Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

LG:s 2024 OLED-modeller går upp till 144Hz

Här är vad ryktena hittills säger om LG:s nya C4- och G4-modeller.

Skrivet av / 2023-12-11 - 14:56
LG:s 2024 OLED-modeller går upp till 144Hz

Nytt år, nya möjligheter på TV-fronten: Under den andra veckan i januari kommer CES 2024 att vara årets första och största teknikevenemang. Här kan vi se fram emot en rad spännande nyheter från de stora TV-tillverkarna, inklusive sydkoreanska LG – där de första ryktena redan har börjat läcka ut.

Läs också CES 2024: LG vinner hela 33 innovationspriser CES-mässan i Las Vegas börjar inte förrän i januari, men LG har redan vunnit ett antal utmärkelser. För vad?

LG OLED G4 och C4 går till 144Hz

LG har haft stora framgångar med sina OLED-modeller för 2023, särskilt flaggskeppet OLED G3. Dess mer prisvärda lillebror, OLED C3, har också varit populär, även om den här modellen är mer av en evolution än föregångaren C2 från 2022.

Läs också LG:s nya OLED höjer ribban Vi har just haft LG:s nya 2023-modell OLED G3 på besök i testrummet. Har vi redan nu sett årets bästa TV?

Efterföljarna för 2024 förväntas heta OLED G4 och OLED C4. LG OLED G4 förväntas bygga vidare på MLA-tekniken (Micro Lens Array), vilket innebär en betydande förbättring av ljusstyrkan. G4 kan ha potential för en ljusstyrka på upp till 3000 nits, men det är för närvarande osäkert om C4 också kommer att använda sig av denna teknik i nästa generation.

En sak som verkar klar är dock att 2024 års generation av LG:s OLED-skärmar kommer att öka uppdateringsfrekvensen från 120 till 144 Hz.

Chiptillverkaren AMD publicerade av misstag några av specifikationerna för några av 2024-modellerna där det hävdades att skärmarna stöder VRR vid panelfrekvenser från 40-144Hz. Informationen har sedan dess tagits bort från AMD:s webbplats.

Det ser alltså ut som att LG kommer att öka panelfrekvensen under 2024 för att möta behoven hos krävande PC-spelare. Konkurrenterna Samsung och TCL erbjuder redan upp till 144Hz på några av sina bästa TV-apparater.

LG OLED G3 kommer sannolikt att ersättas av OLED G4 under 2024 (Foto: LG)

Ny videoprocessor (Alpha 10?)

Det ryktas också att LG har utvecklat en ny och kraftfullare videoprocessor för toppmodellerna. Den nuvarande Alpha9-processorn har förbättrats genom flera generationer, men till 2024 kan det komma en helt ny modell under namnet Alpha 10. Den nya processorn ryktas innehålla en Neural Processing Unit (NPU), vilket i praktiken betyder artificiell intelligens.

I teorin kan videoprocessorn använda detta för att analysera bilder mer effektivt, reducera brus, identifiera och prioritera vilka objekt i bilden som ska bearbetas. Ljud kan också analyseras och uppgraderas. Detta kan leda till både synliga och hörbara förbättringar i LG:s 2024 OLED-TV-apparater.

LG:s Alpha 9-videoprocessor kan komma att ersättas av en ny, smartare Alpha 10 år 2024.

Pris och tillgänglighet

De nya 2024-modellerna från LG förväntas finnas i butik runt april/maj 2024. Priser, exakta modellnamn och skärmstorlekar är för närvarande okända.

LG Electronics kommer att hålla en presskonferens den 8 januari kl. 08:00 i samband med öppnandet av CES 2024. Ljud & Bild kommer att vara på plats, så vi kommer att ta en närmare titt på vilka av ryktena (och mer därtill) som visar sig vara sanning!

Källor: ETNews, FlatpanelsHD, AVCaesar

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen