Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sony lanserar nya TV-apparater: Bravia 9, Bravia 8 och Bravia 7

Sony bjöd in oss till Änglarnas stad för att presentera sina nya TV-modeller.

Av / 2024-04-17 - 18:05
Sony lanserar nya TV-apparater: Bravia 9, Bravia 8 och Bravia 7

Los Angeles/Ljud & Bild: Sony har hållit korten tätt intill bröstet när det gäller sina nya TV-modeller ovanligt länge i år. Bortsett från en smygtitt på deras nya prototyp på CES i januari, har detaljerna i Bravia 2024-serien behandlats som en statshemlighet. Tills nu!

Läs också Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony. Bättre än OLED? Ny teknik ger mer exakt ljusstyrning utan "blooming".

Nu kan vi nämligen avslöja dem: Ljud & Bild besökte ett event i USA strax före påsk. Platsen var Sony Pictures Studios i Culver City, Los Angeles, och anledningen var lanseringen av Sonys nya TV- och hemmabioprodukter för 2024, inklusive modellerna Bravia 9, Bravia 8 och Bravia 7, under titeln ”Cinema is coming home”.

”Cinema is coming home” är årets slogan från Sony (Foto: Sony)

Senast vi besökte den här studion var för 11 år sedan, när Sony introducerade några av sina första 4K-TV-apparater. Så det var hög tid för ett återbesök!

DSC_3021 Sony-Bravia-event-2024-6 DSC_3014 DSC_3034 Sony-Bravia-event-2024-10 Sony-Bravia-event-2024-7 DSC_3134 pixo-wide-angle-branding
<
>
Från presentationen av Bravia 9, Bravia 8 och Bravia 7. Bakgrunden utgörs av en gigantisk böjd LED-skärm för virtuell produktion! (Foto: Sony)

 

Sony Bravia TV 2024: Ger dig bioupplevelsen hemma

Men vänta lite – varför har Sony släpat oss hela vägen över Atlanten till USA för att visa upp några skarpa TV-apparater och soundbars?

Syftet är naturligtvis att visa sin starka koppling till filmindustrin, men också att ge oss en bättre inblick i hur – och varför – kända filmer och serier produceras på ett visst sätt.

Sony har nära kopplingar till både den kreativa och den verkställande sidan av filmindustrin genom Sony Pictures, som producerar filmerna, och Sony Professional, som levererar filmkameror, monitorer och annan produktionsutrustning.

Dessutom var det naturligtvis ett gyllene tillfälle att lyfta fram de senaste TV-produkterna och understryka varför det är så viktigt att hemelektroniken kan återskapa de bästa filmupplevelserna på ett trovärdigt sätt.

För att berätta mer bjöd Sony in regissören Joseph Kosinski och filmfotografen Claudio Miranda till scenen. De ligger bakom kända blockbusters som Tron: Legacy och Top Gun: Maverick.

Kosinski och Miranda berättade om hur de lyckades få in en Sony Venice filmkamera i ett F18 stridsflygplan under inspelningen av Maverick. Och inte minst om det minutiösa arbete som läggs ner i efterproduktionen, inklusive färggradering.

”Vi kan ägna veckor, om inte månader, åt att färggradera en film – så det är avgörande att konsumenten har möjlighet att se den exakt som vi hade tänkt oss”, säger Joseph Kosinski och tillägger: – ”Jag älskar vad HDR (High Dynamic Range) nu för med sig till vardagsrummet, att det finns mycket högre kvalitet tillgänglig för konsumenten nu.”

För att ge oss mer TV-innehåll som det är tänkt av regissörer och producenter, introducerar Sony fler kalibrerade bildlägen i år. Utöver det nuvarande Netflix Adaptive Calibrated Mode och Sony Pictures Core Calibrated Mode introduceras även ett nytt Prime Video Calibrated Mode för att säkerställa optimala bildinställningar för olika typer av Prime-innehåll.

