Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

De bästa TV-apparaterna från CES 2024

Din nästa TV-skärm kommer att vara kolossal, knivskarp, bländande ljusstark och... transparent?

Skrivet av / 2024-01-17 - 21:24
De bästa TV-apparaterna från CES 2024

CES 2024 är över för den här gången: Här är några av höjdpunkterna bland de TV-nyheter vi såg i Las Vegas!

Redaktionen är tillbaka på kontoret och jetlagen har lagt sig – men intrycken dröjer sig kvar. Under CES-mässan besökte vi många av de stora TV-tillverkarnas utställningar och fick ta del av deras senaste nyheter. Det var allt från prototyper och extravaganta flaggskeppsmodeller – till mer ”normala” TV-nyheter, som under året också kommer att göra sig påminda på den nordiska marknaden.

Bland de många TV-skärmar vi såg fanns det naturligtvis några som stack ut som särskilt spännande och imponerande.

Här är de bästa TV-apparaterna från CES 2024!

Hisense 110 UX: Knivskarp koloss

Hisense 110UX @ CES 2024. (Foto: Audun Hage)

Toppmodellen från kinesiska Hisense var en av de grymmaste vi såg på utställningsgolvet på Las Vegas Convention Centre (LVCC). Det var inte den största TV:n på mässan – den äran går till 115-tummaren från TCL – men det var förmodligen den ljusstarkaste och skarpaste. Med en bländande ljusstyrka på 10 000 nit och hela 40 000 dimningszoner lyckas den producera en mycket kontrastrik, skarp och sömlös bild. Hisense UX har också ett kraftfullt ljudsystem integrerat i sin eleganta sockel. Prislappen vet vi inte ännu, men med tanke på specifikationerna blir det säkert ett sexsiffrigt belopp! Mindre 98- och 75-tumsversioner förväntas också.

LG G4: Ny OLED-generation från LG

Detta blir efterföljaren till en av förra årets bästa OLED-TV – LG G3, som bland annat imponerade med den nya ”MLA” OLED-tekniken. 2024-utgåvan av OLED G4 har en ny superintelligent videoprocessor (Alpha 11), ett nytt operativsystem (webOS 24) och nytt för i år är att 83-tumsutgåvan också har en panel med högre ljusstyrka (Brightness Booster Max). Med sådana förbättringar under huven kan LG-skärmen sticka ut som en av de mest spännande nykomlingarna i år.

LG OLED Signature T4: «T» for Transparent

LG OLED Signature T. Från LG:s svit på Mandalay Bay-hotellet i Las Vegas (Foto: Audun Hage)

Transparenta OLED-skärmar är i sig inget nytt, men LG OLED T är kanske den mest övertygande vi har sett hittills – och den är skräddarsydd för hemmabruk. Den eleganta OLED-skärmen har en motoriserad duk bakom panelen, vilket gör att den kan växla mellan transparenta och svarta bakgrunder. Designen är genomtänkt med en dedikerad hylla som kan stå på golvet eller hängas på väggen. TV:n har också trådlös videoöverföring för att minimera kabeltrassel.

Läs också Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV Är en genomskinlig OLED-TV genialt, eller bara en gimmick?

Panasonic Z95A: OLED i mästarklass

Panasonic Z95A (Foto: Audun Hage)

Panasonics nya toppmodell Z95A är efterföljaren till MZ2000E, som var en av de bästa OLED-skärmarna vi testade förra året. Den använder (precis som LG G4) den senaste MLA OLED-panelen från LG Display, i kombination med en uppgraderad videoprocessor (HCX AI). Med Panasonics välkända bildbehandling och ett 360-graders ljudsystem från Technics ombord är det här en kraftfull TV.

PS. Panasonic Z95A kommer också att få sällskap av Z93 i 77 tum (utan MLA). Dessa Panasonic-modeller blir de första att använda det nya operativsystemet Fire TV som utvecklats i samarbete med Amazon.

Samsung QN900D: Håller 8K-flamman vid liv

Samsung QN900D. (Foto: Audun Hage)

Samsungs 8K-flaggskeppsmodell i QN900-serien har fått en saftig uppgradering i år, i form av en ny videoprocessor med AI-teknik. Den har kraftfull bildbehandling och fingertoppskontroll över MiniLED-bakbelysningen. Vi fick en glimt av QN900D vid Samsungs First Look-event i Las Vegas, där den imponerade med knivskarp och supermjuk bildåtergivning.

Samsung MicroLED: Vacker TV för de superrika

Samsung MicroLED. (Foto: Audun Hage)

Samsung fortsätter att utveckla den exotiska MicroLED-tekniken, en egenutvecklad panelteknik som kombinerar de bästa fördelarna med OLED och LCD. Skärmarna är modulära och skalbara, vilket gör det möjligt att specificera ett brett utbud av skärmstorlekar. Nytt för i år är en ny skärmstorlek på 76 tum. Bildkvaliteten är mycket imponerande, men prislappen ligger fortfarande på flera miljoner.

Samsung S95D: Ännu bättre kontrast?

Samsung S95D. (Foto: Audun Hage)

Det här är toppmodellen med QD OLED-teknik, som har fått några små men intressanta förbättringar i år. OLED-panelen sägs ha uppnått ännu högre ljusstyrka, men kanske ännu viktigare är att skärmen har ett nytt antireflexfilter som minskar reflektionerna från omgivningen. Vi fick en lovande demonstration av TV:n i Las Vegas.

Sony Bravia Z95M/ X95M (?) – MiniLED-prototyp

Sonys nya MiniLED-bakbelysning i aktion, uppe till höger (Foto: Sony)

Den här modellen är inte officiell ännu, men vi fick en smygtitt på CES som såg lovande ut: Sony har utvecklat en ny drivkrets för MiniLED-dioderna, som kommer att användas i en kommande toppmodell för 2024. Det är ännu inte klart exakt vad den kommer att kallas. Det lilla vi såg i Las Vegas verkade lovande: Vissa scener såg kusligt verklighetstrogna ut, tack vare den imponerande exakta och noggranna kontrollen av bakbelysningen, som följer detaljerna i bilden till punkt och pricka.

TCL 115″ X955: Think big!

Go big or go home: Marek Maciejewski, TCL:s chef för produktutveckling i Europa bredvid den 115 tum stora TCL QM891 (X955) (Foto: Audun Hage)

Det gäller att tänka stort om man vill lyckas på den amerikanska marknaden, och det verkar fungera bra för storskärmstillverkaren TCL. Den 115 tum stora QM891 (även känd som X955 här i Europa) är en av de största TV-apparater som någonsin varit tillgängliga för vanliga konsumenter. Vi kan inte säga så mycket meningsfullt om bildkvaliteten ännu, annat än att skärmen är STOR! Vi hoppas att vi får möjlighet att testa den så småningom, eftersom den förväntas komma till Norden under våren.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen