inte lika exakt som man kan förvänta sig, den lämnar synliga skuggor och konturer runt ljusa föremål. Ännu en LCD-svaghet som de bästa modellerna har lyckats dämpa avsevärt, och ett problem som man inte har med OLED-skärmar. Vi hoppas att Sony kan minimera den här svagheten genom en framtida uppdatering, för på alla områden är XH9005 en utmärkt TV.

Karakter
Sony XH9005 (KD-65XH9005)
Premium

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen serverar en färgsprakande och kontrastrik bild och har bra inställningar för spel. Den direkta bakbelysningen har tyvärr ganska oexakt ljusstyrning, med tydligt ljusläckage runt undertexter på film.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen