Jag har sett fram emot att få ha Denon AVC-X6800H på testbänken. En 11,4-kanals surroundförstärkare, som erbjuder 13,4 kanaler om du har en extra effektförstärkare i lager.
Den är en bra bit mindre än flaggskeppet AVC-A1H. Både på höjden och djupet, och inte minst väger den bara hälften så mycket med sina 15,6 kilo. Med två kanaler drivna samtidigt kan den fortfarande leverera 140 watt per kanal i 8 ohm, bara 10 watt mindre än flaggskeppet.
Enkel installation
I typisk Denon-stil är installationen en barnlek. Inställningsmenyn frågar dig efter hand om du har bakhögtalare och hur många, och samma sak för höjdhögtalare och subwoofers. Och den visar vilka anslutningar som ska användas för var och en. Den frågar också om du har fler än 11 högtalare, och därmed också en extra effektförstärkare.
Att ansluta förstärkaren till nätverket är en barnlek för iPhone-användare, som helt enkelt väljer den från Wi-Fi-listan under ”AirPlay-enheter”. Som standard visar förstärkaren ljudnivån i steg från 0–99, men du kan också välja en decibelskala, där 0 dB är referensnivån, och sedan gå upp eller ner härifrån. Tänk på att referensnivån är hög! Det är hur högt regissören har bestämt att en film ska låta i en biograf. TV-innehåll och musik ska definitivt skruvas ner från den här nivån, och i 9 fall av 10 är filmer också för högljudda på den här nivån, enligt min mening. Men det är en nivå som förstärkaren ska kunna leverera utan förvrängning.
Inte en receiver
Observera att jag kallar det en förstärkare och inte en mottagare, eftersom det senare endast används för produkter med en inbyggd FM-mottagare. Relevansen av detta år 2024 kan diskuteras, men det är i alla fall definitionen. Men Denon AVC-X6800H har både internetradio och andra streamingtjänster inbyggda, så jag kommer inte att klandra dig om du väljer att kalla den för en receiver.
Hittills i mitt test är jag imponerad av AVC-X6800H:s prestanda: den är kontrollerad, den låter bra på dialog och musik i filmer, och med fyra takhögtalare är det en riktigt stor och luftig ljudbild.
Rumskorrigering
Med Audyssey rumskorrigering blir ljudet mycket bra. Men du kan också välja att betala för en Dirac-licens, för ännu mer exakt ljud i ditt rum. Hittills har jag bara testat med Audyssey, som är övertygande i Reference ljudläge. Jag ser fram emot att få Dirac att fungera så småningom. Vilket kräver en extra mätmikrofon, t.ex. miniDSP Umik-1.
Varför inte ett extra par fronthögtalare?
Inledningsvis frågade jag om Denon-förstärkaren saknar något. För film och TV i surroundljud vill jag använda vårt referenshögtalarsystem från Procella. Med satellithögtalare och subwoofer. Men sedan vill jag koppla in ett par andra högtalare för stereolyssning.
Man kan ha ett extra par fronthögtalare (Speaker B), men bara om man använder max nio förstärkarkanaler för surround. Detta borde inte vara nödvändigt, eftersom man inte behöver använda det extra paret samtidigt som surroundsystemet. Om man kunde ställa in högtalarutgången för det tredje paret takhögtalare till att istället mata ett extra par fronthögtalare med ström, så skulle problemet vara löst – även om man har använt alla elva förstärkarkanaler i surround.
Det är en petitess för den som ändå inte använder mer än 9 högtalarkanaler för surround. Men de som maximerar kommer att känna av bristen.
Konkurrenter till Denon AVC-X6800H
Denon-receivern kostar cirka 42 000 kronor och har konkurrens i form av Onkyo TX-RZ70, Pioneer VSX-LX805, Marantz Cinema 30 och Yamaha RX-A8A. Ingen av dem har kommit in för test, så för tillfället kommer detta att vara ett enskilt test av Denon-förstärkaren. Jag ser fram emot att berätta mer om mina erfarenheter av förstärkaren så småningom.
Mer info: hifiklubben.se