Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG QNED81 (55QNED816RE)

Prisvärd gaming-TV

Denna LG-skärm kan skryta med en 120 Hz-panel till ett bra pris. Men kontrasten är inte den bästa.

Skrivet av / 2023-12-20 - 15:15
LG QNED81 (55QNED816RE)
Audun Hage

Koreanska LG är kanske mest kända för sina OLED-TV-apparater, där de har varit en av marknadsledarna de senaste 10 åren. Men tillverkaren har också ett brett utbud av LCD-skärmar i den billigare änden av skalan. QNED81-serien finns i storlekar från 50 till 86 tum och har ett par intressanta finesser som riktar sig specifikt till spelentusiaster.

LG:s bildskärm har en slimmad design och står på en mittmonterad fot som gör den enkel att placera. (Foto: LG)

Användning och finesser

LG-skärmen är utrustad med användargränssnittet WebOS 23, som ger en bra överblick över appar och innehåll. Här får man också den klassiska pekfjärren Magic Remote där man använder en ”muspekare” för att navigera runt i menyerna.

På funktionsfronten har QNED81 fyra HDMI-ingångar, varav två stöder den senaste 2.1-standarden med upp till 4K/120 Hz. Märkligt nog finns det däremot inget stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet (bara HDR10 och HLG) på den här modellen. Det är en liten kontrast till LG:s OLED-skärmar som stöder Dolby och dessutom har HDMI 2.1 på alla fyra ingångarna.

Foto: LG

Bildkvalitet

LCD-panelen som sitter i LG QNED81-serien är av IPS-typ (In Plane Switching), som är känd för att ge bättre betraktningsvinkel. Dessutom har skärmen en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket mjukare rörelser och bättre gaming-prestanda. Videoprocessorn är en Alpha 7.

Bakbelysningen är dock av den ordinära kant-LED-typen (Edge LED). 55-tumsmodellen har inte heller någon lokal dimning – det har bara 86-tummaren i den här serien.

Vad betyder då detta i praktiken? Jo, för det första är betraktningsvinkeln mycket bra – precis som förväntat. Många av konkurrenterna får urlakade färger när man tittar på dem från sidan, men LG-skärmen lyckas bevara en rik och nyanserad färgpalett.

Dessutom tecknar LG QNED81 upp en skarp och detaljerad bild med lite brus. Videobearbetningen är bra och vi noterar att LG-skärmen också har fin skärpa i rörelser.

TV:n har bra ljusstyrka (uppmätt till ca 700 nits i ett 10 %-fönster) vilket gör att den passar i ljusa miljöer. Dessutom ger det lite extra tryck i de ljusaste HDR-sekvenserna.

QNED81 påminner nästan om en OLED-skärm i hur den bevarar färger. Kontrasten är dock långt ifrån OLED-kvalitet. Nackdelen med IPS-paneler är att kontrasten är märkbart blekare och svärtan mer ser ut som grått. Här ser till exempel TCL QLED770 med sin VA-panel betydligt mer kontrastrik ut. Det är uppenbarligen svårt att få allt på en gång i den här prisklassen.

Foto: LG

Slutsats

LG QNED81 är en LCD-TV som passar till sport och spel tack vare en ljusstark skärm med hög uppdateringsfrekvens (120 Hz). Bildkvaliteten har bra ljusstyrka och skärpa samt utmärkt betraktningsvinkel – men tyvärr ganska genomsnittlig kontrast. Det finns gott om anslutningar, med fyra HDMI-ingångar (varav två 2.1). LG-skärmen har också ett välfungerande smart användargränssnitt. Sammantaget anser vi att LG QNED81 är ett bra köp i prisklassen.

Obs! Denna LG-skärm ska inte förväxlas med 2022-modellen som har nästan samma modellbeteckning men en annorlunda design med en böjd fot. För att få den senaste 2023-modellen, leta efter modellen som heter QNED816 och har en fyrkantig sockel.

 

Karakter
LG QNED81 (55QNED816RE)
Basic

Ljud & Bild tycker

LG QNED81 har bred betraktningsvinkel, vilket är en fördel om du har en stor soffgrupp. Anslutningsmöjligheterna är också bra. Kontrasten är medelmåttig och LG-skärmen stöder inte det populära HDR-formatet Dolby Vision.

Också i detta test:

Fyra 55-tums LCD-TV i budgetklassen

Sony Bravia X85L (KD-55X85L)

Skarp och supersmidig

Sony X85L levererar en skarp och ljusstark bild med bra kontrast.

Sony-skärmen har en skarp bild med bra ljusstyrka och mjuka rörelser, plus ett snabbt och bekvämt användargränssnitt från Google.
Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standarden.
Läs hela testet

TCL QLED770 (55QLED770)

Billig och bra TV

TCL levererar en välgjord TV som ger bra prestanda för pengarna.

TCL QLED770 har en ljusstark, kontrastrik bild med utmärkt färgåtergivning.
QLED770 får nöja sig med tre HDMI-ingångar och visningsfrekvensen är begränsad till 60 Hz.
Läs hela testet

Samsung Q60C (TQ55Q60C)

Smal och smart

Samsung-skärmen har en imponerande slimmad design och massor av smarta finesser, men kontrasten hade kunnat vara bättre.

Samsung Q60C ger en skarp bild med lite brus och bra färgåtergivning.
Kontrasten är inte riktigt i klass med de bästa, och betraktningsvinkeln är relativt snäv.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Ljud & Bild
Rulla till toppen