Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hemmabio-flaggskepp från Pioneer och Onkyo

Samarbetet mellan Pioneer och Onkyo ger oss nu två gigantiska hemmabio-receivrar med de flesta funktioner man kan drömma om.

Skrivet av / 2023-03-29 - 21:14
Hemmabio-flaggskepp från Pioneer och Onkyo

Om du är ute efter bättre ljud i din hemmabio får du ett par bra förslag här – du kan välja om du vill ha Pioneer VSX-LX805 eller Onkyo TX-RZ70. De påminner mycket om varandra, men har några viktiga skillnader.

Pioneer-VSX-LX805_Front_2000x2000 copy
Foto: Pioneer

Pioneer VSX-LX805

Pioneers nya flaggskepp VSX-LX805 har hela 11 högtalarkanaler, och med två av dem som drivs samtidigt i stereo erbjuder den 150 watt per kanal.

Receivern har utgångar för fyra subwoofers, medan separat processering är begränsad till två subwoofers. Detta är därför en 11.2-receiver, även om Pioneer hävdar 11.4.

 

Dirac Live

Det som däremot är coolt är att Pioneer-receivern har Dirac Live-rumskorrigering, med möjlighet att lägga till Dirac Live Bass Control för upp till två individuella subwoofers. Detta kostar några tusenlappar extra. Båda korrigeringssystemen använder så kallad artificiell intelligens (AI) och maskininlärning för att hitta de bästa inställningarna för din anläggning i ditt lyssningsrum.

Om du däremot är nöjd med Pioneers egna beprövade MCACC-kalibreringssystem är även detta inbyggt.

Pioneer-VSX-LX805_Hero_2000x2000 copy
Foto: Pioneer

Klasse AB-förstärkning

Pioneer lovar “audiofil ljudkvalitet” från VSX-LX805, och det förväntar vi oss också i den avancerade klassen. Bland annat har den två flerkanaliga ESS 32-bitars Sabre HyperStream DAC. Men ännu mer intressant är det faktum att Pioneer här har gått tillbaka till klass AB-förstärkning. Det har de inte använt det sedan det gamla flaggskeppet VSA-AX10Ai från 2003, vilket fortfarande är bland det bästa vi har hört. Hör där, klass D!

Läs också Världens bästa soundbar-högtalare? För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

Immersive och HDR

Naturligtvis är både Dolby Atmos och DTS:X immersive-ljudformat inbyggda, och receivern stöder Dolby Atmos Music med Apple Music och Tidal. Auro3D kommer också att stödjas vid lanseringen i juni.

Med 11 kanaler, kan den exempelvis konfigureras till 7.4.2 eller 9.2.2, där mittensiffran beskriver antalet höjdkanaler och det sissta är antalet subwooferkanaler.

Av HDR-format stöds Dolby Vision och HDR10+ och naturligtvis vanlig HDR10. HDMI 2.1 stöder 4K 120 Hz och 8K 60 Hz.

Pioneer-VSX-LX805_Back_2000x2000 copy
Foto: Pioneer

Anslutningar

Pioneer VSX-LX805 har sju HDMI-ingångar, tre utgångar och naturligtvis stöd för eARC (utökad ljudretur). Bland andra intressanta kontakter hittar vi två balanserade XLR-ingångar och dito utgångar. Trevligt om du till exempel vill ansluta en balanserad hörlursförstärkare.

Strömning

Strömningsfunktioner inkluderar Chromecast, AirPlay 2, Spotify, Tidal samt Bluetooth med aptX för bättre ljud. Receivern kan styras med röstassistenter som Google, Alexa och Siri via smarta högtalare, och IP-kontroll är också möjlig.

Roon Ready-certifiering förväntas i september.

onkyo_tx-rzx70
Foto: Onkyo

Onkyo TX-RZ70

Vi ger inte så mycket spaltutrymme till Onkyo-receivern TX-RZ70, som är praktiskt taget identisk. Även här 11 kanaler, angiven med 10 watt mindre effekt per kanal. Det kan finnas ett annat sätt att ange mätningarna, vi misstänker att de är identiska. Klass AB får du här också.

Även här får du samma sju HDMI-ingångar med stöd för 8K 60Hz och 4K 120Hz.

Dubbla 32-bitars ESS Sabre DAC här också, Dirac rumskorrigering och baskontroll. Samma röstkontroller, stöd för samma format på ljud- och videosidan. Inklusive Roon Ready, som kommer i september.

 

Där Onkyo-receivern skiljer sig från Pioneer är att den bara har två subwooferutgångar, men med separat bearbetning för båda betyder det att de faktiska subwooferkanalerna är desamma. Om du behöver fyra subwoofers kan du köpa två y-kablar och få samma resultat.

Observera att Onkyo-receivern inte har XLR in eller ut, så där har de sparat.

Annars skulle vi tro att du får mycket liknande nöje från båda förstärkarna.

Priser och tillgänglighet

Pioneer VSX-LX805 kostar 3499 euro, medan Onkyo TX-RZ70 blir något billigare: 3299 euro. Båda kommer i juni.

Läs mer:

eu.pioneer-av.com

eu.onkyo.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ny Sony-förstärkare för din hemmabio

Otroligt att Schiit har gjort detta

Pioneer och Onkyo slår till i hemmabion

Denna processor anpassar ljudet till rummet

Drömförstärkare för hemmabio från Marantz

McIntosh släpper AV-receiver med Dolby Vision

Rulla till toppen