Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sony HT-A7000

Full hemmabio med en ljudplanka

Av / 2021-07-20 - 16:21
Sony HT-A7000

De flesta ljudplankor gör tv-ljudet betydligt bättre, men få av dem lyckas få till ett tillräckligt bra surroundljud, och är därmed ingen bra ersättning för en hyfsad hemmabioanläggning.

Sony har ändå tänkt att göra ett försök med HT-A7000, som kommer finnas i butik i september. Med ett angivet pris på 15 000 kronor, landar den in i high-end-klassen och har därmed höga förväntningar på ljudet.

Den har 7.1.2 kanaler och är full av högtalarelement på insidan. Enligt Sony ska den kunna spela i alla riktningar, som man kan se av illustrationen, så kallat supreme surround sound.

Man kan själv välja vilken ljudtyp man vill ha, helt normalt stereoljud och också fullt möjligt, men när du sätter igång en tv-serie eller film kan du välja full surround och få igång alla högtalaelement. Sony kallar det Vertical Surround Engine och S-Force Pro Front Surround.

Rumskalibrering

Sony HT-A7000

Två av elementen spelar vertikalt och meningen är att ljudvågorna ska vinklas från taket och ned mot sittposition, medan diskantmembranet som är vinklat ut mot sidorna på ljudplankan, skapar bredd i ljudbilden. Ljudplankan har även inbyggd subwoofer, med två element som sitter på framsidan i mitten.

Den kan även synka ljudet med tv:ns inbyggda högtalare – Acoustic Center Sync, vilket innebär att om du har en Sony Bravia-tv kan du använda tv-högtalarna som centerhögtalare. Ljudet kan också kalibreras till rummet, med Sound Field Optimization, som man kan styra från fjärrkontrollen.

Man kan också lägga till en separat subwoofer och två extra högtalare bak, för att få en mer kraftfull bas och bättre surroundeffekt.

HT-A7000 stödjer Dolby Atmos och dts X, och du kan streama musik med Apple Airplay, Chromecast och Spotify. Via Bluetooth eller Wi-Fi över nätverk

HT-A9 i fyra kanaler

Om man hellre vill ha surroundljud med front- och bakhögtalare, kan Sony HT-A9 vara ett alternativ. Det är ett paket med fyra trådlösa högtalare, och en hub som kopplar ihop de. Tanken är att man använder tv:ns högtalare som center och använder de andra som höger/vänster, fram och bak.

Sony-högtalarna stödjer även Dolby Atmos och dts X-surround, och använder flera högtalarelement som är vända i olika riktningar, för att skapa ett stort ljudrum. Surroundeffekten kan förstärkas ytterligare med 360 Spatial Sound, som är en automatisk kalibrering, eller anpassning, till rummet. Där använder högtalaren ljudsignaler för att mäta avståndet i rummet, och anpassar sedan surroundeffekten därefter.

Upptill 12 kanaler, påstår Sony att de klarar att återskapa med 360 Spatial Sound.

HT-A9 börjar också säljas i september, och beräknas kosta 20 000 kronor.

Två trådlösa subwoofer

Samtidigt som HT-A7000 och HT-A9 kommer i butik släpps och tre nya subwoofer. SA-SW5 för 8000 kronor, SA-SW3 för 5000 kronor, och ett par bakhögtalare kallade SA-RS3S, för 5000 kronor paret.

Den större SA-SW5 har en 300 w inbyggd förstärkare, och både den och den mindre 200 w SA-SW3, är trådlösa och anpassade till Sonys ljudplanka och högtalare.

De små trådlösa bakhögtalarna, SA-RS3S, har 50 w förstärkareffekt, och ett nytt diskantelement.

Order – oktober 26, 2022 @ 09:19 e m Order – oktober 26, 2022 @ 09:19 e m Order – oktober 26, 2022 @ 09:28 e m
<
>

 

Demo_Soundscpe_360SSM_HD_H264

 

Läs också Världens bästa soundbar-högtalare? För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ljud & Bild
Rulla till toppen