Sony bjöd bland annat in regissören Joseph Kosinski och filmfotografen Claudio Miranda till scenen (Foto: Sony)

Kommer filmvärlden snart att gå över till 4000 nit?

Det bör noteras att Sony Professional nyligen bytte ut sina masteringmonitorer från OLED till LCD. Den trogna BVM-HX310 för drygt 400 000 kronor ersätts av den nya HX3110, som – mycket riktigt – är en LCD-baserad monitor.

Enligt Sony är anledningen till bytet behovet av mer ljusstyrka för mastering av HDR-produktioner. Medan den gamla skärmen stannar på 1000 nits, kan den nya modellen leverera 4000 nits kontinuerligt. Och skillnaden är ganska markant.

Sony visade oss testbilder med färggraderingar på upp till 4000 nit, där den gamla HX310 planade ut och ”klippte” vid topparna. Den kunde helt enkelt inte återge de ljusaste nyanserna i till exempel solljus.

Sonys senaste studiomonitor HX3110 möjliggör mastering vid 4000 nit (Foto: Sony)

Intresset inom filmindustrin för att producera och mastra filmer i 4000 nit har hittills varit måttligt: De flesta långfilmer stannar idag på 1000 nit, och för biografer räcker det oftast med 2–300 nit. Men Sony är övertygade om att fler kommer att börja göra detta, eftersom det nu finns en pålitlig studiomonitor som klarar de hårda kraven. Inte minst eftersom mycket av innehållet går direkt till streaming.

Eller som Hugo Gaggioni från Sony Professional sa: ”Så snart en eller två regissörer börjar utforska 4000 nit i sina filmer, kommer fler människor att hoppa på tåget”.

Gaggioni påpekade också att den höga ljusstyrkan inte är avsedd att ”blända” oss eller göra filmer obekväma att titta på. Det handlar om att få fram de extra nyanserna i små ljusa områden.

Det var bakgrunden – nu till TV-modellerna!

Sony Bravia 9: Ny toppmodell för 2024

Sony Bravia 9. (Foto: Sony)

Rykten och spekulationer har frodats om årets sortiment. Skulle årets nya high-end-modell från Sony vara en vidareutveckling av förra årets toppmodell A95L med QD-OLED, eller har den japanska tillverkaren skiftat fokus till LCD med MiniLED och lokal dimning?

Den avancerade prototyp vi såg på CES skulle kunna tyda på det senare, och nu har vi svaret: Förra årets A95L lever vidare, men den nya flaggskeppsmodellen 2024 är faktiskt en mycket avancerad MiniLED LCD-TV, och heter helt enkelt Bravia 9.

Sony Bravia 9 använder den senaste versionen av Sonys bakbelysningsteknik – XR Backlight Master Drive. Sony avslöjar inte exakt hur många dimningszoner Bravia 9 har, men säger att den har tre gånger så många dimningszoner som sin föregångare X95L, och 50 % högre ljusstyrka.

Sony var uppenbarligen mest angelägna om att prata om den smarta och exakta ljusstyrning som de har uppnått på den nya toppmodellen, med hjälp av en egen 22-bitars drivkrets för lysdioderna. Och vi måste erkänna att den nya XR Backlight Master Drive-tekniken verkar ge anmärkningsvärt bra och ”punktliknande” ljuskontroll.

Gavin McCarron från Sony demonstrerade skillnaderna mellan Bravia 9 och dess föregångare, X95L. Bravia 9 (höger) har 3X fler dimningszoner och 50% högre ljusstyrka, vilket möjliggör en mer finmaskig bakbelysning (Foto: Audun Hage)

De demonstrationer vi såg – precis som på CES – gav intrycket av en mycket finmaskig, snabb och exakt fördelning av ljuset. Dessutom har Bravia 9 en imponerande, nästan OLED-liknande svartnivå, som kanske är det bästa vi har sett från en LCD-skärm hittills.

