Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2024: Så blir Samsungs TV-modeller för 2024

Använder artificiell intelligens för att uppnå ännu skarpare bildkvalitet.

Skrivet av / 2024-01-08 - 17:52
CES 2024: Så blir Samsungs TV-modeller för 2024

Samsung inledde sina mässaktiviteter med sitt traditionella ”First Look”-event på söndagskvällen. CES 2024 är officiellt igång!

Här fick vi en första titt på Samsungs 2024-modeller inom TV och hemmabio, inklusive de nya Neo QLED-, Micro LED- och OLED-TV-apparaterna. Samsung visade också upp en ny generation soundbars och inte minst en spännande 8K-projektor.

(Foto: Audun Hage)

Ny och avancerad AI-processor

På TV-sidan är Samsung särskilt stolta över sin nästa generations AI-processor. Den möjliggör en rad nya AI-drivna smarta funktioner, samtidigt som den ger förbättrad bild- och ljudkvalitet. Antalet neurala nätverk uppges ha ökat från 64 till 512, vilket gör att skärmen kan få fram ännu fler knivskarpa detaljer från olika typer av TV-innehåll.

”Det handlar inte längre bara om att leverera högkvalitativa visuella upplevelser, skärmar ska också bidra till att förbättra våra liv både på och utanför skärmen”, säger Knut-Eirik Bruvold-Rørnes, produktspecialist för TV och ljud på Samsung Norge.

Uppdaterat användargränssnitt: 2024 Tizen OS

Samsung har också gett menysystemet Tizen en ansiktslyftning och använder för första gången individuella konton. Varje familjemedlem kan nu skapa sin egen användarprofil med personligt innehåll. Den kostnadsfria tjänsten Samsung TV Plus har en ny startskärm med en bättre översikt över tillgängliga innehållskategorier, även här med anpassade rekommendationer.
På ljudsidan har de senaste Samsung-skärmarna nu stöd för 360 Audio, vilket innebär att man kan ansluta Samsung Galaxy Buds till sin TV för att få rumsanpassat ljud för filmer, serier och spel. Active Voice Amplifier Pro gör tal tydligare. En annan ny funktion är Audio Subtitle, där TV:n använder AI och OCR-teknik (Optical Character Recognition) för att skapa undertexter i realtid. Vi är spända på att se hur bra detta fungerar i praktiken!

20231128_194845 20231128_194922 20231128_194725 20231128_195049
<
>
(Foto: Audun Hage)

Samsung QN900D: Toppmodellen med 8K-upplösning

Samsung fortsätter att fokusera på 8K i high-end-klassen, och högst upp på tronen hittar vi flaggskeppsmodellen QN900D (den med separat One Connect Box), som kommer att finnas tillgänglig i 65, 75 och 85 tum.

Flaggskeppsmodellen har den slimmade ”Infinity Air”-design vi känner igen från föregångarna, men har nu faktiskt blivit ännu tunnare (endast 12,9 mm tjock). Toppmodellen använder den tidigare nämnda tredje generationens AI-processor (NQ8 AI Gen3), som är upp till dubbelt så snabb som sin föregångare.

Bland de viktigaste förbättringarna som Samsung lyfter fram finns funktionen 8K AI Upscaling Pro (förbättrad uppskalning) och AI Motion Enhancer, en rörelseutjämnare som sägs vara tillräckligt smart för att upptäcka och eliminera så kallad bollförvrängning i sportsändningar. Real Depth Enhancer Pro använder AI för att lägga till detaljer i snabbrörliga scener.

QN900D kommer också att få sällskap av flera Neo QLED 4K-modeller, inklusive QN95D, QN90D och deras respektive efterföljare i LCD-serien. Mer information om dessa kommer att finnas tillgänglig närmare den europeiska lanseringen.

