TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+
Nyhet

Sony: De här TV-modellerna är ”Perfekt för PlayStation 5”

En kommande programuppdatering gör utvalda Sony-TV-apparater optimala för spel med PS5.

forfatter
Publicerad 2021-10-07 - 16:00

TV-tillverkaren Sony och spelkonsolstillverkaren Sony är två separata divisioner, men nu har ingenjörerna slagit sina kloka huvuden ihop för att se hur märkets egna TV-apparater kan optimeras för PS5. Resultatet är stämpeln ”Perfect for PlayStation® 5”.

Sony meddelade i dag att Playstation 5 får en uppdatering (mot slutet av 2021) som ska garantera snabbare, mer sömlösa och optimala spelupplevelser. På samma gång får utvalda TV-modeller i 2021-sortimentet uppdateringar så att de kan utnyttja de nya funktionerna.

Nya finesser förbättrar spelupplevelsen

Sony Bravia X95J är ”perfekt för PS5”. (Foto: Sony)

De nya PS5-funktionerna heter Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode. De hjälper till att identifiera bildinnehållet och gör det lättare för TV:n att justera kontrasten när den visar HDR-video.

Med Auto HDR Tone Mapping optimeras HDR-inställningarna direkt under den första installationen av PS5. Konsolen upptäcker sedan automatiskt om du har en kompatibel Sony-TV och väljer den bästa HDR-inställningen för den.

Den kommande bilsimulatorn Gran Turismo 7, som släpps 2022, kommer att använda mycket HDR-effekter. Här ser vi ett exempel på hur bilden kan se ut med och utan Auto HDR Tone Mapping. (Foto: Sony)

Med den Auto Genre Picture Mode-funktionen kan TV:n upptäcka om du spelar ett spel eller om du använder PS5 för att titta på filmer eller serier. TV:n kan sedan växla mellan spelläge (med kort fördröjning) till ett läge för optimal bildkvalitet.

Låter detta bekant? Tja, från hur Sony beskriver de nya funktionerna kan det likna mycket på HGiG (HDR Gaming Interest Group) och ALLM (Auto Low Latency Mode), som redan är kända i spelsammanhang. Det återstår att testa hur stor skillnad de gör i praktiken.

Sony påstår sig också ha åstadkommit en mycket kort fördröjning (input lag), nedemot 6 millisekunder med PS5 och 8K-TV:n Bravia Z9J. På andra modeller ska de ha nått 8,5 millisekunder i spelläge.

Läs också Nu får Xbox-spelen bättre bild Ett antal Xbox-titlar kan göra spelupplevelsen starkare tack vare stöd för Dolby Vision HDR-format.

Tillgänglighet

Sony har tidigare kallat vissa TV-modeller för ”Ready for Playstation 5”. Det var förra året med modellerna XH90 och ZH8. Nu går de alltså ett steg till genom att kalla vissa 2021-modeller för ”perfekta för PlayStation 5”.

Det handlar om toppmodellerna i Bravia XR-familjen, närmare bestämt Z9J, A90J, A80J, X95J och X90J – varav flera vi har testat här på Ljud & Bild.

De nya funktionerna blir tillgängliga genom en nedladdning av ny programvara för PS5 och Bravia XR-modellerna ”före slutet av 2021”, enligt Sony.

Obs! Ljudsystemen HT-A9, HT-A7000 och HT-A5000 ska också kunna användas med de nya funktionerna. Men här förväntas inte uppdateringen komma förrän våren 2022.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Inzone är Sonys nya gamingmärke Sony debuterar med speltillbehör under namnet Inzone. Inledningsvis med tre headset och två bildskärmar.
Högteknologiska pluggar för spel Svenska Urbanista har gjort en par helt trådlösa öronsnäckor som är speciellt lämpliga för spel via Bluetooth.
Du känner till spelet - snart kommer filmen! Filmen baserad på det ikoniska racingspelet Gran Turismo får premiär 11 augusti 2023!
Häftig racing i Forza Motorsport Påstås vara den mest tekniskt avancerade racingsimulatorn någonsin.
Billiga mekaniska speltangentbord i slank förpackning För spel finns det inget som slår mekaniska tangentbord. Logitech G413 SE finns i två versioner som är både kompakta och prisvärda.
Maffigt gaming-headset från SteelSeries Den nya toppmodellen Arctis Nova Pro lovar bland annat äkta surroundlyd!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend