Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Bravia Theatre: Sony lanserar nya soundbars och högtalare

Sony introducerar ett helt nytt sortiment av BRAVIA Theatre hemmabioprodukter.

Av / 2024-04-17 - 18:02
Bravia Theatre: Sony lanserar nya soundbars och högtalare

Om du är en regelbunden läsare av Ljud & Bild har du förmodligen uppmärksammat att Sony just har lanserat sina nya TV-apparater för 2024. Men eftersom ljudet är halva upplevelsen är det inte mer än rätt att Sonys soundbars också får några välkomna uppdateringar.

Ridån går upp för surroundhögtalarna BRAVIA Theatre Bar 9, BRAVIA Theatre Bar 8 och BRAVIA Theatre Quad!

Läs också Här är Sonys nya TV-modeller för 2024 Sony bjöd in oss till Änglarnas stad för att presentera sina nya TV-modeller.

Sony BRAVIA Theatre

Om du är bekant med Sony vet du att BRAVIA-namnet vanligtvis är reserverat för tillverkarens TV-apparater. Men i år har Sony valt att samla en rad nya TV- och ljudprodukter under namnet BRAVIA Theatre. Syftet är att erbjuda en komplett lösning för entusiaster som söker den ultimata hemmabioupplevelsen.

Och här har Sony en fördelaktig position, eftersom de kan dra nytta av sina erfarenheter från den professionella delen av filmindustrin – inklusive ljud i efterproduktion – när de utvecklar nya ljudprodukter för hemmabruk.

Det är i alla fall den historia som Sony ville förmedla när vi nyligen besökte Sony Pictures Studios i Los Angeles för att se och höra de nya Bravia Theatre-produkterna. Vi fick följa med “bakom kulisserna” och lära oss lite om hur ljudeffekter och röster läggs till i efterproduktionen. Vi fick också en imponerande demo av Sony Pictures egen Dolby Atmos-biograf, vilket nästan var värt resan i sig!

Sonys soundbars och högtalare är betydligt mer kompakta än biografsystemet – tack och lov! Lyssningsmiljön i ett vanligt vardagsrum innebär också helt andra utmaningar än i en biograf, där allt är exakt designat, med kontrollerad akustik och dussintals högtalare placerade med millimeterprecision. Men ingenjörerna säger att de har lagt ner mycket tid och möda på att göra ljudåtergivningen från Home Audio-produkterna så äkta och nära bioupplevelsen som möjligt.

Sony Pictures har nyligen uppgraderat sin egen biograf med Dolby Atmos. Detta är något av det häftigaste vi har hört (Foto: Sony)

BRAVIA Theatre Bar 9 och Bar 8: Nya flaggskepps-soundbars från Sony

Sony Bravia Theatre Bar 9 i full surroundinstallation (Foto: Sony)

Sony lanserar två nya high-end och premium soundbars i år – BRAVIA Theatre Bar 9 och BRAVIA Theatre Bar 8. Dessa två ersätter modellerna HT-A7000 och HT-A5000, som vi har goda erfarenheter av från tidigare tester.

Sony har fokuserat på att göra de nya soundbar-högtalarna mer kompakta och diskreta till utseendet. Theatre Bar 9 är lika bred som HT-A7000 (130 cm), men betydligt lägre och mindre djup. Storleken har därför minskats med 36%, men det finns fortfarande plats för 13 högtalarelement inuti. Bar 9 är också klädd i ett mer diskret och elegant tygöverdrag, där föregångaren hade en metallgrill och blank plast.

Lillebror Bar 8 har en liknande design, 11 högtalare och är 30% mer kompakt än HT-A5000. Den kommer att vara en naturlig följeslagare till de mindre skärmarna.

Den nya Bravia Theatre-serien behåller också många av de funktioner som vi känner igen från tidigare Sony-produkter. Båda högtalarna är naturligtvis kompatibla med populära ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X, men Sony betonar naturligtvis sin egen ljudbearbetning.