Sony hade ställt upp Bravia 9 tillsammans med Samsung S95C QD-OLED och LG OLED G3 från 2023, och nykomlingen kom mycket nära studiomonitorn i flera avseenden, med en slående skärpa och detaljnivå, utöver det faktum att ljusstyrkan naturligtvis är mycket imponerande.

Sony-skärmen kan enligt uppgift hantera 3000-4000 nit i små partier, och det handlar inte nödvändigtvis om att blända dig, utan snarare om att ha tillräckligt med utrymme för att återge de allra ljusaste HDR-detaljerna utan klippning och förlust av nyanser. Vi såg ett antal exempel på hur de mindre kapabla skärmarna lätt kan förlora nyanser i de ljusaste detaljerna, särskilt om innehållet är producerat för att utnyttja den högsta ljusstyrkan.

Naturligtvis måste den slutliga bedömningen vänta tills vi har haft Bravia 9 hemma på testbänken! Det finns nämligen också många intressanta utmanare i år, inklusive TCL X955,  Samsung QN95D och QN900D, varav den senare också har 8K-upplösning. Sony, å andra sidan, lanserar inte en ny 8K-modell i år, utan låter 2022-modellen Z9K leva vidare.

Bravia 9 finns tillgänglig i 75″ och 85″. Det kommer också att finnas en 65-tumsversion tillgänglig på den amerikanska marknaden, men den kommer inte att finnas tillgänglig i Europa eller Norden (Foto: Sony)

Bravia 8 – ny OLED-TV ersätter A80L

Sony Bravia 8. (Foto: Sony)

Samtidigt som Sony lanserar nya LCD-skärmar får även deras premium OLED-skärmar en välkommen uppdatering. Den nya Bravia 8 är efterföljaren till den populära Bravia A80L. Den innehåller Sonys senaste XR videoprocessor med förbättrad bildbehandling och det inbyggda Acoustic Surface Audio+ ljudsystemet, men det är inte tal om de senaste OLED-panelerna med MLA-teknik.

Bravia 8 finns tillgänglig i 55″, 65″ och 77″ (Foto: Sony)

Bravia 7

Sony Bravia 7. (Foto: Sony)

Den nya XR Backlight Master Drive-tekniken används också i lillebror Bravia 7, som också är en MiniLED LCD-TV och ett slags arvtagare till den populära och mer prisvärda X90L-serien (som ändå fortsätter 2023). Ljusstyrkan angavs inte här, men Bravia 7 har enligt uppgift 30% mer ljus och 8 gånger så många dimningszoner som sin föregångare. Så det här kan bli en riktigt intressant modell i premiumklassen.

Bravia 7 finns i 65″, 75″ och 85″, och vad Ljud & Bild förstår kommer X90L-serien från 2023 att finnas kvar i ytterligare ett år (Foto: Sony)

Pris och tillgänglighet

Sonys nya TV-modeller kommer att finnas tillgängliga hos auktoriserade återförsäljare under juni 2024. De kan även förbeställas direkt från Sony redan nu. Nedan kan du se de priser som Ljud & Bild har fått tillgång till:

Bravia 7 SEK
Bravia 7 65″ 27000 kr
Bravia 7 75″ 33000 kr
Bravia 7 85″ 40000 kr
Bravia 8
Bravia 8 55″ 26000 kr
Bravia 8 65″ 33000 kr
Bravia 8 77″ 46000 kr
Bravia 9
Bravia 9 75″ 47000 kr
Bravia 9 85″ 60000 kr

PSST! Utöver de nya TV-modellerna har Sony också precis lanserat nya soundbars och ljudsystem i Bravia Theatre-familjen. Du kan läsa mer om dem här:

Läs också Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony Sony introducerar ett helt nytt sortiment av BRAVIA Theatre hemmabioprodukter.

Se även lanseringsvideon från Sony nedan:

 

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen