Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL QLED770 (55QLED770)

Billig och bra TV

TCL levererar en välgjord TV som ger bra prestanda för pengarna.

Skrivet av / 2023-12-20 - 15:15
TCL QLED770 (55QLED770)
Audun Hage

Kinesiska TCL har gjort sig ett namn med flera bra TV-apparater på senare tid. Detta har gjort dem till en intressant utmanare till Samsung och andra etablerade tillverkare. QLED770-serien (även känd som C645 i vissa butiker) är en prisvärd serie med LCD-skärmar som finns i storlekar från 43 till 85 tum. Detta är lillebror till QLED870 (C745) som vi har testat tidigare med goda resultat.

Designmässigt är denna modell en lite klumpigare historia än Samsungs, med en tjockare kropp i svart plast och en allmänt lite ”billigare” design. Fast det kanske inte ens märks från soffan.

QLED770-modellen vilar på två V-formade fötter som skruvas fast underifrån. (Foto: TCL)

Användning och finesser

TCL har riktat in sig på ”Google TV” och den här modellen är utrustad med det senaste användargränssnittet av den sorten (Android 11). TV:n är enkel att sköta och har ett snabbt och överskådligt menysystem med ett brett utbud av streamingtjänster. Det finns också röststyrning (Google Assistant) genom en mikrofon i fjärrkontrollen.

QLED770 utmärker sig också med ett brett formatstöd, med bland annat HLG, Dolby Vision och HDR10+, vilket ger optimal återgivning av de senaste filmerna och serierna i HDR-format.

När det gäller anslutningar nöjer sig TCL med tre HDMI-anslutningar på den här modellen, som för övrigt har en 60 Hz LCD-panel. För den som gillar spel är TCL-skärmen utrustad med ett särskilt spelläge (Game Master) med kort fördröjning, som vi uppmätte till 14 ms.

Det är dock värt att notera att storebror QLED870 har fyra HDMI-portar (varav två 2.1) och en 120 Hz LCD-panel. För ett par tusenlappar extra kan den vara ett ännu bättre val för alla gamers där ute.

Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

Precis som Samsung Q60C är TCL QLED770 en så kallad ”QLED” LCD-skärm som använder ett speciellt filter för att piffa upp färgerna. Vi märker direkt att TCL-skärmen lyckas skapa en skarp och naturlig bild, med relativt neutrala färger i Film-läget. Ljusstyrkan är bra (precis runt 500 nits) vilket gör att TV:n passar för varierade visningsförhållanden.

QLED770 har också en direkt LED-bakbelysning, vilket brukar ge bättre kontrast än den kantmonterade varianten. Kontrasten är mycket riktigt ett snäpp högre än hos Samsung, med drygt 5 000:1. Vi märker också att ljusfördelningen och betraktningsvinkeln är jämnare och bättre än hos den koreanska rivalen. Detta är skillnader som kommer att uppskattas om TV:n ska placeras så att man kan titta från olika vinklar.

Foto: TCL

Slutsats

TCL har fått fram ännu en TV med bra prestanda till ett rimligt pris. När det gäller design är den här skärmen inte nödvändigtvis något paradnummer, däremot får du en smart Google-TV med fin bildkvalitet. QLED770 levererar nämligen tjusiga bildupplevelser där framför allt kontrasten är imponerande.

Karakter
TCL QLED770 (55QLED770)
Basic

Ljud & Bild tycker

TCL QLED770 har en ljusstark, kontrastrik bild med utmärkt färgåtergivning. QLED770 får nöja sig med tre HDMI-ingångar och visningsfrekvensen är begränsad till 60 Hz.

Också i detta test:

Fyra 55-tums LCD-TV i budgetklassen

Sony Bravia X85L (KD-55X85L)

Skarp och supersmidig

Sony X85L levererar en skarp och ljusstark bild med bra kontrast.

Sony-skärmen har en skarp bild med bra ljusstyrka och mjuka rörelser, plus ett snabbt och bekvämt användargränssnitt från Google.
Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standarden.
Läs hela testet

LG QNED81 (55QNED816RE)

Prisvärd gaming-TV

Denna LG-skärm kan skryta med en 120 Hz-panel till ett bra pris. Men kontrasten är inte den bästa.

LG QNED81 har bred betraktningsvinkel, vilket är en fördel om du har en stor soffgrupp. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Kontrasten är medelmåttig och LG-skärmen stöder inte det populära HDR-formatet Dolby Vision.
Läs hela testet

Samsung Q60C (TQ55Q60C)

Smal och smart

Samsung-skärmen har en imponerande slimmad design och massor av smarta finesser, men kontrasten hade kunnat vara bättre.

Samsung Q60C ger en skarp bild med lite brus och bra färgåtergivning.
Kontrasten är inte riktigt i klass med de bästa, och betraktningsvinkeln är relativt snäv.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Ljud & Bild
Rulla till toppen