Nya OLED-modeller: S95D, S90D och S85D

Som väntat bygger Samsung också vidare på de populära OLED-TV-apparaterna från förra året. Först och främst med toppmodellen S95D, som kommer att finnas tillgänglig i skärmstorlekar upp till 77 tum. Samsung introducerar också de mer prisvärda modellerna S90D och S85D i olika skärmstorlekar, från 42″ till 83″. Vissa av skärmstorlekarna använder OLED-paneler från LG.

20231128_204644 20231128_204714 20231128_204902 20231128_204853
<
>

Toppmodellen S95D har enligt uppgift 20% högre ljusstyrka än sina föregångare, med djup och fyllig svärta och AI-förbättrad färgprecision. Detta blir Samsungs ljusstarkaste OLED-skärm hittills, med stöd för uppdateringsfrekvenser på upp till 144 Hz.

Den kanske mest intressanta förbättringen är det nya skärmfiltret med OLED Glare Free-teknik. Samsung har utvecklat ett nytt skärmfilter som är särskilt optimerat för OLED. Det minskar reflektioner samtidigt som färgprecision och skärpa bevaras.

OLED Glare free skärmfilter är en av de nya funktionerna på Samsung S95D (Foto: Audun Hage)

Samsung hade satt upp en demo som visade skillnaden mellan S95D och S95C från förra året, och det rådde ingen tvekan om att nykomlingen såg betydligt mattare ut, i positiv bemärkelse: Den nya skärmen har betydligt mindre reflektioner av omgivningen, och därför finns det också mindre som distraherar oss från handlingen.

Samtidigt kunde vi skymta att svartnivån är något mindre ”bläckig” nu när skärmytan är mindre glansig. Men som vanligt beror detta på ljusförhållandena i det rum där TV:n är placerad. Vi ser fram emot att testa mer i detalj!

MicroLED i flera storlekar – nu även transparent

I klassen ”TV för de superrika” fortsätter Samsung med sin MicroLED-teknik. Nytt för i år är världens första transparenta MicroLED-skärm! TV:n ser nästan ut som en genomskinlig glasruta med video klistrad på utsidan. Detta är för närvarande en prototyp, men skulle kunna ha tillämpningar i både hem- och butiksmiljöer.

Samsungs vanliga, icke-transparenta MicroLED-skärmar får också en uppdatering i år, inklusive nya skärmstorlekar på 76, 114 och 140 tum. Dessa TV-apparater ser verkligen gnistrande skarpa och kontrastrika ut. Men det här är fortfarande miljondollar-TV för dem som har vunnit jackpotten.

Uppdaterade Lifestyle-produkter: The Frame, The Terrace och The Premiere 8K

Superpopulära The Frame är, som vi förstår, tekniskt sett i stort sett oförändrad i år, men har fått uppdaterade funktioner och tjänster, med ett bredare urval av konstverk. En ny funktion för konstströmning ger användarna en försmak av det mångsidiga urvalet av konst från Art Store.

Dessutom visades Premiere 8K-projektorn, som är världens första 8K-projektor med trådlös anslutning. Med hjälp av en separat trådlös anslutningsbox med en trådlös sändare kan den långa HDMI-kabeln undvikas, vilket är en särskild fördel om projektorn t.ex. ska monteras i taket.

I kategorin utomhus-TV får även The Terrace en välkommen uppdatering. Utomhus-TV:n har en ny 120Hz bildpanel med Neo QLED / Mini LED-bakgrundsbelysning. Detta möjliggör ännu jämnare och mer kontrastrika bilder på terrassen – upp till 85 tum. Det är för närvarande obekräftat om denna modell även kommer att lanseras i Norden, men vi håller tummarna.

Pris och tillgänglighet

Samsungs 2024 TV-modeller lanseras vanligtvis i Norden under mars/april och senare. Priser och lanseringsdatum har inte tillkännagivits ännu, men vi förväntar oss att höra mer vid den europeiska lanseringen, som är nära förestående. Stay tuned för mer information!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen