Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2024: LG presenterar nya OLED-TV

De nya OLED-TV-apparaterna i serierna M4, G4 och C4 är redan officiella.

Skrivet av / 2024-01-03 - 13:14
CES 2024: LG presenterar nya OLED-TV

LG Electronics visar traditionellt upp årets TV-nyheter under CES 2024. Sydkoreanerna är dock kända för att vara lite snabba på avtryckaren, så de avslöjar den senaste 2024-generationen av sina OLED-TV-apparater redan nu – en vecka innan avspark.

De nya OLED-TV-apparaterna i serierna M4, G4 och C4 är arvtagarna till respektive modellserie från 2023. Skärmstorleken går ända upp till 97 tum!

LG 2024 OLED TV

Den största nyheten för 2024 är att LG introducerar en (påstås det) kraftigt förbättrad videoprocessor: Den nya α (Alpha) 11 AI-processorn har utvecklats av LG specifikt för OLED-TV. Den används på toppmodellerna LG SIGNATURE OLED M4 och LG OLED G4. Den utlovar bland annat 70 procent förbättring av grafisk prestanda och 30 procent snabbare bearbetning jämfört med föregångaren α9.

Bland intressanta finesser hittar vi en uppgraderad uppskalning, som använder exakt bildanalys på pixelnivå för att göra objekt och bakgrunder skarpare. Processorn använder maskininlärning/artificiell intelligens för att analysera och utvärdera vilka objekt som ska bearbetas och hur – allt för att ge en tydligare och mer levande tittarupplevelse. Skärmarna har även Dynamic Tone Mapping Pro som finjusterar ljusstyrka och kontrast genom att analysera små variationer i bilden.

LG OLED M4. (Foto: LG Electronics)

LG Signature OLED M4, OLED G4 och C4

LG:s trådlösa OLED TV M4 är flaggskeppsmodellen i Signature-serien för 2024. Den finns nu i en ny 65-tums skärmstorlek, i tillägg till 77, 83 och 97 tum. Den trådlösa Zero Connect Box överför audio/video trådlöst till skärmarna, utan behov av en HDMI-kabel. Tekniken introducerades för första gången på M3-modellen ifjol.

Både M4- och G4-modellerna använder LG:s MLA OLED-panel med extra kylning och högre ljusstyrka. Den mer prisvärda C4-modellen (efterföljaren till 2023 års modell C3) måste fortfarande klara sig utan MLA-teknik, och använder för övrigt den något enklare α9-videoprocessorn. Alla de nämnda modellerna har även stöd för HDMI 2.1 på alla ingångar.

Toppmodellerna har också AI Sound Pro som kan simulera upp till 11.1.2-surroundljud, medan WOWCAST och WOW Orchestra säkerställer trådlös integration med LG:s nya ljudlimpor. 2024-modellerna har också stöd för smarta hem-standarden Matter, i tillägg till Apple AirPlay och Google Chromecast.

Läs också Nu lanserar även LG 98-tums TV-apparater Lanserar nya stora LCD-skärmar med 8K- och 4K-upplösning.
Läs också LG visar upp nya soundbars Smal väggprydnad eller fett Atmos-surround? LG låter dig välja.

Stöder 4K/144Hz videosignaler

Som tidigare meddelats stöder LG-skärmarna nu videoformat upp till 4K 144Hz, vilket i första hand kommer att tilltala hardcore gamers. LG:s OLED-TV har ett gediget rykte i spelvärlden tack vare massor av funktioner och fördelar, som till exempel menyinställningen Game Optimizer där man enkelt kan optimera för olika spelgenrer, samt stöd för NVIDIA G-SYNC® och AMD FreeSync VRR.

Läs också LG:s nya OLED-TV-apparater kan bli ännu mer spelvänliga Här är vad ryktena hittills säger om LG:s nya C4- och G4-modeller.

Nytt användargränssnitt: webOS 24

LG lovar också att det nya användargränssnittet webOS 24 ska ge användarupplevelsen ett tydligt lyft. Med den senaste versionen av webOS kan man skapa upp till tio individuella användarprofiler med skräddarsydda inställningar, egen startskärm och preferenser – inklusive vilka bildinställningar man föredrar. I vissa länder kommer TV:n också att kunna känna igen användarnas röster och byta till rätt profil.

Som tidigare meddelats lovar LG även att hålla användargränssnittet uppdaterat under de kommande fem åren. Denna uppgradering kommer även att gälla utvalda modeller från 2022 och 2023.

Stärkta av en klassledande OLED-TV och en imponerande QNED-serie fortsätter LG att hävda sin dominans på premium-TV-marknaden med (…) ett utmärkt utbud av innehåll och tjänster tillgängliga på företagets webOS smart TV-plattform”, säger Park Hyoung-sei, president for LG Home Entertainment.

LG:s 2024 OLED TV-modeller kommer att visas upp under CES 2024 nästa vecka. Vi ser fram emot att ta en närmare titt i Las Vegas!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen