Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2024: Mer ljud och bild från Dolby

Dolby visade musklerna på CES: Deras format Dolby Vision och Atmos blir allt vanligare.

Skrivet av / 2024-01-19 - 18:22
CES 2024: Mer ljud och bild från Dolby

Dolby Laboratories var naturligtvis en aktiv deltagare på CES 2024. Det amerikanska företaget, som grundades av Ray Dolby 1965, är involverat i de flesta aspekter av underhållning, film och musikproduktion, där formaten Dolby Vision och Dolby Atmos blir allt vanligare. Under CES-mässan tillkännagavs nya och utökade partnerskap med flera TV- och PC-tillverkare, streamingtjänster och bilmärken.

Dolby Atmos FlexConnect: Hisense är med

Bland de senaste teknikerna finns Dolby Atmos FlexConnect, som syftar till att göra Dolby-surroundljud mer tillgängligt. Kinesiska TCL var först med att lansera den här funktionen på förra årets IFA-mässa, och på CES 2024 tillkännagav Hisense också stöd för FlexConnect.

Chiptillverkaren MediaTek meddelade också nyligen att Dolby Atmos FlexConnect kommer till deras smart-TV-plattform Pentonic, som används av flera välkända TV-tillverkare. Så vi kan nog förvänta oss att fler kommer att lansera funktionen framöver.

Dolby Atmos FlexConnect gör det möjligt att ansluta trådlösa surroundhögtalare direkt till TV:n, utan behov av en separat soundbar. Med hjälp av inbyggda mikrofoner och kamerasensorer i TV:n kan den lokalisera, mäta och optimera ljudåtergivningen från de extra högtalarna, även när de inte är optimalt placerade i rummet.

Hisense 110UX kan anslutas till ytterligare surroundhögtalare via Dolby Atmos Flexconnect (Foto: Audun Hage)
Läs också Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas Din nästa TV-skärm kommer att vara kolossal, knivskarp, bländande ljusstark och... transparent?

Mer Dolby Atmos-innehåll för bilen

Dolby gör också framsteg i bilvärlden: mer än 10 biltillverkare runt om i världen har lanserat fordon med stöd för Dolby Atmos.

På CES 2024 tillkännagav Dolby ett utökat partnerskap med Mercedes-Benz, ljudbokstjänsten Audible och Amazon Music. Partnerskapet innebär att Mercedes-ägare kan få tillgång till Audible och Amazon Musics katalog av musik och fängslande berättelser, i ett uppslukande Dolby Atmos-format.

(Om du har en Mercedes med ett kompatibelt system, det vill säga – Burmester 4D och 3D ljudsystem med den senaste MBUX-generationen)

Dolby organiserade också en visning av Lotus Eletre sport-SUV, som levereras med ett kraftfullt Dolby Atmos-kompatibelt ljudsystem. Vi har redan testat den här bilen här hemma, men den kommer till USA senare i år (Foto: Dolby)
Läs också Mercedes EQE med Dolby Atmos: Wow! Burmester-anläggningen i Mercedes EQE har fått en uppskattad uppdatering med Dolby 3D-ljud och vi kan avslöja att det låter riktigt häftigt! Men det finns en tråkig nyhet för befintliga EQE-ägare.
Läs också Skär genom luften som en skalpell Lotus Eletre är fantastisk att köra, är rymlig som en limousin och går långt.

Dolby för PC och spel

Dolby har också fått med sig flera PC-tillverkare på tåget: Alienware och ASUS har lanserat sina första PC-gamingskärmar med stöd för Dolby Visions HDR-egenskaper: närmare bestämt Alienware 32 4K QD-OLED Gaming Monitor (AW3225QF) och ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM. De nya bildskärmarna stöder även Dolby Vision för spel, vilket ger bättre kontrast för spel som stöder det.

Sist men inte minst meddelade Dell också att de senaste bärbara datorerna i XPS-familjen kommer att stödja både Dolby Vision och Dolby Atmos.

Alienware 32 4K QD-OLED Gaming Monitor får Dolby Vision (Foto: Alienware)

Dolby för Apple Vision Pro

I veckan bekräftade Apple att deras kommande Vision Pro AR-glasögon även kommer att ha stöd för Dolby Vision HDR och Dolby Atmos surroundljud (spatial audio).

Läs också Apple Vision Pro kommer tidigare än väntat Tidigare rykten om stora förseningar visade sig vara falska.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen