Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Auro-CX: Ny superkodek lovar 3D-ljud av högsta kvalitet

På CES-mässan i Las Vegas nästa vecka kommer ljudspecialisten Auro Technologies att presentera sin nya ljudkodek för streaming: Auro-CX.

Skrivet av / 2024-01-04 - 08:05
Auro-CX: Ny superkodek lovar 3D-ljud av högsta kvalitet

Enligt företaget är detta världens första riktigt skalbara ljudformat av nästa generation. Auro-CX är designat för att leverera högupplöst, fullskaligt 3D-ljud, samtidigt som det använder mindre lagringsutrymme och färre steg i kodningen än befintliga kodekar.

Auro-CX skalar efter behov

Det nya formatet skalar både ordlängd (bitdjup), samplingsfrekvens och antal kanaler/objekt i en enda dataström. Det gör att avkodaren kan extrahera precis vad den behöver, oavsett om det är 48, 96 eller hela 192 kHz. Endast en ström krävs alltså, oavsett önskad kvalitet och antal kanaler i andra änden.

Därmed kan innehållsleverantörer streama till allt från kräsna audiofiler med gigantiska hemmabiosystem, till vanliga användare med enkla TV-högtalare – utan ytterligare kodning. Bara genom att skala ner kvaliteten.

DUNE 2 Dune Part Two
Är det för mycket att hoppas på att få uppleva nya storfilmer som Dune: Part Two i det nya ljudformatet Auro-CX? Foto: Warner Bros.

3D-ljud i världsklass?

Dessutom hanterar Auro-CX ljudobjekt som krävs för ”uppslukande” (immersivt) surroundljud, i samma bitström. De hävdar att konkurrerande format (som Dolby Atmos / DTS:X) måste extrahera objekten från en 7.1-basmix, och att när man lägger till höjdkanaler påverkar detta den övergripande ljudkvaliteten. Speciellt i höjdkanalerna.

Läs också Hemmabio: De här sopar banan med soundbars Är det dags att ta filmupplevelserna till en ny nivå? Vi har testat sex hemmabioförstärkare som förvandlar vardagsrummet till ett inferno av bioljud!

Auro gör det annorlunda, genom att integrera objekten direkt i en mycket större 13.1-mix. Detta ska ge en mycket bättre ljudkvalitet, när man lyfter höjdinformationen genom att lägga till extra höjdkanaler till en 7.1-ljudbild. Resultatet är en mycket mer exakt approximation av skaparens intention.

Kort sagt, Auro-CX levererar 3D-ljud i precis den kvalitet du behöver och vill ha, anpassat efter ditt system. Oavsett om du är en kräsen entusiast eller en vanlig konsument. Det återstår att se om kodeken håller vad den lovar.

Mer info: auro-3D.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen