Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia X85L (KD-55X85L)

Skarp och supersmidig

Sony X85L levererar en skarp och ljusstark bild med bra kontrast.

Skrivet av / 2023-12-20 - 15:15
Sony Bravia X85L (KD-55X85L)
Audun Hage

Sony X85L är en av de billigare modellerna i den japanska tillverkarens breda sortiment. Den finns i 55 till 85 tum med 120 Hz LCD-panel och en kraftfull X1-videoprocessor.

Designen har en smal inramning med ett karaktäristiskt rutmönster på baksidan. Fötterna kan monteras smalt eller brett för att få plats med en soundbar.

65_X85L_hairline_blk_dark_sil_outsideh_ccw 65_X85L_hairline_blk_dark_sil_outsideh_back 65_X85L_hairline_blk_dark_sil_outsideh_st
<
>
Bravia X85L (Foto: Sony)

Användning och finesser

Sony-skärmens Google-drivna operativsystem har ett snabbt och överskådligt menysystem som ger personliga programrekommendationer. App-utbudet är utmärkt och Sony har sett till att formatstödet är bra, inklusive Dolby Vision HDR.

När det gäller anslutningsmöjligheter har Sony X85L fyra HDMI-ingångar med 2.1-stöd på två av dem, inklusive eARC-ljudreturkanalen. X85L är också väl förberedd för gaming med PS5-funktioner som Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode, samt ett spelläge med en fördröjning som vi uppmätte till cirka 20 millisekunder.

Sonys fjärrkontroll är liten och nätt och har en logisk placering av knapparna. Den är lätt att bli bekant med och har genvägsknappar för de viktigaste funktionerna, inklusive mikrofon för Google Assistant. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Sony 55X85L har en 120 Hz VA-LCD-panel (Vertically Aligned) med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning, vilket är ett lovande recept för bra kontrast.

Sony-skärmen utmärker sig med nyanserad färgåtergivning, och om du väljer Film-läget får du en välbalanserad och neutral bild. Skärpan är strålande och vi noterar att både svärtan och kontrasten är utmärkt. Här är svart riktigt svart, i stället för att se grått eller blåaktigt ut, tack vare den lokala dimningen som X85L är utrustad med.

X85L har visserligen inte lika exakt och finmaskig dimning som sin dyrare kusin (X90L), men skillnaden är inte jättestor. Sony-skärmen har dock en liten men synlig kontur runt ljusa föremål och undertexter.

Sony-skärmen har en strålande ljusstyrka (uppmätt till drygt 600 nits). Dessutom är skärmytan matt och störs inte av reflektioner. Detta gör den att den passar för TV-tittande i ljusa rum.

När det gäller rörelser är Sony-skärmen rent allmänt väldigt jämn. Detta är ett resultat av 120 Hz-panelen i kombination med effektiv interpolering, som bevarar skärpan även i snabba panoreringar. X85L är en utmärkt TV för sport och annan TV-underhållning.

Slutsats

X85L-serien från Sony har en ljus och kontrastrik bildkvalitet. Precis som de andra skärmstorlekarna i serien har 55-tummaren utmärkt skärpa och jämn färgåtergivning. Även användarvänligheten är behaglig tack vare ett finputsat Google TV-menysystem och bra fjärrkontroll. En TV vi tryggt kan rekommendera!

Karakter
Sony Bravia X85L (KD-55X85L)
Basic

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen har en skarp bild med bra ljusstyrka och mjuka rörelser, plus ett snabbt och bekvämt användargränssnitt från Google. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standarden.

Också i detta test:

Fyra 55-tums LCD-TV i budgetklassen

LG QNED81 (55QNED816RE)

Prisvärd gaming-TV

Denna LG-skärm kan skryta med en 120 Hz-panel till ett bra pris. Men kontrasten är inte den bästa.

LG QNED81 har bred betraktningsvinkel, vilket är en fördel om du har en stor soffgrupp. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Kontrasten är medelmåttig och LG-skärmen stöder inte det populära HDR-formatet Dolby Vision.
Läs hela testet

TCL QLED770 (55QLED770)

Billig och bra TV

TCL levererar en välgjord TV som ger bra prestanda för pengarna.

TCL QLED770 har en ljusstark, kontrastrik bild med utmärkt färgåtergivning.
QLED770 får nöja sig med tre HDMI-ingångar och visningsfrekvensen är begränsad till 60 Hz.
Läs hela testet

Samsung Q60C (TQ55Q60C)

Smal och smart

Samsung-skärmen har en imponerande slimmad design och massor av smarta finesser, men kontrasten hade kunnat vara bättre.

Samsung Q60C ger en skarp bild med lite brus och bra färgåtergivning.
Kontrasten är inte riktigt i klass med de bästa, och betraktningsvinkeln är relativt snäv.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Ljud & Bild
Rulla till toppen