Framför allt talas det om 360 Spatial Sound Mapping, som genererar flera artificiella “fantomhögtalare” på platser där det inte finns några fysiska högtalare. Tidigare behövde du både en soundbar och bakre högtalare för att göra denna mappning – men Bar 9 och Bar 8 kan göra detta helt själva, utan ytterligare högtalare.

Ljudåtergivningen kan också anpassas specifikt till lyssningspositionen med hjälp av rumskalibrering – så kallad Sound Field Optimisation.

Självklart har Sonys högtalare också Acoustic Center Sync, som gör att de kan samarbeta med kompatibla Bravia-TV-apparater genom att integrera och synkronisera ljudet från centerkanalen mellan högtalarna och TV-skärmen. En annan funktion är Voice Zoom 3, som kan framhäva dialogen i ljudspåret och göra rösterna tydligare, även vid lägre volymer.

Övertygande lyssningsdemo

Även om soundbarerna har krympt lite i storlek verkar inte ljudet ha blivit lidande, snarare tvärtom. Vi fick en kort demo av den nya flaggskeppsmodellen Bar 9 tillsammans med de befintliga bakhögtalarna SA-RS5 och subwoofern SA-SW3, som gav intrycket av en mycket stor och väl sammanhängande ljudbild.

En sak som vi särskilt lade märke till var att diskantåtergivningen – detaljerna i toppen av frekvensområdet – verkar mycket mer detaljerad och finupplöst än hos föregångarna. När man kopplar ihop de olika högtalarna kan man också använda Sonys nyligen uppfräschade BRAVIA Connect-app för att styra allt.

Vi ser fram emot att få testa deras nya soundbars – kanske kan de utmana Samsung, Sonos och JBL på hemmaplan i år?

edited-selects edited-selects-3-1
<
>
Bravia Theatre Bar 9 (framsidan) och dess föregångare HT-A7000 (Foto: Sony)

BRAVIA Theatre Quad: Skräddarsytt hemmabiosystem för de kräsna

21_SP_skeleton_slant-Large Anonymous_UM65_Long_006_AE
<
>
De nya Quad-högtalarna har en ny "X-balanced" högtalarenhet ovanpå (Foto: Sony)

Sony hade också en extra godbit i beredskap för hemmabiofans. Förutom nya soundbars lanseras även surroundhögtalarna Bravia Theatre Quad. Dessa blir efterföljare till det populära HT-A9-systemet, som har varit mycket eftertraktat av Sony-entusiaster.

Föregångaren var ett system med fyra högtalare (plus subwoofer, om tillämpligt) som vi har testat med goda resultat. Nykomlingen använder mycket av samma teknik, men antalet högtalarenheter har nu ökat från 12 till 16, och högtalarna har också fått en smalare formfaktor. De kommer att se särskilt bra ut när de hängs platt på väggen.

Vi fick en trevlig demo av Quad-systemet i Sonys lokaler, och av alla hemmahögtalare vi hörde var det här förmodligen den som lyckades bäst med att omsluta oss i “bubblan” av omslutande surroundljud. Så vi ser särskilt fram emot att testa det här systemet hemma.

 

Pris och tillgänglighet

Nya Sony Bravia Theatre soundbars och högtalare kommer att börja säljas i Norden under våren/sommaren 2024. Här är de priser som Ljud & Bild har fått tillgång till:

Bravia Theatre SEK
Bar 9 16 500 kr
Bar 8 12 000 kr
Quad 31 500 kr

Obs! Utöver de ovan nämnda högtalarna har Sony även lanserat en ny nackhögtalare – Bravia U – som du kan läsa mer om i artikeln nedan:

Läs också Din egen personliga hemmabioupplevelse Sonys nya nackhögtalare Bravia Theatre U utlovar en personlig hemmabioupplevelse med Dolby Atmos och 360 Spatial Sound.

 

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Rulla till toppen