Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsung och Google lanserar konkurrent till Dolby Atmos

Ett nytt 3D-ljudformat är fött: Säg hej till IAMF!

Skrivet av / 2023-11-30 - 14:46
Samsung och Google lanserar konkurrent till Dolby Atmos

3D-surroundljud blir alltmer populärt och utbrett inom film, TV och spel, och nu tycker tydligen Samsung och Google att Dolby och DTS har haft det ”roliga” för sig själva länge nog. De två stora tillverkarna har sedan 2020 arbetat på ett eget alternativ till Dolby Atmos och DTS:X, och nu är det nya ljudformatet IAMF ett faktum.

Teamet på Samsung Research har lett utvecklingen av IAMF, en ny standard för 3D-ljudteknik (från vänster) SungHee Hwang, JeongHoon Park och WooHyun Nam (Foto: Samsung Research)
Läs också Dolby Atmos: Var ska högtalarna sitta? Många läsare undrar hur de ska placera sina Dolby Atmos-högtalare. Här försöker vi ge några svar!

IAMF är Samsungs och Googles nya 3D-ljudformat

IAMF står för Immersive Audio Model and Formats och har utvecklats av Samsung Research för att vara ett öppet, royaltyfritt format. Ljudformat baseras på öppen källkod, vilket innebär att det kan användas gratis av såväl stora företag och hårdvarutillverkare som små innehållsproducenter.

Enligt Samsung fokuserar IAMF på tre kärnfunktioner:

  1. Ljud med vertikalt perspektiv (höjdinformation)
  2. AI-baserad analys av scener (röster, bakgrundsljud etc)
  3. Användaranpassning av ljud (t.ex. tydligare tal)

”För att människor fritt ska kunna skapa innehåll med 3D-ljudteknik måste den relaterade tekniken vara öppen för alla”, säger WooHyun Nam på Samsung Research. ”Genom att tillhandahålla ett öppet källkods-ramverk för 3D-ljud, från skapande till leverans och uppspelning, kommer vi att kunna erbjuda ännu mer varierade ljudupplevelser i framtiden.”

JeongHoon Park på Samsung Research tror att IAMF-tekniken kommer att ha en stor inverkan på ljudlandskapet framöver. ”Eftersom vi lever i en tid som domineras av innehållsskapande kommer IAMF att bidra till att leda, expandera och omvandla ekosystemet för 3D-ljud”, säger han.

Med IAMF kommer användarna att kunna påverka vilken del av ljudlandskapet de vill fokusera mest på, till exempel tal eller bakgrundsljud (Foto: Samsung Research)
Läs också CES 2024: LG vinner hela 33 innovationspriser CES-mässan i Las Vegas börjar inte förrän i januari, men LG har redan vunnit ett antal utmärkelser. För vad?

Samarbetar kring öppna format

Samsung och Google är både konkurrenter och nära affärspartners inom olika områden, men ingen av dem är särskilt intresserad av dyra, licensbaserade format från tredje part.

Båda företagen är medlemmar i Alliance for Open Media, som ligger bakom videokodekar som AV1 och VP9. Samsung har dessutom utvecklat formatet HDR10+ som ett alternativ till Dolby Vision.

Eftersom IAMF nu officiellt har accepterats i ”värmen” av Alliance for Open Media sedan oktober 2023, borde det inte dröja länge innan vi hör de första ljudinspelningarna i formatet. Vem vet, kanske kommer de första att dyka upp på YouTube (YouTube stöder för närvarande inte Dolby Atmos, endast upp till 5.1 surround på vissa enheter).

Vi räknar med att få veta mer om IAMF när vi besöker CES 2024 i Las Vegas i januari. Förhoppningsvis får vi också veta om detta blir en värdig Atmos-konkurrent, eller bara en pinsam kopia.

Läs också Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet Om en soundbar inte ska vara en kompromiss gäller det att hålla tungan rätt i mun – och ett lite lösare tag om plånboken. Det lönar sig.
Läs också Hemmabio: De här sopar banan med soundbars Är det dags att ta filmupplevelserna till en ny nivå? Vi har testat sex hemmabioförstärkare som förvandlar vardagsrummet till ett inferno av bioljud!
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”Samsung och Google lanserar konkurrent till Dolby Atmos”

  1. Kjell Eriksson

    Atmos, DTS:X, IMAX Enhanced, AURO 3D, SONY 360 etc. etc.

    Hur många behöver vi?

    KE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen