Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2024: Så här ser LG:s transparenta OLED Signature T ut på nära håll

Är en genomskinlig OLED-TV genialt, eller bara en gimmick?

Skrivet av / 2024-01-09 - 18:16
CES 2024: Så här ser LG:s transparenta OLED Signature T ut på nära håll

LG överraskade många (inklusive oss) när de drog upp en trådlös och transparent OLED-TV ur hatten under sin CES-presskonferens. Trådlösa och transparenta OLED-TV-apparater har visserligen visats tidigare, men bara var för sig, inte i en och samma TV!

Den här gången är det inte heller bara ett futuristiskt koncept, utan en aktuell modell som LG planerar att släppa på marknaden 2024. Med det sagt – TV-teknik på den här nivån kommer förmodligen att kosta några kronor, så vi blir inte förvånade om OLED Signature T 77″ får en sexsiffrig prislapp.

Läs också LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig Kan växla mellan klar och transparent, eller kolsvart bakgrund med en knapptryckning.

En närmare titt på OLED Signature T

Vi hade redan sett den trådlösa displayen på scenen, men sedan bjöd LG upp oss till sin privata svit, på 60:e våningen på hotellet Mandalay Bay. Här fick vi en närmare titt på den trådlösa, genomskinliga skärmen. Och det var faktiskt ganska fascinerande att se.

Tekniken fungerar på så sätt att det svarta bakgrundslagret i OLED-panelen har tagits bort, så att de återstående OLED-pixlarna som återger RGB och vitt sitter på transparent glas. Den svarta bakgrunden har ersatts med en motoriserad duk, som kan dras upp eller ner efter behov.
Det finns alltså inga elektriska knep i själva panelen utan snarare en fysisk ”rullgardin” av okänt material, som blockerar ljus från att komma in bakifrån. Den ska kunna blockera både dagsljus och direkt solljus, men vi hann inte kolla exakt hur ljustät den är.

På anslutningssidan använder OLED T samma trådlösa kopplingsbox som OLED M. Att bli av med överflödiga kablar är såklart extra välkommet på en genomskinlig skärm, där kablarna är mer synliga! (Foto: Audun Hage)

Bildkvaliteten är inte alls dålig: LG OLED T har samma skärpa och samma fylliga färgnyanser som vi förknippar med OLED. Kontrasten och svartnivån kommer givetvis att bero på om bakgrunden är där eller inte. Men vi kan nog inte räkna med samma ljusstyrka och kontrast som de allra kraftfullaste OLED-apparaterna med MLA-paneler etcetera.

Att ha en genomskinlig skärm är faktiskt ganska kul. De delar som annars skulle vara mörka är alltså genomskinliga, men färgerna är klara och distinkta. Den del som annars skulle vara kolsvart är nu genomskinlig, och det ger en tredimensionell djupeffekt där det nästan ser ut som att objekten på skärmen svävar. LG-skärmen har även en lampa på baksidan som lyser upp väggen bakom och förstärker detta intryck.

Vi tycker att det är ”pretty cool”, som amerikanarna säger. Och när vi saknar kontrast är det bara att höja svartnivån igen – bokstavligt talat – med ett tryck på fjärrkontrollen.

OLED-skärmar av den transparenta typen är nog i första hand aktuella för professionellt bruk, digitala skyltar, reklam och så vidare. Men vem vet, det kanske kan locka hemma också? Vad tror du?

OLED T-skärmen har för övrigt ganska användbart inbyggt ljud. Det finns inbyggda högtalare i hyllkonstruktionen som sprider ljudet ner mot golvet och utåt. Men om du satsar på den väggmonterade versionen av TV:n är det förmodligen mer troligt att du väljer en ljudlimpa med trådlös ljudöverföring – till exempel en LG med WowCast.

Förutom OLED Signature T visade LG bland annat OLED M4 (numer även i 65 tum) och OLED G4, där det rapporteras om kraftigt förbättrad ljusstyrka. Båda de ovan nämnda modellerna får även LG:s nya och superkraftiga videoprocessor Alpha 11. Medan den populära C-serien – OLED C4 – får nöja sig med den enklare Alpha 9 gen. 7.

Läs också LG visar upp nya soundbars Smal väggprydnad eller fett Atmos-surround? LG låter dig välja.
Läs också LG kunde inte hålla sig: Här är OLED M4, G4 och C4 De nya OLED-TV-apparaterna i serierna M4, G4 och C4 är redan officiella.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen