TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sony HT-A7000

Full hemmabio med en ljudplanka

forfatter
Publicerad 2021-07-20 - 16:21

De flesta ljudplankor gör tv-ljudet betydligt bättre, men få av dem lyckas få till ett tillräckligt bra surroundljud, och är därmed ingen bra ersättning för en hyfsad hemmabioanläggning.

Sony har ändå tänkt att göra ett försök med HT-A7000, som kommer finnas i butik i september. Med ett angivet pris på 15 000 kronor, landar den in i high-end-klassen och har därmed höga förväntningar på ljudet.

Den har 7.1.2 kanaler och är full av högtalarelement på insidan. Enligt Sony ska den kunna spela i alla riktningar, som man kan se av illustrationen, så kallat supreme surround sound.

Man kan själv välja vilken ljudtyp man vill ha, helt normalt stereoljud och också fullt möjligt, men när du sätter igång en tv-serie eller film kan du välja full surround och få igång alla högtalaelement. Sony kallar det Vertical Surround Engine och S-Force Pro Front Surround.

Rumskalibrering

Sony HT-A7000

Två av elementen spelar vertikalt och meningen är att ljudvågorna ska vinklas från taket och ned mot sittposition, medan diskantmembranet som är vinklat ut mot sidorna på ljudplankan, skapar bredd i ljudbilden. Ljudplankan har även inbyggd subwoofer, med två element som sitter på framsidan i mitten.

Den kan även synka ljudet med tv:ns inbyggda högtalare – Acoustic Center Sync, vilket innebär att om du har en Sony Bravia-tv kan du använda tv-högtalarna som centerhögtalare. Ljudet kan också kalibreras till rummet, med Sound Field Optimization, som man kan styra från fjärrkontrollen.

Man kan också lägga till en separat subwoofer och två extra högtalare bak, för att få en mer kraftfull bas och bättre surroundeffekt.

HT-A7000 stödjer Dolby Atmos och dts X, och du kan streama musik med Apple Airplay, Chromecast och Spotify. Via Bluetooth eller Wi-Fi över nätverk

HT-A9 i fyra kanaler

Om man hellre vill ha surroundljud med front- och bakhögtalare, kan Sony HT-A9 vara ett alternativ. Det är ett paket med fyra trådlösa högtalare, och en hub som kopplar ihop de. Tanken är att man använder tv:ns högtalare som center och använder de andra som höger/vänster, fram och bak.

Sony-högtalarna stödjer även Dolby Atmos och dts X-surround, och använder flera högtalarelement som är vända i olika riktningar, för att skapa ett stort ljudrum. Surroundeffekten kan förstärkas ytterligare med 360 Spatial Sound, som är en automatisk kalibrering, eller anpassning, till rummet. Där använder högtalaren ljudsignaler för att mäta avståndet i rummet, och anpassar sedan surroundeffekten därefter.

Upptill 12 kanaler, påstår Sony att de klarar att återskapa med 360 Spatial Sound.

HT-A9 börjar också säljas i september, och beräknas kosta 20 000 kronor.

Två trådlösa subwoofer

Samtidigt som HT-A7000 och HT-A9 kommer i butik släpps och tre nya subwoofer. SA-SW5 för 8000 kronor, SA-SW3 för 5000 kronor, och ett par bakhögtalare kallade SA-RS3S, för 5000 kronor paret.

Den större SA-SW5 har en 300 w inbyggd förstärkare, och både den och den mindre 200 w SA-SW3, är trådlösa och anpassade till Sonys ljudplanka och högtalare.

De små trådlösa bakhögtalarna, SA-RS3S, har 50 w förstärkareffekt, och ett nytt diskantelement.

<
>

 

Demo_Soundscpe_360SSM_HD_H264

 

Läs också Världens bästa soundbar-högtalare? För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend