Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung Q60C (TQ55Q60C)

Smal och smart

Samsung-skärmen har en imponerande slimmad design och massor av smarta finesser, men kontrasten hade kunnat vara bättre.

Skrivet av / 2023-12-20 - 15:15
Samsung Q60C (TQ55Q60C)
Audun Hage

Samsung är en av de största TV-tillverkarna, med ett brett sortiment av skärmar av alla sorter och storlekar. Q60C-serien är den billigaste av de så kallade QLED-modellerna. Den har en elegant design och en mängd smarta funktioner, och finns i ett brett urval av storlekar från 43 till 85 tum.

Q60C står på två L-formade fötter som är enkla att montera. Den är en av de tunnaste i testet och kan dessutom monteras tätt intill väggen med ett Slim Fit-väggfäste (extrautrustning). Nästan som The Frame, fast billigare!

Samsung-skärmen är väldigt tunn och vilar på två enkla fötter som klickas på plats utan skruvar (Foto: Samsung)

Användning och finesser

På listan över funktioner märker vi att det här är en lite mer spartanskt utrustad modell. Q60C nöjer sig med tre 2.0 HDMI-ingångar och bildpanelen stannar på 60 Hz i uppdateringsfrekvens (storebror Q77C har 120 Hz). Samsung-skärmen har ett spelläge där vi uppmätte fördröjningen till 15 millisekunder.

Fjärrkontrollen är en nätt och liten SolarCell Remote som är uppladdningsbar via solceller och USB-C. Användargränssnittet Tizen 7.0 har gott om appar och smarta tjänster, inklusive Samsungs egen gratistjänst TV+. Q60C har också en så kallad ”Smart Hub” som gör att den kan styra olika smarta prylar i hemmet.

Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

Samsungs QLED LCD-skärmar har ett färgfilter med så kallade Quantum Dots (kvantprickar) för att förstärka och förbättra färgåtergivningen. Detta har blivit en utbredd teknik som hjälper de billiga LCD-skärmarna att få ett bredare färgspektrum.

Q60C utmärker sig också med en bra och nyanserad färgåtergivning, även om den inte är den mest neutrala vi har sett eller mätt. En annan sak vi lägger märke till är den relativt snäva betraktningsvinkeln. Färgerna blir märkbart blekare när vi tittar på bilden från sidan.

På pluskontot utmärker sig Samsung-skärmen med utmärkt skärpa och en effektiv uppskalning med lite brus som lyfter fram detaljerna i alla typer av TV-innehåll. Q60C har också en relativt bra ljusstyrka (ca 500 nits) i SDR- och HDR-läge, och en godkänd kontrast på ungefär 4000:1.

Det märks dock att kontrasten och dynamiken i bilden inte håller jämna steg med de allra bästa. Q60C har ingen form av lokal dimning, vilket innebär att de mörkaste delarna av bilden får ett visst gråskär, samtidigt som de ljusaste HDR-effekterna inte har samma glöd och gnista som de allra bästa.

Slutsats

Q60C är en rent allmänt bra LCD-TV som gör ett bra jobb med det mesta TV-innehåll. Av alla Samsungs TV-apparater är detta den billigaste med så kallad QLED-teknik och ser bra ut både påslagen och avstängd, tack vare en slimmad och möbleringsvänlig design.

 

Karakter
Samsung Q60C (TQ55Q60C)
Basic

Ljud & Bild tycker

Samsung Q60C ger en skarp bild med lite brus och bra färgåtergivning. Kontrasten är inte riktigt i klass med de bästa, och betraktningsvinkeln är relativt snäv.

Också i detta test:

Fyra 55-tums LCD-TV i budgetklassen

Sony Bravia X85L (KD-55X85L)

Skarp och supersmidig

Sony X85L levererar en skarp och ljusstark bild med bra kontrast.

Sony-skärmen har en skarp bild med bra ljusstyrka och mjuka rörelser, plus ett snabbt och bekvämt användargränssnitt från Google.
Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standarden.
Läs hela testet

LG QNED81 (55QNED816RE)

Prisvärd gaming-TV

Denna LG-skärm kan skryta med en 120 Hz-panel till ett bra pris. Men kontrasten är inte den bästa.

LG QNED81 har bred betraktningsvinkel, vilket är en fördel om du har en stor soffgrupp. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Kontrasten är medelmåttig och LG-skärmen stöder inte det populära HDR-formatet Dolby Vision.
Läs hela testet

TCL QLED770 (55QLED770)

Billig och bra TV

TCL levererar en välgjord TV som ger bra prestanda för pengarna.

TCL QLED770 har en ljusstark, kontrastrik bild med utmärkt färgåtergivning.
QLED770 får nöja sig med tre HDMI-ingångar och visningsfrekvensen är begränsad till 60 Hz.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Ljud & Bild
Rulla till toppen