Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2024: Sony visar spännande ny MiniLED-TV

Bättre än OLED? Ny teknik ger mer exakt ljusstyrning utan "blooming".

Skrivet av / 2024-01-11 - 16:17
CES 2024: Sony visar spännande ny MiniLED-TV

Las Vegas/Ljud & Bild: Sony är lite återhållsamma med TV-nyheter i sin utställningshall på CES, men på en separat utställning på Mirage Hotel fick vi en smygtitt på vad som är på gång: Företaget visade upp en prototyp av en ny toppmodell med LCD- och MiniLED-teknik, som de menar att vi kommer att få se mer av 2024.

Sony TV 2024: Satsar på MiniLED

Sony stod enligt vår mening bakom några av förra årets bästa TV-apparater, där OLED-modellen A95L tog hem äran för årets bästa high-end-TV. Och låt oss inte glömma de livfulla LCD-modellerna som X95L, X90L och X85L. Och LCD är inte på väg att dö ut, om man ska tro Sony – de blir bara bättre och bättre!

Tricket som håller LCD-skärmarna vid liv kallas MiniLED, och Sony säger att deras ingenjörer har arbetat hårt för att förbättra bildbehandlingen på årets modeller.

Det är värt att notera att Sony Professional nyligen lanserade en ny masteringmonitor för studiobruk (HX3110). Detta är en Dual LCD-baserad monitor som är skräddarsydd för HDR-videomastring med betydligt högre ljusstyrka än de OLED-baserade varianterna (4000 vs 1000 nit!) Det kan vara en tankeställare för dem som svär vid OLED i ”alla” sammanhang.

Läs också De bästa OLED TV-apparaterna Panasonic, Philips och Sony står redo vid startlinjen med sina allra mest topptrimmade OLED-TV. Vem vinner?

MiniLED med superprecis dimning

En LCD/MiniLED-TV är fullpackad med lysdioder inuti, och exakt kontroll av dessa (med lokal dimning) är avgörande för att säkerställa en övertygande tittarupplevelse. Detta är den största utmaningen för LCD jämfört med OLED.

LCD med MiniLED har dock en stor fördel när det gäller ljusstyrka, vilket demonstrerades på mässan av konkurrenter som Hisense, Samsung och TCL.

TCL har redan visat oss att antalet dimningszoner spelar en viktig roll för att uppnå exakt ljusstyrning. Deras toppmodeller har så många lysdioder i bakgrundsbelysningen att det liknar en lågupplöst svartvit skärm.

Sony hävdar dock att det inte bara är antalet dimningszoner som spelar roll, man måste också kunna kontrollera dem ordentligt…

Läs också Är den här teven tillräckligt stor? Det är inte bara vi nordbor som älskar stora TV-apparater.

Ny styrenhet för bakljus

Den japanska tillverkaren har varit bland de bästa i klassen när det gäller kontroll av bakgrundsbelysningen, och med förra årets X95L-modell såg vi mindre haloeffekter än tidigare.

För modellåret 2024 hävdar Sony att man har gjort ytterligare ett genombrott: Med hjälp av en ny ”backlight driver” har de uppnått en betydligt mer exakt, finkornig och nyanserad styrning av MiniLED-ljuset.

Bakljus-styrenheten har till uppgift att omvandla bakljusdata till en analog elektrisk signal, som lysdioderna sedan omvandlar till ljus. Den nya styrenheten har utvecklats av Sony Semiconductor och sägs vara världens minsta i sitt slag.

Med den senaste tekniken kan de reglera ljusstyrkan i varje enskild zon i många steg och uppnå flera nyanser från mörkt till ljust. Vilket i sin tur resulterar i en mer nyanserad och levande bild när färg läggs till allt.

DSC07305 DSC07309
<
>
Lägg märke till hur bakgrundsbelysningen på monitorn till höger verkar skarpare och bättre matchar den faktiska videosignalen (Foto: Sony)

 

Levande bilder

Vi fick se några korta demoklipp på den nya prototypen tillsammans med förra årets X95L, och det rådde ingen tvekan om att Sony har gjort betydande framsteg. Prototypen verkade både ljusstarkare och mer nyanserad på samma gång, vilket resulterade i en ännu mer kontrastrik och levande bild. Bland annat fick vi se en testbild av en papperslampa som såg förvånansvärt verklig ut, nästan 3D-liknande.

Sony visade också en ”halvnaken” version av prototypen, där LCD-matrisen delvis skurits bort för att visa bakbelysningen. Här kunde man se hur bakbelysningen och den lokala dimningen fungerar för att på bästa sätt matcha videosignalen. Ganska fascinerande, och man inser snabbt att det här är något som kräver en hel del processorkraft för att fungera – nästan som två bildskärmar i en.

Den TV som visades upp i Las Vegas var bara en prototyp, men enligt representanter för Sony kan vi förvänta oss att den nya bakbelysnings-tekniken kommer att användas på en verklig modell under 2024. Vem vet, kanske kommer den att heta Sony Bravia X95M? De som väntar får se.

PSST! Sony berättade också att flaggskeppsmodellen A95L finns kvar under 2024, så ingen direkt efterföljare förväntas förrän nästa år.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”CES 2024: Sony visar spännande ny MiniLED-TV”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen