Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Nyhet

Yamaha har tänkt på ”allt” i sina nya surroundreceivrar

Yamaha smäller till med tre nya surroundreceivrar, där ljudkvaliteten har fått full fokus. RX-A4A, RX-A6A och RX-A8A kommer att bli häftiga!

Skrivet av / 2021-05-20 - 16:18
Yamaha har tänkt på ”allt” i sina nya surroundreceivrar

Aventage är Yamahas flaggskeppsserie med hemmabioförstärkare och receivrar, ett koncept som fyller 10 år i år. Tre av dessa år har gått till utvecklingen av de nya modellerna, RX-A4A, RX-A6A och den mest kraftfulla RX-A8A. Detta är den längsta tid Yamaha någonsin lagt på sina surroundreceivrar. Så vi hoppas att de har använt tiden väl.

Den mest uppenbara skillnaden från tidigare receivrar är designen, som har blivit mer minimalistisk. Och de matchar de billigare RX-V4A (läs vårt test här) och RX-V6A.

Yamaha Aventage 2021 RX-A4A RX-A6A RX-A8A
Foto: Yamaha

Mekaniska förbättringar

Men än viktigare är vad som gjorts med ljudet. Till exempel är kabinettet byggt på ett styvare och stabilare chassi än tidigare. Och den femte foten flyttas från chassiets mitt till strax under transformatorn för att fördela och minimera vibrationer. Denna är nu centrerad på framsidan av kabinettet, och själva transformatorn är också nyutvecklad för att leverera mer stabil ström med mindre vibrationer.

Förstärkarna är symmetriskt konstruerade, med god separering mellan effektförstärkarstegen. Analoga och digitala kretsar har var och en sin egen strömförsörjning för att helt separera dem från varandra.

Yamaha Aventage Fifth Leg
Med ett styvare chassi och med den femte foten direkt under transformatorn kommer Yamahas nya Aventage-receivrar vara mindre benägna att vibrera. Foto: Yamaha

Ny, framtidssäker DSP

RX-A4A, RX-A6A och RX-A8A har fått en ny DSP-processor från Qualcomm (QCS407), som har 64-bitars upplösning jämfört med föregående 32. Den har 7 gånger bättre processorkapacitet än tidigare och mycket mer kapacitet än vad som utnyttjas. Således kommer receivrarna kunna uppgraderas i framtiden.

Yamaha Qualcomm QCS407
En helt ny DSP har 7 gånger mer processorkraft än tidigare och 64-bitars upplösning jämfört med föregående 32. Foto: Yamaha

En annan sak som har gjorts för att göra receivrarna mer framtidssäkra är att inkludera en så kallad Field Programmable Gate Array (FPGA). Detta är en typ av processor som kan omprogrammeras istället för att behövas bytas ut mot ett nytt chip i framtiden. Detta innebär till exempel att framtida ljudformat eller nya DSP-ljud kan programmeras in i FPGA med en programuppdatering. Snarare än att behöva köpa en ny förstärkare om två år.

Surroundljud med artificiell intelligens

De nya mottagarna har så kallat Surround:AI, en teknik utvecklad av Yamaha som analyserar ljudbilden med DSP och optimerar ljudet för olika element i ljudbilden: till exempel dialog, bakgrundsmusik och ljudeffekter. Allt görs i realtid, och Yamaha påstår sig ha de enda receivrarna på marknaden med denna typ av teknik.

Yamaha Aventage Microphone
Yamahas rumskorrigering mäter flera punkter i rummet, och med RX-A6A och RX-A8A kan du också mäta från flera vinklar. Foto: Yamaha

Rumskorrigering

Yamaha använder sin egen YPAO-teknik för rumskorrigering för att automatiskt justera ljudet till dina högtalare och ditt rum. Detta görs med en avancerad parametrisk equalizer. YPAO mäter ljudet från flera punkter i rummet, och när det gäller RX-A6A och RX-A8A mäts också ljudet från flera vinklar. På så vis får systemet största möjliga kunskap om högtalarnas placering i rummet.

4K och 8K – och eARC

De nya receivrarna har naturligtvis HDMI 2.1, och de har sju ingångar vardera. Dessa stöder både 4K / 120 Hz och 8K / 60 Hz och även variabel skärmfrekvens för spel.

De flesta HDR-format stöds, inklusive både HDR10 och HDR10 +, förutom Dolby Vision.

Dessutom har receivrarna eARC (förbättrad Audio Return Channel) på HDMI-utgången, vilket innebär att den tar emot HD-ljud tillbaka från tv:n. Det betyder att du till exempel kan njuta av Dolby Atmos i TrueHD-upplösning, direkt från tv:n. eARC är också mer kompatibelt med komprimerad Dolby Atmos från streamingtjänster som Netflix, Disney + och Amazon Prime än den äldre versionen av ARC.

Yamaha RX-A4A
Yamaha RX-A4A har 7 x 110 W (8 ohm, 20 Hz – 20 kHz, 2 kanaler drivs samtidigt). Foto: Yamaha

Hur många kanaler behöver du?

Den mest uppenbara skillnaden mellan de tre receivermodellerna är antalet kanaler de har att skryta med.

RX-A4A har 7 kanaler (7 x 110W RMS), och stöder Dolby Atmos och DTS: X i en 5.1.2-installation,

Yamaha RX-A6A
RX-A6A har 9 x 150 W (8 ohm, 20 Hz – 20 kHz, 2 kanaler drivs samtidigt). Kan uppgraderas till 11 kanaler med ytterligare stereoförstärkare. Foto: Yamaha

RX-A6A har 9 förstärkarkanaler och mer effekt (9 x 150 W RMS). Detta ger större flexibilitet när det gäller installation av högtalare. Du kan antingen välja 5.1.4 – det vill säga med fem högtalare i öronhöjd och fyra placerade högre upp eller 7.1.2. Receivern har också 11,2 processorkanaler, så att du med en extra stereoförstärkare kan expandera med två extra kanaler – och i princip förvandla den till RX-A8A.

En annan skillnad mellan RX-A6A och lillebror är att de två subwooferutgångarna behandlas separat. Det är alltså en riktig 9.2-receiver, medan RX-A4A är 7.1. Du kan alltså ha två subwoofers med olika placering och avstånd till sittplatserna – och receivern kalibrerar dem var för sig.

Yamaha RX-A8A
Yamaha RX-A8A har 11 x 150 W (8 ohm, 20 Hz – 20 kHz, 2 kanaler drivs samtidigt). Foto: Yamaha

RX-A8A har 11 förstärkarkanaler men samma effekt per. kanal som RX-A6A. Detta möjliggör sju högtalare i golvnivå med ytterligare fyra högtalare på höjden. Enligt vår mening är detta den optimala högtalarinställningen i stora rum. Från vad vi kan se i specifikationerna, är den annars identisk med RX-A6A.

Detta innebär att du verkligen ska vara säker på att du behöver 11 kanaler innan du köper toppmodellen. Speciellt när du ser att RX-A6A är så mycket billigare, vilket i sin tur ger plats för en extra stereoförstärkare i budgeten om du en dag upptäcker att du behöver den.

Yamaha RX-A8A interior
Symmetrisk konstruktion kännetecknar Yamahas nya receiver. Här RX-A8A. Foto: Yamaha

RX-A4A, RX-A6A och RX-A8A: Priser och tillgänglighet:

RX-A4A anländer i juni och kostar cirka 16 000 kronor. RX-A6A och RX-A8A kommer båda i juli och beräknas kosta cirka 27 000 respektive 38 000 kronor.

se.yamaha.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

5 reaktioner på ”Yamaha har tänkt på ”allt” i sina nya surroundreceivrar”

 1. Mats Rönnlycke

  Står på Yamahas hemsida samt i manual att Dolby Vision stöds av alla tre receivrarna.
  /Mats

  1. Hei! Her har det skjedd noe i oversettelsen fra norsk. Det sto opprinnelig ”i tillegg til”.

  2. Hei igjen! Etter å ha forhørt meg så står det faktisk korrekt på svensk, nemlig at Dolby Vision støttes. Ingen feil i artikkelen, med andre ord. 🙂

   God helg!

  1. Vet ikke, meg bekjent har de ikke kunnet levere pga verdens chip-mangel. Men skal høre på nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

8K-hemmabioljud till lågpris

Yamaha lanserar nya ljudlimpor

Sonys nya högtalare är något mycket speciellt

Dirac ART tar rumskorrigering till nya höjder

Mer Atmos-ljud från Dolby

Ny Sony-förstärkare för din hemmabio

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen